Descoperire misterioasă sub o stradă din Orăştie. Muncitorii au vrut să astupe imediat locul FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mihai Căstăian.
FOTO: Mihai Căstăian.

O descoperire inedită a avut loc în timpul unor lucrări de remediere a unei avarii la reţeaua de apă, sub o stradă din centrul istoric al municipiului Orăştie.

VIDEO Oraşul plin de „bijuterii” istorice. Poveştile celor mai frumoase clădiri din centrul vechi al Orăştiei


GALERIE FOTO CU LOCUL DESCOPERIRII

Un muncitor care săpa un şanţ în jurul unei conducte fisurate de apă, de pe Strada George Coşbuc, într-o zonă clasată ca monument istoric, a dat peste osemintele depuse într-un mormânt vechi de cel puţin trei secole. Excavatoristul şi-a continuat lucrul, fără să ţină cont de scheletul răvăşit cu cupa utilajului, susţine arheologul dr. Mihai Căsătian, care se afla în zonă la momentul descoperirii şi a observat osemintele.

„Dacă nu eram acolo, imediat ar fi fost acoperit cu pământ”, spune acesta. Mihai Căstăian l-a oprit pe muncitor să astupe descoperirea, chiar dacă acesta l-a ameninţat că va chema Poliţia, a coborât în şanţ şi a cercetat mormântul. Ulterior, au fost anunţaţi reprezentanţii Primăriei Orăştie, iar osemintele au fost preluate şi aduse la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara. Din primele informaţii ale specialiştilor, descoperirea arată posibila existenţă în zonă a unui cimitir vechi, dinainte de secolul al XVIII-lea.


Scheletul din şanţ. FOTO: Mihai Căstăian

mormant medieval sub o strada din orastie foto mihai castaian

Orăştie, plin de vestigii preţioase

Arheologul din Orăştie reclamă nepăsarea autorităţilor locale faţă de astfel de descoperiri şi susţine că, deşi centrul istoric al municipiului este plin de vestigii istorice, atunci când au loc intervenţii care necesită săpături, arheologii de la muzeul local nu sunt anunţaţi pentru a supraveghea lucrările, într-o zonă în care a fost locuită intens de peste 800 de ani. „Nu ne putem face că nu există aceste lucruri, ştiind că Orăştie este cel mai clasat municipiu hunedorean în privinţa monumentelor istorice”, spune Mihai Căstăian.

Primarul Orăştiei, Ovidiu Bălan, susţine că în cazul intervenţiilor de urgenţă la reţeaua de apă şi canalizare sau la cea de gaz nu era necesară supravegherea arheologică. Între timp, locul descoperirii a fost astupat, iar osemintele din mormântul misterios au ajuns într-un depozit al Direcţiei de Cultură.


Strada G. Coşbuc. Foto: Mihai Căstăian

mormant medieval sub o strada din orastie foto mihai castaian


În 2019, Mihai Căstăian a făcut o descoperire asemănătoare, în zona bisericii reformate din secolul al XV-lea, din satul Turdaş, învecinat Orăştiei. A observat un mormânt medieval, cu oseminte răvăşite şi scoase la iveală de localnicii care au scormonit sub zidurile bisericii pentru a scoate lut. Oamenii nu au ţinut cont de faptul că ansamblul bisericii se află pe lista monumentelor istorice şi au devastat, fără să ştie, mormântul medieval, lăsând oasele împrăştiate pe sol. „Vă rog să dispuneţi măsurile cuvenite fiind vorba de o intervenţie neautorizată, distrugere şi eventual profanare de morminte într-o locaţie protejată de legislaţia statului român”, arăta Mihai Căstăian într-o reclamaţie transmisă reprezentanţilor Direcţiei pentru Clutură a Judeţului Hunedoara, precum şi compartimentului de patrimoniu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Drumurile pavate ale dacilor rezistă de 2.000 de ani. Sunt emblemele cetăţilor antice FOTO

Cetatea medievală a Orăştiei, restaurată cu fonduri UE. Lucrările au fost scoase la licitaţie

Pietroasa lui Solomon, templul dacic plin de enigme din Munţii Orăştiei. Aici a fost găsită Leoaica de argint

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite