Doi schiori rătăciţi în Masivul Vâlcan au fost găsiţi după o noapte de căutări

Doi schiori rătăciţi în Masivul Vâlcan au fost găsiţi după o noapte de căutări

FOTO: IJJ Hunedoara.

Doi tineri schiori s-au rătăcit în Masivul Vâlcan, din cauza ceţii şi a întunericului. Au fost căutaţi întreaga noapte de echipajele Salvamont şi ale Jandarmeriei montane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jandarmii montani şi salvamontiştii au intervenit, luni dimineaţă, în căutarea a doi tineri care se rătăciseră în zona Negrele, din munţii Vâlcan. Cei doi tineri plecaseră în cursul zilei de duminică, din staţiunea Straja cu schiurile de tură pe traseele din munţii Vâlcan. Puţin după miezul nopţii, cei doi au solicitat sprijin la numărul de urgenţă 112, pentru că s-au rătăcit, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (ceaţă densă şi temperaturi scăzute), precum şi a întunericului. În căutarea tinerilor au pornit patru jandarmi montani şi doi salvamontişti. De asemenea, un alt echipaj s-a deplasat într-o  zonă în care era posibil să coboare persoanele căutate, a informat Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

„Jandarmii montani şi salvamontiştii au ţinut permament legătura telefonic cu cei doi pentru a-i coordona în afara zonei cu ceaţă densă. Pentru a ajunge într-un timp cât mai scurt la cei aflaţi în dificultate, jandarmii montani au folosit pentru o parte din traseu UTV-ul echipat cu şenile, iar salvamontiştii un ATV, de asemenea cu şenile”, a declarat Nicolae Răducu, purtătrul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Găsiţi spre dimineaţă

În jurul orei 4.00, echipa de căutare a identificat în întuneric lumina de la lanterna celor căutaţi, într-o zona împădurită, abruptă şi greu accesibilă, între Valea Brăiţei şi Negrele Mici. Aproape trei ore mai târziu, jandarmii montani şi salvamontiştii au ajuns la cei doi tineri. Aceştia erau uzi, epuizaţi şi deshidrataţi. „Jandarmii montani şi salvamontiştii i-au condus la baza muntelui, unuia dintre ei fiindu-i cărat schiurile, deoarece era foarte epuizat. Cei doi tineri, cu vârste de 28 şi respectiv 36 ani, domiciliaţi în oraşul Uricani, au fost preluaţi de un echipaj al Ambulanţei şi conduşi la spitalul din Lupeni, pentru investigaţii suplimentare, deoarece erau epuizaţi”, a informat Nicolae Răducu.

Acţiunea de căutare s-a desfăşurat pe timp de noapte şi a durat peste şase ore.


Vă recomandăm şi:

Misiune de salvare dificilă în Masivul Parâng. Doi tineri s-au aventurat în locuri neştiute de pe munte şi s-au rătăcit

Mai multe echipe de jandarmi montani şi salvamontişti au căutat, timp de şase ore, doi tineri care s-au rătăcit în Masivul Parâng, după ce au coborât cu plăcile de snowboard pe pârtii neamenajate. Aventura celor doi hunedoreni se putea transforma într-o tragedie.

Gest emoţionant pentru oamenii din Vadu Dobrii, satul aflat sub nămeţi de o săptămână. Pomperii şi-au croit drum cu şenilata pentru a le aduce provizii

De aproape o săptămână, nămeţii au acoperit drumurile spre Vadu Dobrii, cel mai izolat sat din judeţul Hunedoara, locuit de mai puţin de zece săteni. Pompierii şi salvamontiştii hunedoreni le-au venit în ajutor localnicilor, urcând în satul din Munţii Poiana Ruscăi, prin zăpada de peste jumătate de metru.

FOTO Turişti blocaţi de viscol în Retezat, după ce s-au aventurat pe munte, în locurile ingropate sub zăpezi

Mai multe grupuri de turişti care şi-au petrecut minivacanţa de 1 Decembrie la cabanele din zona Masivului Retezat au fost izolate pe munte din cauza zăpezilor. Pompierii, jandarmii montani şi salvamontiştii le-au venit în ajutor, deszăpezind un tronson de şapte kilometri de drum.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: