Copiii care au găsit comoara de galbeni au fost premiaţi cu câte 10.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flavius a descoperit aurul în timp ce se juca lângă vizuinile de vulpi. FOTO: Daniel Guţă.
Flavius a descoperit aurul în timp ce se juca lângă vizuinile de vulpi. FOTO: Daniel Guţă.

Premierul Victor Ponta i-a premiat cu câte 10.000 de lei pe cei trei copii din Ocolişu Mic care au descoperit 140 de kosoni din aur într-o vizuină de vulpe de la marginea satului.

Cei trei copii cu vârste între 11 şi 12 ani, din satul hunedorean Ocolişu Mic, au fost premiaţi de prim-ministrul României, Victor Ponta, cu câte 10.000 de lei, pentru că familiile lor au predat comoara descoperită de aceştia. În urmă cu o săptămână, copiii se jucau pe un deal de la marginea satului lor, aflat în apropiere de Sarmizegetusa Regia, şi au dat peste o sticlă de plastic în care se aflau 140 de kosoni.

Comoara a fost descoperită în vizuina unei vulpi, iar primul instinct al copiilor a fost acela de a împărţi gabenii. Apoi fiecare dintre ei i-a dus acasă, iar părinţii lor au decis să predea imediat kosonii autorităţilor. Cel mai probabil, kosonii descoperiţi de minori fuseseră ascunşi în locul respectiv de un hoţ de comori din siturile cetăţilor dacice. Potrivit prim-procurorului Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, staterii provin din acţiunile de braconaj arheologic anchetate de procurorii de mai mulţi ani.

O adevărată comoară

Pe paginile de vânzări on-line, preţul unui koson variază între 2.000 de euro şi 5.000 de euro, astfel că se poate spune că valoarea tezaurului descoperit la marginea satului Ocolişu Mic poate ajunge la 500.000 de euro. Potrivit unor istorici, monedele din aur descoperite în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei au fost bătute în vechea Macedonie. Pe aversul kosonilor este reprezentat un vultur aşezat pe o ghioagă, care ţine într-una din gheare o cunună cu lauri, iar pe reversul monezilor sunt înfăţişate trei personaje a căror costumaţie seamănă cu cea a demnitarilor romani din trecut. Banii sunt inscripţionaţi însă cu litere greceşti.

Kosoni descoperiţi în vizuina unei vulpi


Vă recomandăm şi:

Copilul care a descoperit o comoară de galbeni în valoare de 500.000 de euro         Flavius are 11 ani şi se poate considera unul dintre cei mai norocoşi copii din satul hunedorean Ocolişu Mic de la poalele cetăţilor dacice. A dat peste o comoară de galbeni, în valoare de aproape 500.000 de euro, însă nu s-a gândit nicio clipă la valoarea ei. S-a bucurat doar de descoperire şi a dat banii familiei, care i-a predat apoi autorităţilor.

Povestea kosonilor din aur, cele mai valoroase monede ale regilor daci            Singurele monede din aur care datează din vremea regilor daci au fost kosonii. Galbenii dacilor au fost descoperiţi doar în Transilvania, iar istoria şi originea lor au stârnit controverse.

Comori dacice traficate de custodele unui muzeu hunedorean. Florin Delinescu a fost prins vânzând monede din aur vechi de 2.000 de ani, găsite în cetăţile dacice                Florin Delinescu, angajat în cadrul muzeului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, e acuzat că a obţinut aproape 5.000 de euro din tranzacţionarea unor monede antice, în posesia cărora a intrat ilegal. Monedele din aur şi argint provin din siturile arheologice ale cetăţilor dacice, fiind descoperite în urma săpăturilor şi detecţiilor ilegale.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite