Decizia radicală a IŞJ Hunedoara. Ce se va întâmpla cu clasele a noua din liceele hunedorene

Decizia radicală a IŞJ Hunedoara. Ce se va întâmpla cu clasele a noua din liceele hunedorene

Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

O decizie radicală anunţată de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara nemulţumeşte dascălii din la multe licee hunedorene.

Mesaj cutremurător lăsat de elevul care s-a prăbuşit de pe clădirea groazei: „Sunt blocat într-un coşmar“


Un proiect al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara vizează ca dela începutul anului şcolar 2021 – 2022, numărul claselor a noua din liceele hunedorene să fie redus cu 32 de clase. Motivul îl reprezintă scăderea numărului de absolvenţi de clasa a opta din judeţ, de la circa 3.300 în 2020, la circa 2.400 potrivit estimărilor reprezentanţilor IŞJ Hunedoara.

Inspectorul şef Ilie Pârvan, şeful IŞJ Hunedoara, a precizat, pentru adevarul.ro, că scăderea cu circa 1.000 a numărului de absolvenţi de clasa a opta va duce la reorganizarea claselor a noua.

Astfel din aproape toate liceele hunedorene numărul claselor a noua se va reduce. Vizate sunt, însă, în primul rând unităţile şcolare cu performanţe mai slabe ale elevilor. Proiectul anunţat de conducerea IŞJ Hunedoara a stârnit nemulţumiri în rândul profesorilor de la unele dintre unităţile şcolare unde se reduce numărul claselor, deşi, susţine Ilie Pârvan, dascălii nu vor fi afectaţi material.

Printre cei nemulţumiţi s-au arătat profesorii de la Liceul de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, unde proiectul IŞJ prevede reducerea numărului de clase a noua de la trei, la două, începând din anul şcolar următor. Dascălii au anunţat chiar un protest, vineri, în faţa sediului IŞJ Hunedoara, însă au renunţat ulterior la demers.

Situaţia prezentată de IŞJ Hunedoara nu a rămas deocamdată definitivă, pentru că o nouă reorganizare ar putea avea loc, odată cu reducerea la 24 a numărului de elevi din fiecare clasă.

În ciuda scăderii numărului de elevi nu vor fi desfiinţate şcoli în judeţul Hunedoara, mai precizează Ilie Pârvan, în schimb a fost înfiinţată o şcoală, la Birtin, comuna Vaţa de Jos.

În judeţul Hunedoara, în ultimii ani, numărul copiilor şi al tinerilor a scăzut constant. La 1 ianuarie 2012, populaţia rezidentă cu vârsta cuprinsă între 0 şi 19 ani în judeţ era de aproape 82.000 de persoane. La 1 ianuarie 2020, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică, a ajuns la 72.549 de persoane.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Aproape 2.000 de elevi din municipiul Hunedoara vor primi burse şcolare

1.200 de tablete electronice cumpărate pentru elevii din judeţul Hunedoara au ajuns la Inspectorat

O elevă din Deva, în comă indusă la ATI, are nevoie urgentă de sânge. Oamenii s-au mobilizat pentru a o ajuta

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările