Devenii revin "experimental" la încălzirea centralizată în perioada anotimpul rece

Un număr de 22 de proprietari de apartamente din Deva revin la sistemul  public de încălzire. Oamenii sunt atraşi de oferta autorităţilor ce creditează  instalarea de gigacalorimetre individuale pentru clienţii serviciului centralizat

Ştiri pe aceeaşi temă

Schema este simplă. Locatarii care sunt sau vor să redevină clienţi ai sistemului centralizat de încălzire primesc din partea  Primăriei  Deva un sprijin financiar pentru instalarea de contoare termice individuale, pe apartament. Sorin Bota este unul din locatarii convinşi să încerce din nou serviciul public de încălzire, la care a renunţat cu ani în urmă prin montarea unei centrale termice de apartament. El spune că a acceptat această rebranşare din trei motive.  „ În primul rând, soluţia constructivă oferită îmi permite oricând să comut de pe sistemul public pe sistemul de încălzire cu centrală de perete. Pe urmă, gigacalorimetrul de apartament îmi garantează un preţ corect în raport cu consumul propriu.   În fine, formula de finanţare  oferită de autorităţi pentru montarea gigacalorimetrului mi se pare avantajoasă”, spune Sorin Bota.

Experimentul „contorul” va avea succes numai dacă factura plătită de cei care revin la oala comună a gigacaloriei va fi mai mică decât cea a gazului ars în centrala de perete. Dar dacă nu va fi aşa? „Voi rămâne comutat pe centrala de apartament. Nu voi renunţa însă  la sistemul centralizat pe care îl voi păstra ca soluţie de rezervă în caz de avarie la centrala proprie”, spune locatarul. Sistemul public de încălzire la Deva este în cădere liberă de mai mulţi ani. Din 20.000 de clienţi în 1990, au mai rămas conectaţi la acesta doar 9600 de apartamente. În prezent, preţul gicaloriei pentru consumatorii casnici deveni este de 174 de lei.

Costuri
Potrivit lui Viorica Nicula, director economic al Primăriei Deva, instituţia va sprijini financiar cu 1500 de lei fiecare proprietar de apartament pentru montarea gigacalorimetrului.  Rambursarea se face în cinci ani, suma oferită are zero la sută dobândă, iar rata lunară se ridică la 25 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările