Descoperiri arheologice în Sarmizegetusa Regia, lângă drumul antic: „Sunt cele mai importante din ultimii 50 de ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În această vară au avut loc săpături în zona din vecinătatea drumului pavat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
În această vară au avut loc săpături în zona din vecinătatea drumului pavat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Turiştii sunt invitaţi la Ziua Porţilor Deschise, organizată, sâmbătă, la Sarmizegetusa Regia, pentru a afla informaţii despre cele mai noi descoperiri arheologice, considerate de autorităţi drept unele dintre cele mai importante din ultima jumătate de secol.

Sâmbătă are loc Ziua Porţilor Deschise la Sarmizegetusa Regia, iar autorităţile judeţene susţin că turiştii care vor vizita fosta capitală a Daciei vor asista la prezentarea unor descoperiri uimitoare.

„Turiştii care vor ajunge în incinta fostei capitale a Regatului Dac vor avea ocazia unică să vadă cele mai noi descoperiri ale arheologilor, care sunt, din câte se pare, cele mai importante din ultimii 50 de ani. Doar în 9 septembrie 2017, publicul va avea posibilitatea să admire rezultatele muncii echipei de cercetători şi arheologi din acest sezon de săpături arheologice. De duminică, zona cercetată va intra în conservare”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Reprezentanţii instituţiei nu au dezvăluit care sunt noile descoperiri care au avut loc în timpul săpăturilor arheologice din această vară, dar au publicat o imagine care prezintă porţiuni dintr-un drum pavat antic, o ramificaţie a drumului care coboară spre templele din Sarmizegetusa Regia. Unii arheologi au menţionat în trecut existenţa acestei ramificaţii, însă locul nu a fost cercetat în detaliu, până în prezent.

Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare.
FOTO: Cetăţile dacice / Facebook.

sarmizegetusa

Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monezi antice, obiecte de aur, argint şi bronz, considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României.
FOTO: Cetăţile dacice / Facebook.

sarmizegetusa

Vă recomandă să citiţi şi:

Prăpădul naturii în cetăţile dacice. Cum sunt distruse accelerat cele mai faimoase vestigii antice ale poporului român

Furia naturii a lăsat urme adânci peste cele mai vizitate locuri istorice din Hunedoara. Monumentele-emblemă s-au degradat continuu în ultimii ani, fără ca autorităţile să ia măsuri pentru conservarea sau reabilitarea lor. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au avut cel mai mult de suferit.

FBI şi Interpol caută 11 brăţări dacice din aur, furate din zona Sarmizegetusa Regia

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au informat că 11 brăţări spiralice din aur, provenite din zona Sarmizegetusei Regia, sunt căutate de autorităţi cu ajutorul FBI şi Interpol.

Locuri misterioase în Hunedoara: „ochii albaştri” din Retezat şi tainele ascunse în Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia şi lacurile glaciare din Masivul Retezat se află printre cele mai tainice locuri care împodobesc ţinutul Hunedoarei. Au devenit atracţii pentru turiştii din întreaga lume. Sunt înconjurate de o aură misterioasă, care ascunde secrete vechi, pe care oamenii au încercat să le desluşească prin nenumărate legende şi poveşti.

Enigmele scuturilor dacice din Piatra Roşie: ce reprezintă comorile preţioase decorate cu imaginile unor fiinţe sacre

Cele mai preţioase comori arheologice descoperite în cetatea dacică Piatra Roşie din Munţii Orăştiei sunt o serie de scuturi antice, bogat împodobite cu reprezentări ale unor animale mitologice. Unele dintre aceste piese au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor, iar statul român a făcut eforturi mari pentru a le recupera.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite