Costul medicaţiei pentru cancer în judeţ a crescut în trei ani cu 500 la sută

Psihoza viruşilor şi a reclamelor la medicamente cresc exponenţial cererile de medicamente. În cinci ani bugetul alocat decontării medicamentelor de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara a crescut cu 224 la sută.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hunedorenii au tendinţa de a recurge tot mai mult la metode artificiale care să le readucă calmul, să le subţieze talia sau să-i ferească de atacul unor ipotetici “viruşi noi”. Natalia R. cumpără de la farmacie o medicaţie destinată inhibării poftei de mâncare. “Vreau să slăbesc şi altfel nu pot. Iau medicamentul ăsta de trei luni şi am dat jos 3 kilograme. E naturist”, spune interlocutoarea. Farmaciştii marchează venituri în creştere şi la antibiotice, precum şi în medicaţia destinată diminuării stresului. Dincolo de cazurile reale de boală, ei identifică printre clienţi şi cazuri de ipohondrie generată de psihozele vremii. “ Faţă de anii dinainte a apărut acum teama de noii viruşi. Clienţii îşi procură reţete pentru antibiotice pe care le iau cu plasa pentru o simplă răceală. Publicitatea la medicamente promovată la TV este alt factor care stimulează vânzarea de medicamente. Zilnic, doar în farmacia noastră,  vindem zeci de doze de calmante, suporturi ale digestiei sau analgezice văzute în reclame seara la televizor”, spune Corina Resiga, farmacistă.

Spirala costurilor

Consumul, justificat sau aberant, al hunedorenilor pentru medicamente se oglindeşte şi în ultima statistică privitoare la sumele decontate pe reţete medicale de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Potrivit lui Doinel Crişan, medicul şef al Casei, din 2005 până în 2009, suma decontată către farmacii pentru reţete gratuite şi compensate  a crescut cu 224 la sută, atingând anul trecut 44,3 milioane de lei. Creşterea este însă şi mai spectaculoasă în cazul bolilor grave.

Deconturi mai mari cu 500 la sută


Pe lângă moda medicaţiei văzute la televizor, starea de sănătate generală tot mai proastă a hunedorenilor contribuie şi ea la creşterea consumului de medicamente. Astfel, în patru ani 2006-2009,  costul tratării diabetului a crescut cu 225 %, în timp ce medicaţia bolii canceroase a absorbit anul trecut 10,8 milioane de lei, cu 509 %  mai mult decât în 2007.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările