Cum a eşuat „promenada” din centrul istoric al municipiului. Zona turistică a fost interzisă degeaba maşinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii nu mai ţin de mult timp cont de faptul că zona de promenadă amenajată în centrul istoric al Devei a fost dedicată pietonilor. Numeroase maşini ocupă zilnic aleea pe care turiştii sunt invitaţi să se plimbe pentru a vedea clădirile vechi ale oraşului.

De un an şi jumătate, în imediata vecinătate a centrului istoric al Devei a fost amenajată o parcare de peste 150 de locuri, în care în care şoferii îşi pot lăsa maşinile gratuit. Unul dintre scopurile parcării în care primăria a investit un milion de lei a fost eliberarea centrului vechi al municipiului de maşini, atât străduţele din Piaţa Unirii, cât şi zona de promenadă amenajată la începutul anilor 2000, pe Strada 1 Decembrie 1918, o arteră pavată cu piatră cubică pentru a fi destinată pietonilor. Parcarea din spatele Primăriei Deva nu a fost vreodată arhiplină, însă numeroşi şoferi continuă să o ocolească, alegând să îşi lase maşinile pe trotuarele din zona primăriei şi în zona de promenadă din centrul istoric.


Încă din 2007, administraţia locală din Deva a propus montarea a două bariere electromecanice pe Strada 1 Decembrie 1918, transformată parţial în centru pietonal, ca să delimiteze zona alocată pietonilor şi să interzică accesul maşinilor, cu excepţia celor ale unor instituţii publice care îşi aveau sediul în zonă. De asemenea, a fost stabilit un program de aprovizionare a magazinelor şi localurilor din centrul istoric, în care era permis accesul maşinilor care aduceau mărfuri.

Şoferii au fost înştiinţaţi că pot primi amenzi dacă intră cu autoturismele în zona pietonală, iar poliţiştii locali au fost trimişi să suprevegheze zona. Barierele au fost rupte cu timpul şi, treptat, nimeni nu a mai ţinut cont de avertismentele poliţiştilor locali.

În prezent, rămăşiţele unei astfel de bariere, de pe promenada din centrul istoric al Devei, stau mărturie planurilor ambiţioase ale municipalităţii. În jurul lor, o mulţime de maşini sunt parcate în fiecare zi, împărţind „pietonala” cu trecătorii. Poliţiştii locali îşi fac rareori simţită prezenţa în zonă, spun localnicii.

Promenada din centrul istoric al Devei a fost amenajată între Parcul Cetăţii Devei şi Piaţa Unirii. Turiştii invitaţi să se plimbe pe Strada 1 Decembrie mai multe clădiri istorice reprezentative ale municipiului: palatul administrativ, Teatrul de Artă, Colegiul Naţional Decebal, primăria.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Prima parcare cu plată din municipiu. Ce taxe vor fi impuse şoferilor pe locurile amenajate în centrul istoric

FOTO Povestea unei afaceri interbelice: cum a devenit Petru Groza chiriaş de lux în centrul istoric al Devei

VIDEO Concedieri masive la primărie. Zeci de poliţişti locali sunt vizaţi: „Unii primesc lunar până la 7.000 de lei în mână şi nu îşi fac treaba”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite