Cornel Resmeriţă, cel mai bogat primar din Hunedoara, e campion la imobiliare: "averea a venit din afaceri frumoase"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai bogaţi primari din judeţul Hunedoara, Cornel Resmeriţă, deţine o vilă imensă în Lupeni şi două cabane în staţiunile montane hunedorene. Este primar de zece ani în Lupeni, iar pentru că nu se mai poate ocupa de afacerile prin care a reuşit să construiască imobilele, familia sa a preluat frâiele afacerilor.

Fostul miner Cornel Resmeriţă, devenit om de afaceri şi apoi unul dintre cei mai bogaţi primari din judeţul Hunedoara este un adevărat colecţionar de imobiliare. Primarul din Lupeni se poate mândri cu o vilă imensă ridicată în municipiu, cu două cabane de vacanţă (una în staţiunea Straja şi una la poalele Retezatului, în zona Câmpu lui Neag), cu mai multe spaţii comerciale administrate de soţia sa, Lucia, şi terenuri.

La casele familiei Resmeriţă se adaugă şi vila imensă tip duplex de la poalele staţiunii Straja, care aparţine fiilor săi: deputatul Cristian Resmeriţă şi profesorul de fizică Lucian Resemeriţă. Potrivit declaraţiei sale de avere din 2012, Cornel Resmeriţă a achiziţionat în 2005 vila din Lupeni în care locuieşte, întinsă pe o suprafaţă de 265 de metri pătraţi. „Sincer, nici nu îmi amintesc ce suprafaţă are”, afirmă primarul municipiului din Valea Jiului. Cele două case de vacanţă la munte trecute pe numele lui au împreună 300 de metri pătraţi, iar primarul spune că le-a construit una în 1996 şi cealaltă în 2005.

Bani din afaceri în familie
Cornel Resmeriţă a mai deţinut un imobil şi două terenuri, toate fiind înstrăinate prin vânzare, în 2010, către fiul cel mic, Lucian Resmeriţă, pentru suma de 40.000 de lei, potrivit presei locale din Valea Jiului. Profesorul Lucian Resmeriţă este şi proprietar al vilei duplex evaluată la 200.000 de euro, iar împreună cu fratele său administrează o cabană cu restaurant în staţiunea Straja. „Nici unu la sută din ceea ce s-a scris despre mine şi averea mea într-un anumit ziar din Valea Jiului nu este adevărat”, spune primarul municipiului Lupeni, care a dat în judecată Ziarul Văii Jiului pentru calomnie, în urma articolelor în care jurnaliştii arătau că achiziţiile şi afacerile făcute de familia primarului au un trecut controversat.

image

Cornel Resmeriţă conduce de 10 ani administraţia locală din Lupeni, unul dintre cele mai îndatorate municipii din România. Îşi explică averea şi casele prin flerul în afaceri. În Valea Jiului, afacerile baronilor au funcţionat în ciuda sărăciei cu care se confruntă cea mai mare parte a localnicilor. „Înainte de a fi primar, am avut unele afaceri frumoase, astfel că am avut bani pentru aceste construcţii. Am administrat un restaurant, cu terasă, cu o berărie, în Lupeni. De când sunt primar eu nu mă mai pot ocupa de astfel de afaceri, astfel că sunt administrate de soţia mea”, spune Cornel Resmeriţă.

Localnicii se plâng, dar l-au votat
Jurnaliştii din Valea Jiului au relatat în numeroase ocazii cum afacerile de familie s-au interesectat în ultimii ani cu proiectele administrative ale primarului din Lupeni.

Un exemplu a fost cel al echipei de fotbal Minerul Lupeni, a cărei activitate era subvenţionată, până în 2010, din fondurile administraţiei locale. Angajaţii clubului luau masa zilnic la restaurantul Gloria, al familiei primarului, meniurile fotbaliştilor fiind plătite de la bugetul local, mai relata presa locală. Primarul nu pare deranjat de acuzaţiile care i-au fost aduse de-alungul ultimilor ani.

În Lupeni, în ciuda sărăciei în care trăiesc oamenii şi a vocilor ridicate împotriva şefului administraţiei locale, Resmeriţă a fost votat în 2012 de aproape 50 la sută din alegătorii prezenţii la scrutinul pentru primărie.
Cabana administrată de firma la care sunt asociaţii fiii primarului. SURSA:zvj.ro

image

Cornel Resmeriţă este pe primul loc la numărul de imobile deţinute de politicienii hunedoreni. Alţi oameni cu funcţii importante politice au strâns averi, la rândul lor, însă au preferat altfel de investiţii decât casele de vacanţă şi de locuit. Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, deţine o casă în Deva, întinsă pe 200 de metri pătraţi şi una în Săcărâmb, de 127 de metri pătraţi, ambele cumpărate. Deputatul Laurenţiu Nistor, şeful PSD din judeţ, este proprietar, potrivit declaraţiei sale de avere, al unui apartament cumpărat în Deva şi al unei case moştenită în Şoimuş, cu o suprafaţă de 378 de metri pătraţi.
Vila duplex în care locuieşte Lucian, fiul primarului. SURSA: zvj.ro

image

O declaraţie de avere „exotică” i-a aparţinut lui Alin Simota. Milionarul supranumit „baronul Văii Jiului” aflat în prezent în arest preventiv, trecea în declaraţia pe care a completat-o în 2012, la încheierea mandatului de consilier judeţean, o garsonieră în Petroşani, un apartament în Bucureşti de 58 de metri pătraţi, un apartament la Cannes în Franţa, în suprafaţă de 860 de metri pătraţi, şi o casă în SUA, cumpărată în 2006.


Vă recomandăm şi:

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului            Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii          Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Monica Iacob Ridzi este al doilea deputat hunedorean condamnat în şase luni            Monica Iacob Ridzi, deputat în Valea Jiului şi fost ministru al Tineretului şi Sportului, a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi la trei ani de interzicere a unor drepturi civile. Este al doilea deputat hunedorean condamnat în ultimele şase luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite