Cum va arăta Cetatea Devei după noile lucrări de reabilitare. Investiţia de peste cinci milioane de euro, finanţată de UE

Cetatea Devei, iunie 2019

A fost semnat contractul de finanţare a lucrărilor de restaurare a Incintei I din Cetatea Devei. Investiţia va fi derulată pe fonduri UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marţi, a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva, monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncţionalizarea Incintei I”.

Investiţia derulată de Primăria Deva cuprinde consolidarea şi reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planşeelor intermediare şi a şarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uşi şi ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranţă şi festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video şi racordarea la utilităţi. Se va interveni pe o suprafaţă de aproximativ 2.060 mp.

Valoarea totală a investiţiei este de 23.154.195 lei, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 21.556.556 lei, iar durata de implementare este de 50 de luni, a informat Agenţia de Dezvoltare Regională Vest.

„În maximum patru luni de zile, proiectarea trebuie să fie finanţată şi apoi vom scoate lucrările la licitaţie. Eu sper ca în maximum un an şi jumătate Incinta 1 să fie reabilitată şi, în felul acesta, să creştem exponenţial numărul turiştilor care vizitează municipiului Deva”, a declarat primarul Devei, Florin Oancea.

Alte două investiţii importante în reabilitarea unor monumente istorice din Huendoara, Castelul Corvinilor şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primesc fonduri europene.

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara, aduc împreună, anual, în judeţ peste 600.000 de turişti. Numărul oaspeţilor celor trei situri va creşte exponenţial, speră autorităţile locale, care au obţinut fonduri europene în valoare de peste 15 milioane de euro pentru lucrările ample de restaurare derulate în următorii ani.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cetatea Devei, împodobită de iarnă, dar mai pustie ca niciodată. Ce îi lipseşte pentru a-şi aduce turiştii înapoi

VIDEO Clădirea misterioasă de sub Castelul Corvinilor. Imagini inedite cu aşezarea istorică transformată în ruină

Ioan de Hunedoara, omagiat în oraşul de la poalele Castelului Corvinilor. Au trecut 562 de ani de la moartea voievodului 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: