„Crede şi nu cerceta“, citat controversat care de fapt nu există în Biblie, deşi este atribuit învăţăturilor creştine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Citatul nu se regăseşte ad literam în Biblie.
Citatul nu se regăseşte ad literam în Biblie.

Una dintre cele mai controversate sintagme atribuite creştinismului este „crede şi nu cerceta“, însă citatul la care se face referire nu se găseşte în Biblie, chiar dacă mulţi dintre cei care îl folosesc nu cunosc adevărata provenienţă a acestuia.

Citatul „crede şi nu cerceta“, inclus uneori ca îndemn al Bisericii şi considerat ca făcând parte din învăţăturile creştine, a stârnit numeroase controverse de-a lungul istoriei. În timp ce specialiştii în studierea Bibliei şi a lucrărilor celor mai importanţi reprezentanţi ai Creştinismului resping ideea ca acest citat să facă parte din scriptură, alţi autori susţin că în Biblie există numeroase versete al cărui mesaj este asemănător sintagmei „crede şi nu cerceta”.

Potrivit istoricilor, citatul îi este atribuit filozofului grec Celsus, care a trăit în secolul al II-lea. În scrierile sale, susţin unii dintre cercetători, Celsus îi acuza pe creştini de manipularea unor oameni simpli şi creduli, care pot fi păcăliţi uşor. Astfel, spunea el, acestor oameni li se prezenta o religie nouă şi atractivă, cu scopul de a-i converti. Deducţia făcută de Celsius provine din versetul atribuit lui Ioan (20:29), unde Isus îi spune lui Toma: “Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut“.

Sintagma este combătută de teologi. „Ateii şi liber cugetătorii spun că îndemnul „crede şi nu cerceta” s-ar găsi în Sfânta Scriptură. Desigur că dacă îi punem să ne arate locul respectiv nu îl vor găsi nicăieri, deoarece această expresie nu există în Biblie, dar expresia s-a înrădăcinat în rândul oamenilor neştiutori la cursurile marxiste de combatere a religiei. Totuşi, găsim în Scriptură un pasaj cu acest îndemn, dar dat în alt duh decît cel invocat de atei şi de liber cugetători: «Cele mai grele de tine nu le cerca şi cele mai tari decît tine nu le cerceta. Cele ce ţi s-au poruncit ţie, acestea cugetă, pentru că nu-ţi sunt de treaba ţie cele ascunse. Întru prisoseală lucrurilor tale nu iscodi, pentru că mai mult decât înţelegerea omului s-au arătat ţie. Căci pre mulţi au înşelat gîndul lor, şi în socoteală rea au lunecat cugetele lor» (Înţelepciunea lui Isus Sirah, III, 20-23)”, informează ortodoxiatinerilor.ro.


Vă recomandăm şi:

Arsenie Boca şi cea mai profundă lecţie: „Când viaţa pare cumplită, fă-ţi un ceai şi bea-l din cea mai drăguţă ceaşcă“

Cea mai cunoscută povestire relatată de părintele Arsenie Boca are menirea să le aducă alinare celor aflaţi în suferinţă. Pilda ceşcuţei de ceai, spusă de duhovnicul de la Prislop, le arată oamenilor ce pot face „dacă viaţa li se pare grea şi sunt loviţi, bătuţi şi împinşi aproape fără milă, când lumea pare că se învârteşte necontrolat şi când simt că se află într-o suferinţă îngrozitoare”.

Arsenie Boca, omul care a dus o lumânare aprinsă prin furtună

Este considerat de mulţi credincioşi drept „ultimul sfânt al românilor“. Duhovnicul Arsenie Boca şi-a dus viaţa printre fapte considerate miracole de cei care le-au văzut şi vorbe cu tâlc, balansându-se între renumele profetic şi durerile simţite în temniţele comuniste.

Părintele Arsenie Boca, de nerecunoscut în haine civile. Fotografiile uimitoare făcute de securiştii care l-au hărţuit fără oprire pe marele duhovnic

Arsenie Boca a fost urmărit pas cu pas, timp de mai mulţi ani, de angajaţii Securităţii, fiind considerat un personaj incomod, datorită popularităţii sale printre credincioşi. Din perioada îndelungatelor filaje datează mai multe fotografii rare, care îl înfăţişau pe fostul preot în haine civile.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite