VIDEO Au început lucrările pe şoseaua Deva - Oradea, cel mai degradat drum european care traversează judeţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoseaua Deva – Oradea (DN 76) a intrat în reabilitare. Primele utilaje şi-au făcut apariţia, în zona localităţii Vălişoara, într-un dintre „punctele negre” ale drumului, pe dealul Vălişoarei.

Lucrările de modernizare a şoselei Deva – Oradea au început pe tronsonul Şoimuş – Brad. În prezent, angajaţii companiei Selina, care a obţinut contractul de lucrări pentru lotul Şoimuş – Brad, lucrează în zona localităţilor Vălişoara şi Luncoiu de Sus. Pe dealul satului Vălişoara carosabilul va fi lărgit cu încă o bandă. În prezent, muncitorii se ocupă de decopertarea dealului.

Zona în care au demarat lucrările este cunoscută ca una dintre cele mai riscante pentru şoferi. În ultimii ani aici s-au petrecut mai mute accidente grave. Recent, zidul exterior al casei unui localnici a fost distrus după ce un şofer de camion a pierdut controlul maşinii şi a trecut cu ea peste parapeţii de beton de pe marginea şoselei, apoi prin gardul gospodăriei şi s-a oprit în zid.

De altfel, întregul tronson al şoselei Deva - Brad este considerat unul dintre drumurile cu grad ridicat de risc al producerii unor accidente rutiere. Carosabilul este deteriorat, iar cea mai mare parte a traseului străbate zone cu vizibilitate redusă.

În luna decembrie a anului 2013, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a transmis Comisiei Europene, cererea de finanţare a proiectului estimat la peste 200 de milioane de euro. Obiectivul principal al proiectului constă, potrivit CNADNR, "în supervizarea şi execuţia unor lucrări de reabilitare a unui drum naţional în zona de vest a României, în lungime de 171,6 kilometri şi reabilitarea a 44 de poduri si pasaje care să permită transportul de mărfuri şi pasageri".

Lucrările pe DN76 Deva - Oradea

Obiectivele proiectului sunt: reabilitarea a 171,6 km de drum naţional între două municipii reşedinţă de judeţ (Deva şi Oradea); fluidizarea traficului şi reducerea până în anul 2015 cu aproximativ 25 de minute a timpului de călătorie între Deva şi Oradea; reducerea numărului de accidente pe sectorul DN76 (E79) Deva - Oradea cu 12 la sută.

Proiectul are un buget total de 210.319.503 euro, din care 142.966.756 euro constituie finanţare nerambursabilă acordată de Comisia Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial „Transport” 2007-2013, şi suma de 25.229.427 euro, asigurată de la bugetul de Stat.

Lucrări pe DN76 Deva - Oradea

Lucrările pentru reabilitarea DN76, Deva - Oradea, km 0+000 – km 184+390 constau în:
- mărirea platformei drumului de la 8,00 - 9,00 m la 10,00 m, din care parte carosabilă 7,00 m, acostamente de 1,50 m din care 1,25 cu sistem rutier echivalent cu cel al părţii carosabile, iar restul de 0,25 m din pământ;
 - introducerea benzii a III-a pentru vehicule lente sau a benzilor de degajare,
 - ranforsarea sistemului rutier existent în vederea îmbunătăţirii portanţei şi suprafeţei de rulare;
 - corecţia punctuală a traseului, prin corecţia unor curbe periculoase;
 - îmbunătăţirea scurgerii apelor în lungul drumului prin pereerea şanţurilor şi rigolelor de pământ sau reprofilarea acestora şi refacerea celor degradate;
 - înlocuirea podeţelor cu diametre sau deschideri sub 2,00 m cu podete de 2,00 m precum şi repararea unor podete existenţe, inclusive amenajări amonte şi aval;
 - îmbunătăţirea drenajului sistemului rutier sau protejarea acestuia de infiltraţii ale apelor din versanţi, prin execuţia pe anumite porţiuni a unor drenuri longitudinale sub rigole şi a unor drenuri transversale pe versanţi;
 - amenajarea trecerilor la nivel cu calea ferată
 - amenajarea tuturor intersecţiilor cu alte drumuri publice;
 - sporirea siguranţei circulaţiei prin înlocuirea unor parapete existente cu parapete metalici şi prevederea de trotuare în localităţile traversate;
 - în localităţi, trotuarele, parcările şi traversările vor fi amenajate astfel încât să poată fi utilizate de către persoanele cu handicap.

Lucrări pe DN76 Deva - Oradea


Vă recomandăm şi:

O şosea construită cu fonduri UE a ajuns un adevărat pericol pentru şoferi, la patru luni de la inaugurare        Alunecările de teren şi căderile de bolovani de pe versanţi au transformat cel mai nou drum judeţean din Hunedoara, construit cu fonduri de la Uniunea Europeană, într-un adevărat pericol pentru şoferi.

VIDEO Cum a ajuns şoseaua Hunedoara – Caraş Severin să se oprească în pădure           Un drum construit pe fonduri de la Uniunea Europeană se opreşte într-o pădure, la ieşirea din judeţul Hunedoara spre Caraş-Severin. Deşi a fost considerat o investiţie strategică menită să îi scoată din izolare pe localnicii care trăiesc în satele de munte din cele două judeţe, în Caraş-Severin nimeni nu a fost interesat de el.

Proiectul autostrăzii A1 e reclamat de CJ şi primăriile Deva şi Hunedoara. Motivul: cele două oraşe sunt izolate economic         Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria Deva şi Primăria Hunedoara solicită prim-ministrului, mai multor ministere şi parlamentarilor să găsească soluţia realizării unei intrări pe autostrada A1, din zona Hunedoarei şi Devei, altfel cele două municipii riscă să rămână izolate economic.

VIDEO Autostrada Deva – Ilia a intrat în şantier. Zeci de utilaje lucrează pe primii kilometri ai viitorului tronson al A1       Al patrulea tronson al autostrăzii Lugoj – Deva se va întinde pe 22,1 kilometri, între Ilia şi Şoimuş (Deva). Lucrările la viitoarea autostradă au început cu decopertarea terenurilor pe care va fi construit terasamentul.

Autostrada şi drumurile modernizate au redus numărul tragediilor rutiere       Numărul tragediilor înregistrate pe şoselele din judeţul Hunedoara a scăzut simţitor în 2013, faţă de anii precedenţi, potrivit Serviciului Poliţiei Rutiere Hunedoara. Motivul principal este infrastructura rutieră, modernizată în ultimii ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite