Crăciun fără zăpadă pe pârtiile din judeţ

Crăciun fără zăpadă pe pârtiile din judeţ

Turiştii riscă să nu se mai bucure de pârtiile din Straja şi Parâng

Vremea călduroasă din ultimele zile a topit stratul de omăt aşternut la ultimele ninsori în staţiunile de munte. Turiştii care au rezervat din timp sejururi de Crăciun la Straja şi Parâng au ca alternative la lipsa zăpezii excursiile montane şi plimbările cu ATV-ul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pârtiile din Straja şi Parâng şi-au recăpătat culoarea pământie dinaintea primelor ninsori. La altitudini mari, zăpada a rămas prezentă, dar ultimele zilele însorite şi temperaturile ridicate anunţate pentru următoarea perioadă ameninţă să le strice Crăciunul turiştilor care au ales staţiunile montane doar pentru pârtiile de schi.

Peste 3.500 de locuri de cazare au fost rezervate în cele două  staţiuni din Valea Jiului pentru acest sfârşit de săptămână. Oamenii au acontat sejururile de Crăciun din timp, dar spre îngrijorarea iubitorilor sporturilor de iarnă pe pârtiile din Straja şi Parâng schiatul a devenit aproape imposibil. Potrivit salvamontiştilor, sunt şanse mici ca de Crăciun turiştii să petreacă pe pârtia de schi.

Sejururi cu ghinion

„Avem ghinion aşa cum ni s-a întâmplat anul trecut. Foarte mulţi turişti şi-au rezervat locuri pentru a petrece Crăciunul în Parâng, însă vremea nu ţine cu ei. Deocamdată, de-abia se mai poate schia pe două dintre pârtii, dar dacă va ploua aşa cum ne aşteptăm şi acestea vor deveni impracticabile”, a declarat Dumitru Bârlida, şeful Salvamont Petroşani. În Parâng, din cele peste 1.500 de locuri de cazare puse la dispoziţie turiştilor au fost rezervate pentru sejururile de Sărbători aproximativ 80 la sută.

Excursii pe munte

La Straja, situaţia e similară, potrivit salvamontistului Nicolae Vlaic, adjunctul Serviciului Slavamont Lupeni-Straja. „Se poate schia încă pe unele porţiuni şi sperăm ca vremea să ţină cu noi de Crăciun”, a declarat Nicolae Vlaic. În Staţiunea Straja au fost rezervate pentru zilele de Crăciun peste 2.000 dintre cele 2.700 de locuri în pensiuni.
„Am reuşit să închiriem toate camerele turiştilor care vor veni să petreacă în acest sfârşit de săptămână. Unii dintre ei şi-au făcut rezervări încă din luna septembrie. O să le oferim reduceri de preţ la cazare, dacă nu se vor putea bucura de zăpadă pe pârtiile de schi”, a spus Mariana Matei, administrator la o pensiune din Straja. Pe două dintre pârtii pot fi puse în funcţiune tunurile de zăpadă, cu condiţia ca temperaturile să se menţină negative.
Chiar dacă este posibil ca ploile să le strice distracţia pe pârtia de schi, turiştii care urcă de Crăciun în cele două staţiuni montane au alte posibilităţi de relaxare: plimbări cu ATV-urile, expediţii pe traseele de munte şi petreceri în dicotecile din zonă.

Hunedorenii sunt invitaţi la expediţii în Retezat

Cea mai puţin dezavantajată staţiune de lipsa zăpezii pe pârtii este Râuşor, zonă de agrement situată la Poalele Munţilor Retezat. Pentru sejururile de Sărbători toate cele 300 de locuri la pensiuni au fost rezervate. Din Râuşor turiştii pot pleca în expediţii pe traseele montane ale Retezatului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările