Drumul fierului în şantier de doi ani. Un pod a fost construit pe noua şosea Ghelari - Govăjdia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul peste pârâul Nădrab. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Podul peste pârâul Nădrab. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

De doi ani, drumul dintre Ghelari şi Govâjdia se află în şantier, pentru a fi transformat într-o şosea modernă. Un pod a fost construit pe noua şosea.

Lucrările la noul pod peste pârâul Nădrab se apropie de final, iar şoferii care vor să circule între Govăjdia şi Ghelari îl pot folosi.

GALERIE FOTO CU DRUMUL FIERULUI

În trecut, în lipsa podului, maşinile treceau direct prin apă.

Ţinutul Pădurenilor, dezvelit de secrete. Satele de basm din Munţii Poiana Ruscă FOTO VIDEO

Cel mai spectaculos drum din Ţinutul Pădurenilor. Când va fi finalizată noua şosea din munţi FOTO VIDEO

Secretele celui mai lung funicular din Europa, între Hunedoara şi Ţinutul Pădurenilor

Structura acestuia a fost realizată, însă la doi ani de la începerea lucrărilor, construcţia noii şosele Ghelari – Plop - Govăjdia (DC 110), de circa şapte kilometri nu a fost încă finalizată.

Cei şapte kilometri de drum comunal (cu tot cu ramificaţia spre satul Plop), sunt modernizaţi printr-o investiţie de aproape şapte milioane de lei, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II. Noua şosea este finalizată pe tronsonul dintre Ghelari şi podeţul din valea Reţişoarei, iar între podeţ şi podul de la intrarea în Govăjdia sunt necesare lucrări de asfaltare şi la reţeaua de scurgere a apelor pluviale.

Drumul scurtează cu 15 kilometri traseul pe şosea dintre Ghelari şi Govăjdia. Pe valea Reţişoarei, distanţa între cele două localităţi este de cinci kilometri, iar prin Teliuc, de 20 de kilometri. Circa 4,5 kilometri ai DC 110 sunt în curs de modernizare, la care se adaugă tronsonul adiacent de trei kilometri dintre valea Reţişoarei şi satul Plop.


Podul peste pârâul Nădrab. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Noua şosea va lega două dintre cele mai populare atracţii turistice din Ţinutul Pădurenilor. În deal, satul Ghelari este faimos pentru minele de fier cu o istorie de peste două milenii, dar şi pentru „Catedrala pădurenilor”, care îşi înalţă turlele albe cu acoperişuri strălucitoare la aproape 50 de metri.

pod govajdia ghelari foro daniel guta adevarul


Drumul fierului.  Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În vale, satul Govăjdia se află la 20 de kilometri de Hunedoara şi păstrează o adevărată comoară a industriei din vremea Imperiului Austro-Ungar: un furnal unic prin vechimea şi starea sa de conservare. Furnalul de la Govăjdia a fost construit între anii 1806 şi 1810 pe amplasamentul unui fost atelier de fier din Evul Mediu. Cuptorul său uriaş s-a păstrat intact şi le oferă vizitatorilor săi o mărturie vie despre industria fierului din urmă cu două secole.

drumul fierului ghelairi govajdia foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Splendoarea satului ascuns în Ţinutul Pădurenilor, care „vede” pentru prima dată asfaltul VIDEO

Festivalul plăcintelor pădureneşti în Ţinutul Pădurenilor. Mii de oameni sunt aşteptaţi la bucate tradiţionale

Sărbătoarea arhaică păstrată cu sfinţenie în Ţinutul Pădurenilor. Cum primesc vara oamenii din Lelese VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite