Cum să fabrici un brand religios de România cu o „icoană care a plâns de trei ori” într-un restaurant. Călugării au făcut minuni cu Sf. Varvara, la Straja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un afiş a fost aşezat la baza icoanei, pentru ca vizitatorii să afle că aceasta a plâns. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Un afiş a fost aşezat la baza icoanei, pentru ca vizitatorii să afle că aceasta a plâns. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Icoana despre care angajaţii unui restaurant din Lupeni susţin că a lăcrimat de trei ori în ziua de 1 iunie a fost pusă la loc de cinste în schitul din staţiunea turistică Straja, iar preoţii au avut grijă ca, printr-un afiş, să ateste „minunea”. Icoana plângătoare a Sfintei Varvara nu este singura atracţie religioasă mai puţin obişnuită a zonei: legenda becului ars, pe al cărui filament a apărut o cruce, stă la baza ridicării schitului.

La o săptămână după ce angajaţii unui restaurant din Lupeni au depus mărturie în faţa patronului lor şi a presei despre icoana plângătoare de pe pereţii localului, obiectul de cult tinde să devină un brand al staţiunii Straja. A fost aşezat la loc de cinste în bisericuţa de lemn din staţiune, iar preoţii au avut grijă ca printr-un afiş să le amintească vizitatorilor că lăcaşul de cult adăposteşte o icoană minunată. „Această icoană a plâns de trei ori în praznicul Sfintei Treimi, în anul 2015, pe data de 1 iunie”, este scris pe o pancartă aşezată peste tabloul Sfintei Muceniţe Varvara.

Iar numărul celor care vin să vadă minunea a crescut în ultimele zile. „Am venit din Hunedoara, cu copilul, într-o excursie la Straja, şi am urcat la schit pentru a-i arăta icoana din lemn, care a lăcrimat”, a afirmat Maria, una dintre turistele care au venit duminică în staţiunea montană. „Sunt sigură că într-adevăr cei care au văzut icoana lăcrimând nu s-au înşelat. Eu cred în astfel de minuni şi la fel şi apropiaţii mei. Unii m-au sunat să mă întrebe de ce s-au tot întâmplat atâtea minuni la noi, în Ardeal, că vine tot mai multă lume din toată ţara şi la Straja şi la Mănăstirea Prislop să se roage. Poate suntem mai credincioşi”, este explicaţia Elisabetei, o vânzătoare de icoane şi cărţi religioase, pentru misterul icoanei plângătoare.

Afişul pus în schit „nu este publicitar”

Reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei au aflat din presă de icoana plângătoare şi susţin că nu au nicio legătură cu faptul că preoţii de la schit au aşezat afişul care „atestă” faptul că aceasta ar fi plâns.

„Nu este pentru prima dată când se întâmplă astfel de lucruri. Există nenumărate mărturii în cursul istoriei, despre icoane care au plâns sau despre icoane care ar fi săvârşit minuni. Toate aceste lucruri sunt cunoscute, prin mărturia oamenilor. Fiecare om care se apropie de o realitate spirituală are o anumită structură duhovnicească lăuntrică şi în funcţie de intensitatea trăirilor duhovniceşti i se pot revela anumite aspecte, anumite minuni. Cu siguranţă, în urma unor mărturii ale credincioşilor, s-a hotărât ca această icoană să fie adusă la schit şi acolo să se identifice prin acel afiş. Nu este o formă de publicitate, ci de a canaliza evlavia oamenilor”, a afirmat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

icoana

Povestea ciudată a icoanei care a plâns

În urmă cu o săptămână, mai mulţi angajaţi ai unui restaurant din Lupeni, care aparţine omului de afaceri Emil Părău, au susţinut că icoana Sfintei Muceniţe Varvara, aşezată pe peretele localului a vărsat lacrimi, susţin angajaţii restaurantului. ”Am văzut icoana lăcrimând. În acel moment m-am panicat şi mi-am strigat către colega mea, Dana. Ea a venit repede şi a văzut această minune. Am mers să sunăm apoi patronul, iar la întoarcere am observat că icoana a lăcrimat din nou. Apoi, la sosirea şefului nostru, Emil Părău, şi acesta a observat că icoana a lăcrimat. A fost chemat părintele de la schit pentru a face o slujbă”, a relatat Ştefan Szekely, unul dintre angajaţii restaurantului. “Şiroaiele de lacrimi curgeau pe faţa icoanei, până la bărbie şi apoi se usucau. Rămăsese un bob de lacrimă undeva în barbă. M-am rugat atunci, văzând această minune. Atunci ne-am dat seama că trebuie să chemăm părintele”, a susţinut Dana, o altă angajată, martoră la „minune”. Icoana Sfintei Varvara a fost transportată din restaurantul omului de afaceri Emil Părău la schitul din Staţiunea Straja, ctitorit de acesta.  ”Ne-a sunat ctitorul acestui schit, Emil Părău, care este şi patronul restaurantului şi ne-a spus că icoana a început să plângă. Mi s-a spus că din ochiul stâng al icoanei Sfintei Varvara au început să curgă lacrimi. De aceea am decis să o luăm şi să o aducem aici. Noi ce putem spune, din punctul de vedere al bisericii, este că e foarte interesant acest fapt, că icoana ar fi lăcrimat în ziua Sfintei Treimi. Sfânta Varara este foarte legată de acestă sărbătoare a Sfintei Treimi. Tatăl său Dioscor a ucis-o pentru că ea cinstea Sfânta Treime. Ar trebui să ne pună pe gânduri faptul că apar tot mai multe astfel de semne ce nu pot fi explicate”, relata preotul Dimitrie Ivaşco, de la schitul din Straja, citat de presa locală din Valea Jiului.

icoana

A doua "minune"

Cunoscut pentru religiozitatea sa, Emil Părău, care este şi cel mai important investitor din Straja, ar fi trăit astfel a doua minune. Prima s-ar fi petrecut în urmă cu 18 ani, în Straja, iar de ea se leagă povestea ridicării schitului cu hramul Sfinţilor Constantin şi Elena şi al Crucii Eroilor din Straja. În anul 1996, relata Emil Părău, în cabana deţinută de el în Straja, în ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, un bec s-a ars, iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. După două săptămâni fenomenul s-a repetat: un alt bec ars a căpătat pe sticlă urma unei cruci. Emil Părău i-a povestit unui călugăr de la Mănăstirea Lainici despre cele petrecute, încrezător că este vorba de un semn divin. A fost sfătuit să ridice o cruce în staţiune, iar ulterior a fost construit şi lăcaşul de cult.

icoana

Vă recomandăm şi:

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite