Dinozaurul Zamolxes a ajuns în Ţara Haţegului. Va fi expus în viitorul muzeu al dinozaurilor din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinozaurul Zamolxes, într-o reprezentaţie artistică.
Dinozaurul Zamolxes, într-o reprezentaţie artistică.

Dinozaurul Zamolxes Robustus, adus din Canada, s-a alăturat Balaurului Bondoc şi sauropodului  Magyarosaurus dacus în patrimoniul Geoparcului Ţării Haţegului. Machetele artistice ale animalelor preistorice vor deveni atracţiile viitorului muzeu al dinozaurilor din Transilvania.

Zalmoxes robustus este cea de a treia machetă de dinozaur pitic creată în Canada de paleoartistul Brian Cooley pentru viitorul Muzeul al Dinozaurilor din Transilvania. Ea se alătură machetelor în mărime naturală de Balaur bondoc şi Magyarosaurus dacus aduse în Ţara Haţegului, pentru a face parte din viitorul muzeu al dinozaurilor din transilvania.

Expoziţie extinsă
„Odată cu sosirea lui Zalmoxes robustus, expoziţia noastră capătă o nouă dimensiune. Vizitatorul poate asista la o veritabilă scenă care ar fi putut fi văzută în urmă cu cca.70 de milioane de ani. Carnivorul feroce Balaurul bondoc gata de atac asupra paşnicului ierbivor Zalmoxes. De altfel, expoziţia urmăreşte să îi ofere vizitatorului senzaţii şi experienţe noi care nu pot fi înâlnite în alte expoziţii din ţară tocmai datorită îmbinării dintre ştiinţă şi artă. Avem reconstituiri fidele, pe baza cercetărilor de până acum, ale unor specii de dinozaur unicat în lume amplasate într-un decor şi în ipostaze care să faciliteze o călătorie imaginară în timp”, a declarat dr. Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti.

Descoperit de baronul Nopcsa
Zalmoxes robustus era o specie de ierbivor cu o lungime de circa trei metri şi o greutate în jur de 300 -350 de kg şi care prefera să îşi ducă existenţa în medii umede din apropierea cursurilor de apă. Semnificaţia numelui său este „şopârla robustă a lui Zalmoxes”.

zamolxes dinozaurul

Fosilele de Zalmoxes robustus s-au numărat printre primele fosile de dinozaur descoperite de către Franz Nopcsa în Bazinul Haţeg pe care le-a descris şi le-a reprezentat grafic în monografia sa din anul 1902. Iniţial, fosilele au fost atribuite altor genuri descoperite deja (Mochlodon, Rhabdodon). Abia în anul 2003 un grup de cercetători a ajuns la concluzia că este un gen nou, răspândit doar pe teritoriul fostei insule a Haţegului, dar înrudit cu celelalte specii.  

Expoziţia „Balauri, dragoni, dinozauri” în care este expus Zalmoxes robustus poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10.00-17.00, iar cei care îi trec pragul beneficiază de ghidaj gratuit de specialitate asigurat de reprezentanţii Geoparcului, dar şi de voluntarii pentru Geoparc.


Vă recomandăm şi:

Cum arăta Balaurul bondoc, prădătorul preistoric de pe Insula Haţeg

Balaurul bondoc, una dintre cele mai spectaculoase specii de dinozauri ale căror fosile au fost descoperite pe teritoriul Transilvaniei, poate fi văzut la centrul de vizitare din Haţeg al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului. Reprezentarea ştiinţifică a prădătorului din era dinozaurilor este punctul de atracţie al unei expoziţii inedite.

FOTO Un muzeu al dinozaurilor în aer liber a fost inaugurat în Ţara Haţegului

Turiştii care ajung în Ţara Haţegului au posibilitatea, începând de astăzi, să vadă cum arătau dinozaurii care populau în urmă cu zeci de milioane de an aceste ţinuturi. Mai multe replici ale dinozaurilor şi ale celorlalte specii din Mezozoic sunt expuse la Sânpetru.

Final de expediţie pentru Magyarosaurus dacus: va rămâne în Ţara Haţegului

Macheta celebrului Magyarosaurus dacus a ajuns în dimineaţa de joi în comuna General Berthelot, un unde se află sediul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite