Decizie în scandalul uriaş din gimnastică: „Discriminare, corupţie, zero fairplay”. De ce federaţia a cerut daune de 100.000 de euro mamei Asianei Peng

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asiana Peng. FOTO: FACEBOOK.
Asiana Peng. FOTO: FACEBOOK.

Magistraţii au soluţionat dosarul prin care şefii Federaţiei Române de Gimnastică au solicitat daune morale de 100.000 de euro Silvanei Peng, mama gimnastei Asiana Peng, pe care au acuzat-o de defăimare.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins, printr-o soluţie publicată joi, pretenţiile foştilor reprezentanţi ai Federaţiei Române de Gimnastică îndreptate împotriva Silvanei Peng, mama gimnastei Asiana Peng, acuzată de defăimare.

În 2016, Federaţia Română de Gimnastică, reprezentată Adrian Stoica, preşedinte de la acea vreme, şi Mircea Apolzan, secretar general, a chemat-o în judecată pe deveanca Silvana Peng, solicitându-i daune de 100.000 de euro.

„Suma constituie despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei şi demnităţii, prestigiului şi reputaţiei reclamantei, prin acţiunile grave de defăimare şi calomniere, prin acuzaţiile nefondate, insultătoare şi jignitoare, săvârşite în mod repetat de către pârâtă”, se arăta în cererea de chemare în judecată.
În aprilie 2018, Tribunalul Hunedoara a respins solicitarea FRG. Conducerea actuală a Federaţiei a depus apel şi a solicitat din nou obligarea Silvanei Peng la plata sumei de 100.000 de euro, cu titlu de daune morale, şi, în subsidiar, ca instanţa să admită existenţa faptelor prejudiciabile şi obligarea ei la plata oricărei sume modice, cu titlu de daune morale.

Joi, Curtea de Apel Alba Iulia „a respins ca nefondat apelul declarat de reclamanta Federaţia Română de Gimnastică împotriva Sentinţei civile nr. 356/2018 pronunţată de Tribunalul Hunedoara”, se arată în decizia instanţei, care poate fi atacată prin calea extraordinară a recursului.

Asiana Peng

Răbufnirea Silvanei Peng
În 2015, Asiana Peng, atunci în vârstă de 15 ani, născută din mamă româncă şi tată chinez, a fost scoasă din lotul olimpic şi trimisă la Deva, acolo unde se pregătesc junioarele. Mama sportivei a trimis o scrisoare deschisă, adresată ministrului Tineretului şi Sportului, în care l-a acuzat pe Adrian Stoica, fost preşedinte al FRG, de rasism şi discriminare. „Aştept moartea naturală a strategului si capul dezastruosului şi desăvârşitului deontolog, preşedintele Stoica Adrian, ca să lase locul vacant unui preşedinte competent, capabil şi doritor, în fruntea Federaţiei Române de Gimnastică!”, scria Silvana Peng. De asemenea, ea susţinea că gimnastele erau supuse umilinţelor şi agresiunilor. „Înfometare, umilinţe prin vocabular neadecvat, lipsa vacanţelor, jigniri, diferenţieri făcute între gimnaste pe toate planurile, şi multe alte forme inumane de presiuni. Asta se întâmplă acolo. Într-o Românie coruptă, rasismul şi discriminarea domnesc în gimnastica feminină. Aştept destructurarea sistemului mafiot!”, a scris Silvana Peng. Mama gimnastei a continuat atacurile la adresa reprezentanţilor FRG pe pagina sa de socializare, iar aceştia au dat-o în judecată.

„În fapt, s-a arătat că Federaţia Română de Gimnastică are un mare prestigiu, o reputaţie şi o credibilitate deosebite la nivel naţional şi mondial, construite în zeci şi zeci de ani de muncă asiduă, cu competenţă, dăruire şi profesionalism. Iar rezultatele sportive şi de imagine pozitivă pentru România au fost cu adevărat excepţionale, fără precedent, mai ales în ultimele decenii. Nu degeaba se spune că pentru imaginea oricărei ţări „un campion olimpic este mai valoros decât un ambasador”. De aceea este absolut intolerabil ca această structură sportivă şi oamenii care o compun să fie împroşcaţi cu noroi, terfeliţi, umiliţi public, atacaţi în media, reclamaţi pe nedrept şi acuzaţi la toate forurile şi organismele imaginabile, cu o rea-credinţă şi o tenacitate incredibile, aşa cum se întâmplă în cazul de faţă”, se arăta în chemarea în judecată.

Atacuri dure pe Facebook
Reprezentanţii FRG au susţinut că în cei trei ani de pregătire petrecuţi la lotul olimpic de gimnastică de la Izvorani, Asiana Peng a beneficiat de cele mai bune condiţii de viaţă, instrucţie şcolară, antrenamente şi asistenţă medicală pe care Federaţia Română de Gimnastică le-a putut oferi tuturor componenţilor lotului şi că nu a fost discriminată, ci tratată cu simpatie şi afecţiune de toată lumea. Au prezenyay instanţei câteva dintre postările Silvanei Peng pe reţelele de socializare, susţinând că aceasta a împânzit internetul cu sute de postări injurioase, calomniatoare, ofensatoare, dincolo de ultima limită a bunului simţ: „Stoica promotorul şi călăuza dezastrului în gimnastica românească; oare îi ajung banii încasaţi de pomană?”; „Grupul infracţional organizat din gimnastica românească trebuie destructurat… Nu în ultimul rând gimnastele întregii generaţii cooptate în lot olimpic în decembrie 2012 despăgubite cu rentă pe viaţă!”; -„Torţionarul Vişiişinescu  = 20 ani închisoare. Torţionarii gimnasticii feminine româneşti de performanţă pe când vor fi traşi la răspundere?”; „Corupţie, discriminare, zero fairplay, suspiciuni rezonabile de fraudă în arbitrajul gimnasticii feminine româneşti la toate nivelele”.

De ce i-au dat dreptate mamei gimnastei

În motivarea respingerii cererilor FRG, tribunalul şi-a motivat decizia astfel: „În ceea ce priveşte caracterul defăimător al postărilor pârâtei se reţine că acesta nu este întrunit, întrucât acestea vizează în principal evaluarea pârâtei privind managementul FRG, pârâta nefăcând afirmaţii calomnioase la adresa Federaţiei Române de Gimnastică, al cărui prestigiu este de notorietate. Referitor la condiţia bunei-credinţe a pârâtei la momentul postărilor, instanţa constată că este îndeplinită, câtă vreme cele semnalate priveau activitatea sportivă a fiicei sale, care a fost mutată fără explicaţii prealabile din lotul gimnastelor care se pregătea la Izvorani , fapt ce a creat senzaţia mamei sale că a fost defavorizată în raport cu celelalte gimnaste care au rămas în lot. Se mai reţine faptul că informaţiile prezentate de pârâtă îmbracă atât forma faptelor cât şi a judecăţilor de valoare (opinii) potrivit criteriilor de analiză folosite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fiind astfel reţinute ca atare de către instanţă în formarea convingerilor sale”.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Infernul din sălile de gimnastică ale României: „Bătăi înseamnă luat de păr, trântit de pământ, dat palme peste faţă, lovituri cu frânghia udă peste picioare!“

Noi dezvăluiri din „lagărul de la Izvorani“: „Dacă nu ne-au plăcut la faţă, de ce nu ne-au trimis acasă, de ce ne-au chinuit atât, că nu le-am făcut nimic?!“

O fostă gimnastă din lotul naţional lansează acuze dure: „Nu aveam cum să ne calificăm la Jocurile Olimpice, din moment ce antrenorii nu şi-au dorit asta“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite