CUM NE RESPECTĂM ISTORIA Monumentele cu care ne mândrim în lume au fost invadate de piromani, vandali şi amatori de sex în public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii au făcut focul peste discul solar de la Sarmizegetusa Regia. SURSA: youtube.com
Turiştii au făcut focul peste discul solar de la Sarmizegetusa Regia. SURSA: youtube.com

Mulţi dintre turiştii care vizitează cele mai importante situri istorice din zona Hunedoarei nu respectă legea şi nici cele mai elementare norme de bun simţ. Pedepsele pentru cei care vandalizează monumentele istorice sunt blânde şi, oricum, sunt rareori aplicate.

Soarele de andezit din templul de la Sarmizegetusa Regia a fost transformat de realizatorii filmului despre daci, "Ridicarea din genunchi", în loc pentru un foc de tabără imens, care a provocat distrugeri discului solar. Aceasta în condiţiile în care turiştii sunt înştiinţaţi că le este interzisă urcarea pe monumentul din templul dacilor, una dintre cele mai preţioase descoperiri arheologice din zona Munţilor Orăştiei.

"Am vizionat imaginile în care apare focul respectiv şi facem cercetări. Există un dosar penal de distrugere, în acest caz, care deocamdată a rămas cu autor necunoscut", a declarat inspectorul principal Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.


Sex pe discul solar
De numele cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia a fost legată în ultimii ani o serie de incidente grave, provocate în special de vizitatori. "Turiştii, împărţiţi în cel puţin 40 de secte şi grupuri mistice şi energietico-religioase au produs în ultimii ani pagube imense patrimoniului de la Regia şi de la celelalte cetăţi dacice. Au încălcat legea cu bună ştiinţă: de la cei care aprind lumânări şi focuri pe monumente, profanându-le astfel, la cei care le lovesc cu barosul pentru a lua cu ei acasă bucăţi de piatră despre care cred le dau energie. Sunt turişti care au fost prinşi făcând sex pe discul solar de la Sarmizegetusa Regia, pe timpul nopţilor cu lună plină. Unele fapte sunt dovedite, altele nu au fost, dar legea trebuie să le sancţioneze drastic", a declarat Vladimir Brilinsky, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara pe probleme de patrimoniu.

Potrivit acestuia, situaţia se va schimba în următoarele zile, când se va face preluarea efectivă a cetăţilor dacice din zona Orăştiei de către CJ Hunedoara. "Va fi instituită pază permanentă în zona cetăţii, va fi stabilit un program de vizitare şi reguli de vizitare, iar respectarea legii în situl istoric va fi asigurată de Jandarmerie", a adăugat Brilinsky.


Sacrilegii în Castelul Corvinilor
Indiferent din ţara din care provin, mulţi dintre turiştii care au vizitat în ultimii ani Castelul Corvinilor au lăsat în urma lor mărturii ale unui comportament anormal. Lipsa respectului faţă de istoria locului e scrijelită în mesajele "de dragoste" semnate pe pereţii unora dintre încăperi sau e resimţită în mirosurile pestilenţiale din alte colţuri întunecate ale castelului.

"Cele mai comune cazuri de vandalism au fost cele în care turiştii îşi mâzgălesc numele pe zidurile unor săli. Au fost însă şi vizitatori, români dar şi străini, care au fost prinşi în timp ce îşi făceau nevoile în alte încăperi, mai izolate şi mai puţin iluminate ale monumentului, chiar dacă există toalete în castel. Alţi turişti vor să plece din castel cu unele amintiri, fără să ţină cont de regulile de vizitare. Unul dintre aceştia a fost prins cărând o bucată de piatră, cu decoraţiuni, în greutate de 50 de kilograme, pe care intenţiona să o scoată în afara castelului. Nu a putut explica de ce a vrut să o ia cu el", a afirmat Ioan Bodochi, directorul Muzeului Castelului Corvinilor din Hunedoara. Paznicii castelului nu îi pot amenda pe vizitatori.


Dacă la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi la Castelul Corvinilor din Hunedoara, turiştii au produs cele mai mari pagube prin vandalism, vizitatorii ruinelor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost mai civilizaţi.

În schimb în ultimii ani au fost cazuri în care localnicii au "împrumutat" bolovani din zona vechiului oraş daco-roman, pentru a-i folosi la temelia caselor construite în vecinătate. De altfel, terenul vechii aşezări a fost disputat în trecut de fermierii locali din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, care şi-au cultivat zarzavaturi chiar printre ruine.


Vizitatori fără educaţie
Problema turiştilor care îşi scrijelesc numele pe monumentele istorice vizitate şi a celor care vor să îşi ia cu ei amintiri, distrugând astfel siturile, poate fi analizată şi din punct de vedere psihologic. "Este vorba de un comportament infantil al acestora: ei nu conştientizează răul pe care îl lasă în urmă. Scrijelirea numelor pe pereţii monumentelor vizitate poate fi explicată şi ca o superstiţie. O fac din dorinţa de a alunga anxietatea. Acest comportament indezirabil poate fi prevenit prin educaţie sau prin conştientizarea turiştilor că pot fi sancţionaţi dacă nu respectă regulile", spune psihologul hunedorean Ioana Graur.
 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite