Cum a fost distrusă definitiv calea ferată Deva - Brad, mega-proiectul realizat în cinci decenii VIDEO

Mii de oameni au muncit la construcţia căii ferate Deva - Brad, proiect finalizat după cinci decenii de la începerea construcţiei, însă magistrala a fost desfiinţată la doar un deceniu de la inaugurare.
Domnule Daniel ,30 de km de cale ferata, din care o parte și lucrările de artă, tehnice, construite de către germani nu sunt megaproiect . Că autoritățile române nu fost în stare să termine ceea nemții, cu tehnica din 1940 și, datorită războiului,nu au reușit să finalizeze, se numește incompetență .
raportat la sacrificiile făcute pentru realizarea lui și la eforturile depuse poate fi considerat un proiect de anvergură.
- piliescu si populus krus, libertatea ne.a indus
Pai nu am vazut nici o cale ferata in clip. Au mancat-o (furat-o) ciorile?
Comentariu neaprobat.
La cate poduri, podete si tuneluri are costurile cu intretinerea ar fi uriase, aia e clar. Daca e fezabila sau nu asta numai geniile de la cfr o stiu.
Comentariu neaprobat.
trecind peste toate chestiile plingacioase, problema se pune cit se poate de simplu; 1. respectivul traseeu feroviar foloseste cuiva? mai este util? 2. daca este util (pare foarte improbaibl...) se vor face lucrari de rebilitare / intretinere; ramine de vazut pe banii cu 3. daca nu este util, cine este dispus sa investeasca sumele imense presupuse de mentinerea unei infrastructuri costisitoare si aflata de mult la limita mentenabilitatii. elementul comun: cine investeste banii in ceva ce nu pare a fi eficient? in rest... poate doar utilizarea in scop turistic si, mai stii, poate chiar economic a unor portiuni semnificative si utile... dar hai sa mai plingem un pic pe o tema veche....
1. Da, respectivul tronson bineinteles folosea cuiva (ce intrebare...!). Este o zona locuita de oameni, nu e in mijlocul desertului. Mi-ar fi fost chiar si mie util in urma cu vreo 20 de ani, cand aveam mai des drum pe-acolo. 2. Lucrarile de reabilitare sunt aproximativ nerealiste din punct de vedere geotehnic / economic. Calea aia ferata trece peste un sedimentar, peste o alunecare de teren, si se pare ca pe traseu ar mai fi si alte zone de genul asta. Lucrarile de stabilizare a alunecarii nu sunt deloc simple si la final e greu de garantat ca au efect 100%. Daca s-a miscat unul-doi centimetri, gata, iar nu se mai circula si trebuie reluate studiile geologice si lucrarile. Intr-adevar, un articol acuzator - plangacios care se bazeaza doar pe un punct de vedere sentimental si nu pe un studiu de fezabilitate.
Unde sunt lacrimile din articol? Economic, poate nu a fost rentabilă investiția, mai ales ultimul tronson al ei, și nici nu a fost plănuită să fie rentabilă, iar reabilitarea ei nici atât, mai ales acum când minele și uzinele din zonă au dispărut, satele s-au depopulat, iar șoseaua Deva - Brad e aproape impecabilă. Dar... nu e nicio surpriză: și multe alte investiții din ultimele decenii au fost la fel. Ce se mai construia în România atunci dacă totul era cântărit dacă aduce profit sau nu?
Comentariu neaprobat.