Dacian Cioloş, despre închiderea altor două mine: „Vrem să dăm activităţii miniere o perspectivă pe termen mediu şi pe termen lung”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş, la Petroşani. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Dacian Cioloş, la Petroşani. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O unitate de asistenţă tehnică guvernamentală care va sprijini autorităţile locale şi companiile din Valea Jiului pentru elaborarea unor proiecte de dezvoltare a fost inaugurată în Petroşani, de premierul Dacian Cioloş. Prim-ministrul României susţine că deşi s-a aprobat memorandumul pentru închiderea treptată a altor două mine din zonă, pe termen mediu şi lung planurile Guvernului sunt de a menţine activitatea minieră.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a inaugurat, vineri, la Petroşani, Unitatea de Asistenţă Tehnică, structură ce va funcţiona în directa subordine a Guvernului României şi va acorda sprijin investitorilor şi autorităţilor locale pentru realizarea de proiecte de dezvoltare pe fonduri de la Uniunea Europeană şi de la bugetul naţional. Unitatea guvernamentală va funcţiona la nivelul cancelariei primului ministru şi va avea trei birouri teritoriale în zonele de intervenţie stabilite: Petroşani, Roşia Montană şi Vaslui.

Dacian Cioloş a declarat, la Petroşani, că deşi Guvernul a aprobat recent un memorandum privind închiderea a încă două unităţi miniere, Lonea şi Lupeni, aflate în administrarea Complexului Energetic Hunedoara, activitatea extractivă va continua în Valea Jiului, chiar dacă la nivel restrâns.

„Încă de la începutul mandatului ne-am pus problema cum să menţinem activitatea minieră şi să-i dăm o perspectivă pe termen mediu şi pe termen lung, dacă este posibil. Asta presupunea să luăm anumite măsuri pentru a creşte gradul de competitivitate a ceea ce poate să rămână şi, cu anumite investiţii în timp, dar să vedem şi care sunt minele cele mai rentable din punct de vedere al competitivităţii vis – a vis de constul de extragere a minereului pe calorie, pentru că aici este problema”, a declarat la Petroşani Dacian Cioloş. Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, un memorandum privind modificarea  unui ajutor de stat acordat Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere şi a două celor mine, care acum sunt administrate de Complexul Energetic Hunedoara.

Situaţie dificilă

Complexul Energetic Hunedoara se află într-o situaţie dificilă. Din luna septembrie, peste 800 de angajaţi ai companiei, cei mai mulţi de la Termocentralele Mintia şi Paroşeni, au primit preavizele premergătoare disponibilizărilor.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. În prezent, circa 6.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la Termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan. Şi Societatea Naţională de Închideri de Mine in Valea Jiului va disponibiliza, în perioada următoare, peste 150 de persoane.


Vă recomandăm şi:

Protestele minerilor şi cele de la Mintia s-au încheiat cu demisii în conducerea Complexului Energetic Huendoara

Acţiunile de protest ale minerilor din Valea Jiului şi ale angajaţilor Termocentralei Mintia au continuat miercuri, până la orele după-amiezii. În urma lor, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, precum şi funcţionari din conducerea Termocentralei Mintia au demisionat.

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Greva care a cutremurat România lui Ceauşescu, relatată de americani: cum au fost umiliţi miniştrii care au venit să îi calmeze pe mineri

Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.

Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite