Tragedie în Mina Lupeni: tavanul galeriei s-a prăbuşit peste doi mineri. Unul dintre ortaci a murit în subteran

Accident la Mina Lupeni

Un nou accident de muncă s-a petrecut, miercuri dimineaţa, în subteranul Minei Lupeni. Victime au fost doi mineri, rămaşi captivi într-o galerie. Unul dintre aceştia a murit.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE ORA 15: Ministrul Energiei, Anton Anton, a reacţionat după tragedia petrecută în subteran: „Activitatea de extracţie va înceta la finalul acestui an”

UPDATE ORA 11:15: Minerul în vârstă de 42 de ani a murit.

UPDATE ORA 10:52: Unul dintre mineru, în vârstă de 32 de ani, a fost scos din subteran, fiind în stare stabilă, conştient şi cooperant.

UPDATE: Echipele medicale efectuează manevre de resuscitare la una dintre victime, un miner în vârstă de 42 de ani.

„Miercuri, în jurul orei 8, la EM Lupeni, în abatajul cu banc subminat pan.9, strat 3, bl.V, o echipă de muncitori din cadrul sectorului I producţie care executau operaţiuni specifice pentru avansarea abatajului a fost surprinsă de o surpare. În urma acesteia, minerul şef de schimb Duleanţu Bolosin Gabriel Lucian a fost accidentat şi în momentul de faţă echipele de salvatori derulează manevrele de resuscitare (n.r.: bărbatul a murit). Al doilea lucrător, ajutorul miner Bărbat Raul, nu a fost afectat de surpare, el fiind în drum spre suprafaţă unde va fi evaluat din punct de vedere al stării de sănătate”, a informat conducerea Complexului Energetic Hunedoara.

Ştirea iniţială:

Un nou accident de muncă a avut loc în Mina Lupeni, la doar câteva luni după tragedia petrecută în subteranele minei din Valea Jiului, când doi mineri au murit şi unul a fost rănit, în urma unei surpări de pământ. De această dată, tot o surpare a dus, miercuri dimineaţa, la accidentarea altor doi ortaci.

„Din primele informaţii, cei doi mineri ar fi conştienţi”, a informat medicul Călin Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara.

Accidentul de muncă din subteranul minei Lupeni, soldat cu 2 răniţi în urma unei surpări în abataj, s-a produs la aproximativ trei kilometri de la intrarea în mină. „Primele date arată că salvatorii minieri au ajuns la locul în care s-a produs accidentul şi acordă primul ajutor celor doi răniţi. Unul este semiconştient iar celălalt stabil. La gura minei au fost trimise două ambulanţe Smurd şi SAJ, o autospecială complexă şi un container multirisc de la Detaşamentul Petroşani. De asemenea, a fost prealertat elicopterul Smurd de la Arad”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

 

Accident la Mina Lupeni / ISU Hunedoara

Mineriifăceau parte din brigada cu care se lucrează pe abataj, însă au fost împărţiţi pentru ridicarea de grinzi. „Unul dintre accidentaţi este şeful de schimb, înlocuitorul şefului de brigadă, miner cu experienţă. Erau operaţiuni normale care se desfăşoară în fiecare zi, la fiecare ciclu de avansare a abatajului”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Esta al doilea accident de muncă, după ce în 5 octombrie 2017, trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri, la peste 400 de metri adâncime în Mina Lupeni. Echipele de salvatori minieri au muncit ore în şir pentru aducerea la suprafaţă a celor trei victime. Iuliu Lucian Codlean (39 de ani) a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea. Trupul său a fost scos a doua dimineaţă, din adâncurile minei, la aproape 15 ore de la momentul accidentului. Minerul Ionel Florin Suciu (44 de ani), tatăl unei fetiţe, a murit în Spitalul Floreasa, unde a fost adus cu trupul zdrobit de tavanul prăbuşit în galeria în care muncea. Al treilea ortac a fost rănit.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Avalanşa mortală din Retezat: salvatorii montani au preluat trupurile celor doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

VIDEO Cine este minerul mort în galeria din Lupeni: Iuliu Codlean avea trei copii. „Vestea că a plecat din viaţa noastră ne-a şocat. Cuvintele sunt de prisos”

VIDEO Scene dramatice la Mina Lupeni: „Minerii blocaţi în galeria surpată se aud strigând şi bătând în metale”. Salvatorii au ajuns la primii doi mineri blocaţi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: