Dezastru pe drumurile judeţene neglijate de autorităţi: cum au rămas şoselele pline de gropi, fără marcaje şi indicatoare

Dezastru pe drumurile judeţene neglijate de autorităţi: cum au rămas şoselele pline de gropi, fără marcaje şi indicatoare

Drumul judeţean Hunedoara - Deva, una dintre şoselele degradate.

Autorităţile s-au dovedit nepăsătoare faţă de starea precară a drumurilor judeţene. Toate drumurile trebuiau să intre în reparaţii capitale şi trebuiau marcate corespunzător şi dotate cu indicatoare rutiere, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

La început de an, cele mai multe drumuri judeţene din Hunedoara se află într-o stare precară. Iarna bogată şi întreţinerea precară au umplut şosele de gropi, spre nemulţumirea localnicilor. În ultimii ani, din judeţul cu cea mai bună reţea de drumuri judeţene, Hunedoara a ajuns doar judeţul cu cea mai vastă reţea de drumuri judeţene, care însă nu au fost întreţinute corespunzător. O dovadă este lipsa indicatoarelor rutiere de pe şosele.

Aflată în preaviz, după ce Consiliul Judeţean Hunedoara a desfiinţat Direcţia Tehnică, Carmen Guran, şefa direcţiei din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara susţine că anul trecut a propus achiziţia a 1.500 de indicatoare rutiere necesare pe drumurile judeţene, precum şi dotarea cu marcaje rutiere a peste 950 de kilometri echivalent de drum judeţean. Şefii instituţiei şi consilierii judeţeni cărora le-a înaintat raportul nu au ţinut seama de recomandările sale şi nu au alocat fonduri pentru achiziţii şi lucrările amintite.

„Direcţia Tehnică a emis un raport referitor la planificarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţie a drumurilor judeţene, în care am considerat necesară montarea a 1.500 de table indicatoare. Unele lipsesc, au fost furate sau sunt degradate pentru că nu au mai fost înlocuite de 20 de ani. Au fost aprobate 45 şi s-au montat 13. De asemenea, am considerat necesară, conform raportului, marcarea tuturor drumurilor modernizare, cele acoperite cu asfalt şi beton. Din cei 955 de kilometri avuţi în vedere, au fost marcaţi circa 60 de kilometri”, a precizat Carmen Guran.

Au uitat de reparaţiile capitale
Ea a mai adăugat că a înştiinţat conducerea instituţiei în 2018 că toate drumurile judeţene modernizate trebuiau să intre în reparaţii capitale, necesare o dată la şapte ani, dar rapoartele direcţiei nu au fost luate în seamă de executivul judeţului. Conducerea instituţiei va face verificări cu privire la dezvăluirile angajatei. Lipsa fondurilor s-a numărat printre cauzele pentru care infrastructura rutieră din judeţul Hunedoara a avut de suferit. Totuşi, bani au existat pentru unele lucrări de întreţinere şi au rămas necheltuiţi, susţine Carmen Guran. „Unele lucrări cum sunt curăţirea vegetaţiei şi toaletarea copacilor de pe marginea drumurilor judeţene nu au mai fost contractate, deşi au existat fonduri alocate pentru ele”, a precizat angajata aflată în preaviz.

Drumuri tot mai proaste
Judeţul Hunedoara are peste 1.300 de kilometri de drumuri judeţene. Dintre acestea, peste 140 de kilometri sunt de pământ, iar 230 de kilometri sunt acoperite cu pietriş. Hunedoara are peste 400 de kilometri de drumuri proaste, potrivit celui mai recent inventar publicat de Consiliul Judeţean Hunedoara. În 2019, zece sectoare de drumuri judeţene, care însumează 25,1 kilometri, vor fi reabilitate din fonduri de la bugetul judeţului. Lor li se mai adaugă şoseaua Hunedoara – Călan, un proiect de modernizare finanţat în cea mai mare parte din fonduri UE, şi cei patru kilometri ai viitoarei şosele din Parâng, drum judeţean construit cu fonduri obţinute prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Anul trecut, circa 25 de kilometri de drumuri judeţene au fost modernizaţi.


Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce întârzie modernizarea şoselei Hunedoara - Călan, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură

Probleme mari pe drumurile judeţene din cauza ninsorilor abundente. Zăpadă de jumătate de metru la munte

VIDEO Şantierul uriaş de la marginea municipiului Deva: „Este cea mare investiţie privată din ultimii zece ani”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: