Coronavirusul năruie speranţele în Castelul Corvinilor, „puşculiţa cu bani“ a Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 400.000 de oameni au vizitat în 2019 Castelul Corvinilor, iar recordul de turişti a adus venituri importante Hunedoarei. Pandemia de coronavirus a blocat însă „puşculiţa cu bani“ a municipiului.

Coronavirusul loveşte din plin în economia Hunedoarei, unde Castelul Corvinilor a reprezentat în ultimii ani una dintre principalele surse de venit pentru bugetul local, dar şi pentru localnicii care au înfiinţat afaceri în jurul lui.

Din 2013, sumele obţinute de municipalitate de pe urma monumentului istoric au fost tot mai mari în fiecare an, odată cu creşterea numărul de turişti şi a taxelor de vizitare. Veniturile înregistrate la castel au ajuns de la 2,1 milioane de lei în 2013 la aproape opt milioane de lei în 2019, iar numărul vizitatorilor aproape s-a triplat, în 2019 fiind de peste 400.000 de persoane. În timp ce industria siderurgică cu care hunedorenii s-au mândrit decenii în şir a intrat într-un declin profund, oamenii şi-au îndreptat atenţia spre aşezarea medievală la poalele căreia s-a dezvoltat Hunedoara.

Speranţele au început să se năruiască odată cu pandemia de coronavirus. Din 12 martie, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a decis să închidă pentru public Muzeul Castelul Corvinilor, pe o perioadă nedeterminată.

„Motivul îl reprezintă situaţia la nivel global şi naţional cu privire la infecţia cu coronavirus”, informa Primăria Hunedoara. La o săptămână după luarea acestei măsuri, străzile şi parcarea din vecinătatea monumentului istoric, altădată aglomerate de maşini, sunt mai pustii ca niciodată. Restaurantele şi numeroasele tarabe cu suveniruri din zonă au tras şi ele obloanele, iar în centrul municipiului, patronii localurilor care se bazau pe turiştii veniţi în număr mare, mai ales vara, la castel sunt îngrijoraţi.

Lucrările continuă


Totuşi, activitatea la Castelul Corvinilor nu a fost paralizată definitiv. Echipele de muncitori lucrează la restaurarea monunumentului istoric, o investiţie de cinci milioane de euro, finanţată de Uniunea Europeană. Lucrările de reabilitare continuă, spune arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor. Proiectul intrat în execuţie în toamna anului trecut se va derula pe următorii doi ani şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia.

Castelul Corvinilor a fost ridicat în cea mai mare parte în urmă cu aproape şase secole de familia Huniazilor şi uimeşte nu doar prin arhitectura şi grandoarea sa, dar şi prin rezistenţa structurilor sale. Chiar dacă cele peste 20 din încăperile sale au suferit degradări şi au nevoie de intervenţii de reabilitare, ansamblul medieval şi-a dovedit durabilitatea în faţa timpului, a asalturilor şi a incendiilor care l-au afectat. În ultimii ani, turiştii din toate colţurile lumii i-au trecut pragul şi au rămas impresionaţi de frumuseţea şi de legendele care circulă pe seama lui.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia rară a unui explorator englez despre primul popas în Ardeal: „Românii sunt extrem de arătoşi, dar frumuseţea femeilor e tulburată de muncile grele”

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite