Cum s-a ajuns la dezastrul de pe şoseaua spre Sarmizegetusa Regia. Autorităţile cunoşteau problemele de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile judeţene au tratat cu nepăsare situaţia şoselei spre Sarmizegetusa Regia şi nu au luat măsuri de consolidare a marginilor drumului, astfel că în zona în care în vara anului trecut drumul a fost distrus de alunecările de teren, o altă porţiune din carosabil s-a surpat.

GALERIE FOTO

După alunecările de teren şi viiturile din vara anului 2018, care au dus la surparea unei porţiuni din şoseaua spre Sarmizegetusa Regia, autorităţile judeţene au luat doar măsuri provizorii de reparare a drumului. Lucrările au fost realizate de firma angajată de Consiliul Judeţean Hunedoara pentru întreţinerea DJ 705A.
În vecinătatea parcării de la poalele sitului UNESCO, drumarii au degajat partea carosabilă acoperită de valurile de pământ, bolovani şi trunchiuri de copaci prăvălite de pe versanţi şi au consolidat-o astfel încât să se poată circula cu autoturismele.

„Din motive de siguranţă, autocarele vor putea urca doar până la intersecţia aflată la intrarea pe Valea Albă, iar ocupanţii lor îşi vor putea continua drumul pe jos, spre Sarmizegetusa Regia”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara la câteva zile după alunecările de teren de la sfârşitul lunii iulie 2018.

Problema nerezolvată la timp

În aceeaşi zonă, considerată vulnerabilă, o alunecare de teren a dus în 20 martie la ruperea altei porţiuni de drum. Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara cunoştea faptul că zona este vulnerabilă, însă nu s-a grăbit să intervină pentru consolidarea marginilor şoselei. Nu au fost ridicate ziduri de sprijin, iar trunchiurile de copaci  din apele pârâului nu au fost scoase. Abia în 19 martie, Consiliul Judeţean Hunedoara anunţa că se va mobiliza pentru scoaterea lemnului putrezit din apă.

„Este nevoie de mobilizare pentru scoaterea lemnului putrezit din albia pârâului pentru că, în caz de ploi torenţiale, acesta se poate transforma într-un real pericol pentru structura drumului. Pentru a rezolva urgent problema este nevoie de colaborare între instituţii, dar şi de bunăvoinţă. Trebuie scos lemnul din apă!”, concluziona administratorul public al judeţului Costel Avram. Acesta a refuzat ulterior să răspundă întrebărilor reporterului Adevărul, cu privire la situaţia drumului şi de ce nu au fost luate mai devreme măsurile anunţate cu o zi înainte de cea mai recentă surpare.

Imagine indisponibilă

În prezent, ultimii patru kilometri ai şoselei spre Sarmizegetusa Regia au rămas închişi circulaţiei rutiere. Aşezarea dacică poate fi vizitată, însă, pe jos. „Drumul Judeţean 705A Costeşti - Sarmizegetusa Regia, care asigură accesul spre Sarmizegetusa Regia a fost închis circulaţiei rutiere în după-amiaza zilei de 20 martie, pe sectorul situat între expoziţia Inima Aurului Dacic şi parcarea din zona pietonală, ca urmare a surpării unei porţiuni din corpul drumului. Chiar dacă drumul este închis circulaţiei auto pe Valea Albă, situl rămâne deschis pentru vizitare, doritorii urmând să parcurgă ultimii patru kilometri pe jos”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

De luni, drumul spre Sarmizegetusa Regia ar putea fi redeschis.

„S-au demarat procedurile de curăţare a albiei pârâului de pe Valea Albă prin îndepărtarea trunchiurilor de arbori abandonate ori aduse de viituri, pentru ca ulterior să poată fi executate lucrările de consolidare a drumului în zona în care acesta a devenit impracticabil pentru circulaţia rutieră din cauza ruperii acostamentului şi surpării terenului de susţinere a şoselei”,a  informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Povestea şoselei

Proiectul de modernizare a DJ 705 A a fost finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 şi  avut ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2015. Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică SC Trans Construct Import Export SRL, pentru un preţ de 18,2 milioane de lei.

La scurt timp după deschidere, drumul a intrat din nou în reparaţii, fiind plombat cu asfalt în circa 160 de locuri. De asemenea, în mai multe zone, în urma unor furtuni, alunecările de versanţi şi căderile de pietre au acoperit şoseaua.

În ultimii ani, în zona Valea Albă de la poalele aşezării dacice, şoseaua a fost distrusă de mai multe ori, de viituri şi alunecările versanţilor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Răzbunarea naturii din tărâmul dacilor: drumul Sarmizegetusei Regia a fost devastat, iar accesul maşinilor a fost interzis. Sute de turişti urcă pe jos

Marele secret al drumului antic pavat din Sarmizegetusa Regia. De ce monumentul nu mai arată deloc ca în vremea dacilor

FOTO Misiune dificilă a salvamontiştilor la Sarmizegetusa Regia: stâncile s-au desprins din munte la poalele cetăţii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite