Cum a fost zeificat Nicolae Ceauşescu de poeţi, cu câteva zile înainte de moarte: „El e întruparea înţelepciunii. Ea, om de ideal şi cărturar de seamă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu în vizită la Hunedoara. FOTO: Scînteia.1972
Nicolae Ceauşescu în vizită la Hunedoara. FOTO: Scînteia.1972

Ultimele ediţii ale celui mai longeviv ziar local din istoria Hunedoarei, Drumul Socialismului, o publicaţie apărută până în 22 decembrie 1989, arată modul neobişnuit în care poeţii şi scriitorii îi aduceau omagii lui Nicolae Ceauşescu, unii scriind chiar în timpul evenimentelor cutremurătoare din zilele Revoluţiei. Ziarul a fost digitalizat în întregime de Biblioteca din Deva.

Demersul Bibliotecii judeţene din Deva de a publica în format digital toate ediţiile celui mai longeviv ziar local al Hunedoarei, Drumul Socialismului a fost finalizat, după un an şi jumătate de la începerea sa. Cititorii pot răsfoi pe pagina de internet a bibliotecii apariţiile dintre anii 1953 şi 1989, până la ultimul număr al oficiosului din timpul regimului comunist.

Pe lângă articolele informative şi cele politice, un loc aparte în ziarul Drumul Socialismului l-au reprezentat poemele omagiale dedicate Partidului Comunist Român şi lui Nicolae Ceauşescu, semnate de scriitori şi oameni de cultură din Hunedoara. Unele poezii au fost publicate chiar şi în zilele în care oamenii mureau pe baricadele Timişoarei, în timpul Revoluţiei din 1989.

Cu doar câteva zile înainte de moartea sa, Nicolae Ceauşescu era răsfăţat de numeroşi scriitori şi poeţi din Hunedoara, care reuşeau să prindă un loc la rubrica „Ritmuri hunedorene”, a organului de presă regional. Iată câteva exemple:

Ceauşescu – întruparea înţelepciunii
„Anii împlinirilor”, de Irimie Străuţ, poezie publicată în 16 devembrie 1989: „Trăim o epocă sublimă,/Anii-mplinirilor, de glorii,/ Când Ţara şi-a înscris în lume/ Măreţele sale victorii./ Sub semnul libertăţii, păcii,/ Clădim o viaţă mai senină,/ Spre comunism, treaptă cu treaptă,/ Ne avântăm către lumină./ Făruritori-acestei epoci,/ Conducătorul României,/ Este-ntruparea-nţelepciunii,/ A demnităţii şi-a omeniei. Cu El, spre drumul de-mplinire/ Fierbinte bate-o inimă de mamă/ Tovarăşă de luptă revoluţionară,/ Om de ideal şi cărturar de seamă”. După 1989, Irimie Străuţ a primit titlul de cetăţean de onoare al Devei şi al satului natal, un titlu acordat şi altor oameni de cultură din judeţ care l-au omagiat pe Nicolae Ceauşescu.

drumul

„Cel mai Viteaz şi Drept dintre fiii Ţării”
„Un singur gând, o singură voinţă”, poezie publicată de Verghelia Chifor, în 9 decembrie 1989: „Cuprinsul Ţării, rotund precum o pâine/ Şi-a pus pe umeri hlamida-i de ninsoare, / Cutezători privim din piscuri către mâine/ Şi ne deschidem singuri calea viitoare. / Noi ne-am rostit cu toţii voinţa la Congres/ Când dintre fiii Ţării, Cel mai Viteaz şi Drept/ Partidului în frunte l-am ales/ Cârmaci să-i fie bun şi înţelept./ Un singur gând, o singură Voinţă/ Minerii, oţelarii Hunedoarei sunt/ Cu-ntreaga Ţară, vie conştiinţă/ Şi flacără, pentru partid arzând”.

„El ne-a adus din toate câte sunt”
„Imn de mulţumire”, publicat de David Rusu, în 9 decembrie 1989: „Cuvinte de lumină ning în ţară. Asemeni unor flori ce le iubim/ Gândirea Lui de bine, temerară/ Ca pe-un izvor cu sete o sorbim./ Om înţelept, viteaz şi cu voinţă/ În suflet are-un dor nestrămutat/ Să ducă ţara drept şi cu credinţă/ Pe drum de glorii pururi luminat./ Şi-aclo sus pe trepte triumfale,/ El ne-a adus din toate câte sunt/ Călăuzind pe comunista cale/ Poporul nostru liber pe pământ./ Înaltă-i ţara-n cuget şi simţire/ Şi-i stă în frunte Fiul său iubit/ Să-i închinăm un imn de mulţumire/ Şi să-i urăm să fie fericit”.

„Construim alături de Marele Erou”
 „Gând pentru ţară”, de Ion Tagârţă, poezie publicată în 4 noiembrie 1989: „Ni-i gândul împlinirii mai ager, mai curat/ În marea Epopee bogată în victorii,/ Umăr la umăr cu Marele Bărbat/ Păşim cu fruntea sus, prin iile de istorii./ Acelaşi ţel şi-aceeaşi voinţă milenară/ Ne-a unit la greu şi n-am dat înapoi/ Cu braţele şi mintea am construit o ţară/ Care-şi trăieşte vârsta prin jertfe de eroi./ Cinstind mereu prin muncă al timpului tezaur/ Ni-i numele renume ca şi un viu ecou/ Cu gândul şi cu fapta, o Epocă de Aur/ Noi construim alături de Marele Erou”.

„Prin El, din biruinţă-n biruinţă”
„Eroul Nicolae Ceauşescu reales!”, poezie publicată de Petrişor Ciorobea, în 19 noiembrie 1989: „Prin muncă demnă, pace, omenie,/ Se-nalţă România printre ţări/ Poporu-i un izvor de hărnicie,/ Străluminând în cele patru zări./ În Forul Comunist, cuvântul/ Este şi măr şi spic înmiresmat/ Sub tricolor rodit-a gândul/ Cum nici străbunii n-au visat./ Iubirea Patriei e unanimă/ Şi râu şi ram şi oameni la Congres/ Rosti-vor toţi cu inima senină/ Eroul Ceauşescu reales./ Prin El înalte gânduri iau fiinţă,/ Prin El noi culmi atinge devenirea/ Prin El din biruinţă-n biruinţă/ Înfăptuieşte ţara împlinirea”.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Lupeni 1977. Patru decenii de la cea mai mare grevă din comunism. Cum l-au speriat minerii pe Nicolae Ceauşescu

S-au împlinit 40 de ani de greva minerilor din 1977, una dintre marile acţiuni de protest ale muncitorilor români în secolul XX, eveniment cu atât mai însemnat cu cât a avut loc sub regimul comunism condus de Nicolae Ceauşescu.

Nicolae Ceauşescu şi faimoasele sale partide de vânătoare. „Vedeţi? V-am făcut planul la carne!”

Nicolae Ceauşescu şi-a manifestat din plin pasiunea pentru vânătoare şi a colecţionat de-a lungul anilor trofee impresionante. Partidele sale au devenit subiect de anecdote, iar recordurile sale au dat naştere unor controverse.

Topul poeziilor omagiale dedicate lui Nicolae Ceauşescu. Cum s-au întrecut în linguşiri scriitorii din trecutul comunist

Poeţii din anii 1970 şi 1980 se întreceau în epitete la poeziile dedicate lui Nicolae Ceauşescu, preşedintele comunist care a uimit lumea prin cultul personalităţii creat în jurul său.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite