Cum a fost „îngropat“ faimosul dosar al mafiei fierului vechi. Ancheta de 120 de volume condusă de Berbeceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu.
Traian Berbeceanu.

Dosarul faimos pentru care Traian Berbeceanu a primit titlul de „Poliţistul anului în România” are toate şansele să fie clasat.

Peste 45 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în 2007, într-unul dintre cele mai faimoase dosare penale ale anilor 2000, al „mafiei fierului vechi” din Hunedoara, în care cercetările au fost coordonate de Traian Berbeceanu, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, şi de procurorul Laura Codruţa Kovesi.

Ancheta cu un nume răsunător, „Hidra”, a dus la destructurarea une reţele infracţionale uriaşe din care făceau parte bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţi ai acestora, precum şi angajaţi ai unor firme de pază care au produs împreună prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei combinatului sderurgic din Hunedoara. Întregul dosar cuprindea peste 120 de volume, fiecare volum având, în medie, 200 de pagini, afirma Traian Berbeceanu, la trimiterea în judecată a inculpaţilor, însă şansele ca vreunul dintre aceştia să răspundă pentru faptele de care au fost acuzaţi sunt minime.

Procurorii au cerut strămutarea la Bistriţa Năsăud
În toamna anului 2007, la scurt timp după ce a ajuns pe rolul instanţei Tribunalului Hunedoara, dosarul „Hidra” a fost strămutat la Tribunalul Bistriţa Năsăud, la cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminaltate Organizată şi Terorism.

Procurorii DIICOT au susţinut la acea vreme că judecarea dosarului nu putea avea loc la Tribunalul Hunedoara, pentru că magistraţii hunedoreni au avut legături cu cazul, respectiv ar fi judecat propuneri de arestare pe numele unor inculpaţi sau i-au judecat în alte dosare. Decizia mutării procesului la instanţa din Bistriţa Năsăud, aflată la 280 de kilometri de Hunedoara, a întârziat cu peste un deceniu soluţionarea cauzei. După un lung şir de tergiversări, în 2018, Tribunalul Bistriţa Năsăud a decis condamnarea a 46 de inculpaţi la pedespe de până la 14 ani de închisoare. Alţi trei dintre ei muriseră între timp în aşteptarea soluţiei.

Sentinţa nu a rămas însă definitivă, iar un an mai târziu, în februarie 2019, la apel, Curtea de Apel Cluj – Napoca a dispus rejudecarea dosarului „Hidra”. Procesul a fost reluat tot la Tribunalul Bistriţa – Năsăud şi are termen în 14 ianuarie 2020. Au trecut însă aproape două decenii de la data săvârşirii celor mai multe dintre infracţiunile reclamate în dosarul rejudecat pe fond, iar acesta se află încă în faza de citare a părţilor.

Cel mai probabil, în urma prescrierii, ancheta răsunătoare a anilor 2000, pentru care Traian Berbeceanu a primit în 2007 titlul de „Poliţistul anului” în România, va avea aceeaşi soartă a cazului Ţăndărei, finalizat cu achitarea definitivă a celor 25 de inculpaţi, acuzaţi că ar fi traficat peste 200 de copii.

Operaţiunea Hidra, coordonată deTraian Berbeceanu

Potrivit rechizitoriului dosarului din 2007, peste 40 de hunedoreni, bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor, precm şi angajaţi ai unor firme de pază au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi. Fierul sustras  în flux continuu de pe platforma industrială, întinsă pe circa 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare din Hunedoara, în număr de circa 40, la acea vreme. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi coordonate de comisarul Traian Berbeceanu, care era şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, şi la care a participat procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kövesi. Peste 50 de hunedoreni au fost ridicaţi şi duşi la audieri, iar ulterior cei mai mulţi dintre ei au fost arestaţi, pentru câteva luni.

Fierul furat din combinat, vândut combinatului

Anchetatorii au susţinut că zeci de indivizi din Hunedoara au făcut parte din grupările infracţionale extrem de periculoase, care activau în Hunedoara la începutul anilror 2000. „În municipiul Hunedoara, în anul 2004, s-a constituit un grup infracţional organizat, având ca lideri coordonatori pe inculpaţii Raita Andrei-Gheorghe (zis Endre, Calul sau Bulă) şi Ioniţă Gheorghe (zis Ghiţă Francezul). Grupul infracţional organizat a fost constituit în scopul comiterii de infracţiuni grave, în principal pentru a sustrage materiale feroase şi neferoase din incinta SC Mittal Steel SA Hunedoara şi pentru a obţine astfel profituri ilicite foarte mari prin valorificarea bunurilor furate la diferite centre de colectare sau de la persoane particulare care desfăşurau activităţi de colectare ilegale. În cea mai mare parte, atât fierul cât şi aliajele şi materialele neferoase sustrase erau revândute combinatul siderurgic, realizându-se astfel un circuit aparent legal, cu prejudicii foarte mari aduse societăţii sus-menţionate”, informau anchetatorii.

Cele două grupări infracţionale ale celor doi s-au dezvoltat în societate şi prin penetrarea autorităţilor şi instituţiilor statului, care au devenit la acea vreme incapabile să controleze fenomenul. Unii dintre membrii situaţi la niveluri ierarhice superioare sunt persoane care cu cinci ani în urmă lucrau ca paznici la combinat sau care sustrăgeau fier „cu căruţul”, însă au ajuns să dispună de zeci şi sute de mii de euro, precum şi de averi nejustificate de vreun câştig licit (imobile impunătoare, autoturisme de lux etc), se mai arăta în dosar.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea ascensiunii interlopilor care au îngrozit Hunedoara în anii 2000, oraşul ajuns sub asediul mafiei fierului

Secretele temutului interlop achitat de o condamnare de 10 ani: cum funcţiona reţeaua de teroare a lui Cristian Litera

Lovitură de teatru după 13 ani în dosarul mafiei fierului vechi, ancheta coordonată de Traian Berbeceanu şi Codruţa Kovesi

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite