Cum au explicat magistraţii achitarea lui Daniel Dan, după dezincriminarea faptei de abuz pentru care a fost condamnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat dezincriminată infracţiunea de abuz în serviciu pentru care, în urmă cu un an a fost condamnat Daniel Dan, fost secretar al judeţului Hunedoara, în dosarul concursului fraudat de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Hunedoara. Magistraţii au explicat decizia definitivă.

Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate fostului secretar al judeţului Hunedoara, Daniel Dan, condamnat în aprilie 2016, la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu, într-un dosar de fraudare a unui concurs pentru ocuparea funcţiei de director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Hunedoara. Instanţa a stabilit că infracţiunea de abuz în serviciu pentru care a fost condamnat a fost dezincriminată şi a dispus încetarea executării pedepsei. Iniţial, Daniel Dan s-a adresat Tribunalului Hunedoara, care i-a respins contestaţia la executare.

Explicaţiile magistraţilor

Curtea de Apel Alba Iulia constată că prin sentinţa penală menţionată, atunci când s-a stabilit încadrarea juridică a faptei comise de contestatorul din prezenta cauză, Dan Daniel, s-a arătat că acesta, împreună cu inculpatele Gîrjob Dana Elena şi Ştefan Mihaela Dorina în calitate de membri al comisiei de concurs privind ocuparea funcţiei de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Hunedoara, organizat în data de 1 iulie 2014 de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, nu şi-au îndeplinit atribuţiile impuse de această calitate, în sensul întocmirii unor propuneri de subiecte pentru concursul menţionat, inculpatul Dan Daniel solicitându-i candidatei Georgescu Monica să procedeze la întocmirea propunerilor de subiecte şi a variantelor de concurs, iar inculpaţii Gîrjob Dana Elena şi Ştefan Mihaela Dorina acceptând acest lucru, încălcând astfel dispoziţiile art. 52 din H.G.611/2008, ceea ce a condus la fraudarea concursului, obţinându-se în acest fel un folos necuvenit pentru inculpata Georgescu Monica, respectiv ocuparea, în mod definitiv, a funcţiei de director general al D.G.A.S.P.C. Hunedoara. Curtea constată că prin hotărârea de condamnare a contestatorului nu s-a reţinut că acesta ar fi încălcat în exercitarea atribuţiilor de serviciu prevederile Legii nr.188/1999 sau ale vreunei alte legi sau ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă, ci doar pe cele ale Hotărârii de Guvern nr.611/2008. (...) Curtea de Apel Alba Iulia  constată că a intervenit o dezincriminare a acestei fapte în situaţia în care îndeplinirea defectuoasă a unei îndatoriri de serviciu are loc prin încălcarea oricărui alt act normativ în afară de lege, ordonanţă sau ordonanţă de urgenţă, aceasta fiind şi situaţia faptei pentru care a fost condamnat contestatorul din prezenta cauză. Pe cale de consecinţă, fiind intervenită dezincriminarea faptei pentru care s-a dispus condamnarea contestatorului, Curtea va admite contestaţia formulată de condamnatul Dan Daniel”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia.

Condamnare contestată
Dan Daniel (fost secretar al judeţului Hunedoara), Monica Georgescu (fost director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara), Dana Elena Gîrjob (şef Serviciu Control Urmărire Încasări Creanţe şi Executare Silită în cadrul CJ Hunedoara) şi Mihaela Dorina Ştefan (şef Administraţie Publică Locală în cadrul CJ Hunedoara) au fost condamnaţi la pedepse între doi ani şi opt luni de închisoare şi trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru că s-ar fi implicat în fraudarea concursului pentru şefia DGASPC Hunedoara. Dan Daniel, Dana Gârjob şi Mihaela Ştefan, membrii în comisia care organiza concursul, în 2014, au ajutat-o pe Monica Georgescu să obţină postul de manager al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Misterul dispariţiei lui Iulian Ceia, „creierul“ traficanţilor de comori dacice. Tezaurul uriaş dispărut din Munţii Orăştiei în ultimii 26 de ani

Iulian Ceia, considerat „creierul” marilor reţele de traficanţi de comori antice furate din Munţii Orăştiei, se află de peste trei ani pe lista infractorilor daţi în urmărire internaţională. Din 2014, nicio autoritate nu i-a dat de urmă celui condamnat surprinzător nu pentru implicarea în traficul de comori, ci pentru lipsire de libertate.

Sentinţă definitivă pentru Daniel Pleşcan în dosarul reţelei de prostituate minore din Valea Jiului

Curtea de Apel Alba Iulia va da, vineri, sentinţa definitivă în dosarul penal în care Daniel Pleşcan, Silviu Praţa şi Mihaela Ciociu au fost judecaţi pentru infracţiuni legate de traficul de minori. Cei trei au fost condamnaţi, pe fond, de Tribunalul Hunedoara, pentru implicarea într-o reţea de prostituţie.

Crimă înfiorătoare comisă de „femeia - vampir”: tânăra însetată de sânge şi-a muşcat soacra şi a înjunghiat-o mortal

Magistraţiii au arestat-o pe Ana Maria Bobora (24 de ani) o tânără din satul Sibişel, care şi-a înjunghiat-o mortal pe mama fostului ei iubit. Urme de muşcături au fost descoperite pe corpul victimei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite