Descinderi pentru găsirea unui tablou de 175.000 de euro, furat din casa descendenţilor lui Petru Groza, din municipiul Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polițiștii au percheziționat mai multe galerii de artă din Bucureşti, în căutarea unui tablou furat din casa fostului demnitar comunist Petru Groza, din Deva. În urma descinderilor, au fost ridicate peste 200 de obiecte de artă, dar tabloul semnat de Nicolae Grigorescu nu a fost găsit.

Mai multe percheziții au avut loc ieri la cinci galerii de arte din Capitală, pentru descoperirea unui tablou semnat de Nicolae Grigorescu. Pictura, denumită “Car cu boi”, a fost estimată de către experţii în artă la peste 175.000 de euro. Ea nu a fost găsită între cele aproximativ 200 de piese ridicate de poliţişti de la locaţiile unde au avut loc descinderile.

Afaceri ilegale cu opere de artă

În 2005, creaţia “Car cu boi” a fost furată din Casa memorială “Petru Groza”, din Deva, împreună cu alte două tablouri extrem de valoroase, semnate de Nicolae Dărăscu și Nicolae Grigorescu, ce au fost recuperate la mijlocul lunii martie de polițiști.

“Perchezițiile care au avut loc în locațiile din București sunt derulate de polițiști în cadrul unui dosar aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, care are ca obiect infracțiunile de furt calificat și fals”, a precizat Adina Velescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Vândute la preţ de chilipir

Potrivit anchetatorilor, dispariția celor trei piese a căror valoare a fost estimată la 400.000 de euro a fost semnalată de moștenitorii fostului prim-ministru comunist Petru Groza. În timp ce dereticau prin vila din Deva a fostului demnitar, nepoții lui Petru Groza au observat că tablourile au fost înlocuite cu falsuri grosolane.

„Furtul a fost semnalat la aproape șapte ani de la dispariția pieselor. Cele trei opere de artă au fost sustrase de un bărbat din Timişoara, cu sprijinul unui vârstnic din Băcia, angajat ca îngrijitor al casei memoriale. În schimbul fiecăruia dintre obiectele de patrimoniu, hunedoreanul, care nu cunoştea valoarea bunurilor, a primit câte 700 - 800 de lei.

Ulterior, tablourile au fost vândute de gruparea din care făcea parte timişoreanul pe piaţa neagră a antichităţilor, cu sume cuprinse între 3.000 de euro şi 5.000 de euro”. a precizat inspectorul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite