Controversele morţii de COVID-19 a episcopului Gurie, la 52 de ani. Medic: „S-a întâmplat ceva groaznic” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la înmormântarea episcopului. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Imagine de la înmormântarea episcopului. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Moartea fulgerătoare a episcopului Gurie, la doar 52 de ani, infectat cu virusul Sars-CoV-2, a stârnit numeroase controverse. Dacă iniţial surse medicale spuneau că ierarhul nu ar fi fost vaccinat, ulterior, oficiali BOR au informat că acesta era imunizat împotriva temutului virus

Aproape 1.000 de oameni au venit, sâmbătă, la înmormântarea părintelui Gurie (52 de ani), primul şi singurul episcop al Devei şi Hunedoarei, de la înfiinţarea episcopiei în toamna anului 2009.

GALERIE FOTO DE LA ÎNMORMÂNTARE

Clopotele bisericilor ortodoxe din judeţul Hunedoara au răsunat ca omagiu adus acestuia, iar Consiliul Judeţean Hunedoara a anunţat zi de doliu în judeţul Hunedoara, în semn de recunoştinţă pentru activitatea ierarhului.

Sicriul cu trupul episcopului Gurie a fost adus la Catedrala „Sf. Nicolae” din Deva. Aici va fi înmormântat

A murit episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei. Părintele era internat la ATI, cu COVID 19

Episcopul Gurie, la ATI după infectarea cu SARS-CoV-2. În ce stare se află preotul internat de o săptămână

Preoţii prezenţi la slujba religioasă şi foştii săi apropiaţi au vorbit cu emoţie despre episcopul Gurie, provocând lacrimi pe chipurile oamenilor din mulţimea adunată la Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din Deva.


Părintele Gurie. Foto: Ziarul Lumina.

episcopul gurie foto episcopia devei si hunedoarei


„De ce cel mai tânăr dintre noi a plecat şi nu eu, care sunt cel mai în vârstă? Cel mai tânăr, cel în floarea vieţii? Mi-am pus această întrebare de ce nu eu, şi de cel el. Am zis, pentru mine, că el şi-a făcut datoria, a împlinit tot ce i-a dat Dumenzeu să facă (…) şi l-a chemat la El”, a spus ÎPS Mitropolit Ioan, cel care a slujit împreună cu părintele Gurie, în trecut, la Mănăstirea Lainici.

Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat apoi de preoţi în jurul Catedralei Episcopale, unde în urmă cu 12 ani ierarhul Grigorie Georgescu a fost întronat ca episcop, luând numele de Gurie. Mormântul i-a fost pregătit în pridvorul lăcaşului de cult, iar pământul folosit la acoperirea sa a fost adus de la mănăstirile Lainici şi Prislop.


Imagini de la înmormântarea episcopului. VIDEO. ADEVĂRUL. Daniel Guţă

Ultimele zile din viaţa preotului

Moartea fulgerătoare a episcopului Devei şi Hunedoarei a creat o undă de şoc în rândul foştilor săi apropiaţi, iar controversele nu au întârziat să apară. PS Gurie a murit joi dimineaţa, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, la două săptămâni după ce fusese internat în Secţia de Boli Infecţioase şi transferat apoi, o zi mai târziu, la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Un stop cardio-respirator, care a urmat unei îndelungi suferinţe cauzate de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, i-a adus moartea pacientului, chiar în ziua în care medicii pregăteau transferul acestuia, cu un elicopter medical, la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş.


Episcopul Gurie la Mănăstirea Prislop. Foto: Episcopia Devei şi Huendoarei

episcopul gurie foto episcopia devei si hunedoarei

„A intrat în stop cardio-respirator. S-au efectuat procedurile de resuscitare timp de 45 de minute. Din păcate, bolnavul nu a mai putut fi salvat”, declara dr. Emil Stoica, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva.

„A plecat la Domnul, renunţând să mai zboare cu elicopterul spre Târgu Mureş, pentru o eventuală salvare şi chiar medicul de la SMURD, ca să ne consoleze, a spus: Nu a mai vrut să plece şi să moară printre străini, ci a vrut să rămână la el acasă. A venit acasă!”, relata Î.P.S. dr. Laurenţiu Liviu Streza, Mitropolit al Ardealului.

La ultimul test SARS-CoV-2, efectuat în spital, pacientul se negativase, adică nu mai avea virusul în corp. Totuşi, impactul pe care boala COVID-19 l-a avut asupra lui a fost devastator: 85 la sută din plămâni i-au fost afectaţi de virus.

„Practic, la 85 la sută afectare pulmonară, nu mai prea ai plămâni”, spune dr. Sebastian Mezei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. În ziua de 8 octombrie, la internarea acestuia la Deva, cu sindrom inflamator, prima radiografie arăta că plămânii săi erau afectaţi de virus pe o suprafaţă de circa 70 la sută, care a devenit rapid 85 la sută, din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2. Pacientul a fost menţinut într-o stare stabilă, putea comunica, şi a fost intubat cu două zile înainte de a muri, când starea sa de sănătate s-a agravat.


Sicriul episcopului Gurie, privegheat la Catedrala Episcopală din Deva. Foto: Episcopia Devei şi Huendoarei

episcopul gurie foto episcopia devei si hunedoarei

Vaccinat cu o doză, în urmă cu patru luni

Angajaţi ai spitalului din Deva au susţinut, sub protecţia anonimatului, că la internarea episcopului în spital, acesta nu ar fi fost vaccinat împotriva Covid-19. Cel puţin aşa ar fi spus părintele Gurie, potrivit surselor medicale. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva au negat, însă, afirmaţiile cu privire la faptul că acesta ar fi fost nevaccinat. O adeverinţă de vaccinare atesta că episcopului i-a fost adeministrată în 3 iunie o doză de vaccin Johnson & Johnson, de către un medic de familie din Sarmizegetusa. Episcopul nu a vorbit public despre vaccinarea sa şi nu a luat vreo poziţie publică faţă de subiectul vaccinării împotriva Covid 19. „Preasfinţitul era vaccinat. Din nefericire s-a infectat şi a ajuns la spital intr-o stare mai avansată a acestei perfide boli”, a susţinut şi Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.



Doctorul Lucian Miron, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, a explicat cum a ajuns un pacient de doar 52 de ani, vaccinat, să moară în urma infecţiei cu Covid 19.

„Au mai fost cazuri, nu multe, în care persoanele vaccinate au decedat. Chiar şi în floarea vârstei. Aş putea să vă dau un exemplu pe care îl cunosc: o persoană din Brad, tot cu o vârstă de puţin peste 50 de ani, vaccinată cu ambele doze, care a murit recent. Niciun vaccin nu asigură o protecţie de sută la sută, este menţionat acest lucru şi în prospectul fiecăruia. Însă, sunt şi în situaţia actuală oameni care, ştiindu-se vaccinaţi, se gândesc că nu se mai pot îmbolnăvi. Dar nu este chiar aşa. Se pot îmbolnăvi, dar majoritatea celor vaccinaţi nu fac forme grave”, spune medicul Lucian Miron.


Potrivit acestuia, episcopul a întârziat să se prezinte la spital, atunci când putea observa semne ale îmbolnăvirii. Ar fi preferat să se trateze acasă, au relatat şi unii dintre foştii apropiaţi ai ierarhului.

„Din păcate, în cazul prasfinţitului, debutul bolii a fost cu ceva vreme înainte de a veni la spital, cu o săptămână – dacă nu, chiar zece zile. Fiind la domiciliu, el nici nu s-a testat, din câte ştiu. Abia la momentul prezentării la spital, a fost testat şi a fost diagnosticat ca fiind pozitiv la virusul Sars-CoV-2. Probabil, bazându-se la început pe faptul că nu are cum să fie bolnav de Covid-19, ci gândindu-se că este o banală răceală, cum a fost la început, când nu s-a simţit foarte rău, a gândit că nu are de ce să îl influenţeze. Boala aceasta la foarte mulţi evoluează bine, aproximativ o săptămână, şi apoi se poate întâmpla ceva groaznic, acea ”furtună de citokine”, care produce o inflamaţie extrem de rapidă de pe o zi pe alta a plămânilor, făcând ca aceştia să intre în insuficienţă respiratorie”, precizează medicul Lucian Miron.


Înmormântarea episcopului Gurie. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

episcopul devei si hunedoarei inmormantat la deva foto daniel guta adevarul

Nu putea fi vaccinat cu mai multe doze

Unii formatori de opinie cunoscuţi ca anti-vaccinişti au lansat în spaţiul public zvonuri că episcopul s-a vaccinat, nu o dată cu serul Johnson & Johnson, ci de trei ori, cu încă două doze de Pfizer. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara le-au infirmat, considerându-le absurde.

„Pe platforma naţională, el este înregistrat ca fiind vaccinat, cu o singură doză, Johnson & Johnson, cea din 3 iunie. Orice altă doză efectuată trebuia să apară în sistem, pentru că noi, atunci când livrăm vaccinurile, ele sunt înregistrate în platforma naţională şi fiecare doză nu poate fi scăzută altfel”, a precizat dr. Sebastian Mezei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Episcopul Gurie: „în Europa de astăzi se trăieşte ca şi când Dumnezeu nici nu există. Elitele se ruşinează să mai afirme convingeri creştine”

Episcopul Gurie: “În această lume, în care deruta devine universală, Învierea Domnului vine cu un avertisment”

Scene emoţionante la înmormântarea părintelui Gurie, în catedrala din Deva unde a devenit episcop VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite