Concedierile considerate abuzive i-au adus în faţa instanţei pe şomerii nemulţumiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de hunedoreni au reclamat că au fost daţi afară pe nedrept de foştii angajatori. Numărul dosarelor aflate pe rolul Tribunalului Hunedoara care au ca obiect contestaţiile la deciziile de concediere a crescut simţitor faţă de anii trecuţi.

Numai în această dimineaţă, cinci hunedoreni s-au adresat magistraţilor Tribunalului Hunedoara, pentru a-şi susţine reclamaţiile în instanţă împotriva angajatorilor care i-ar fi concediat abuziv. Aceasta în timp ce alţi zeci de oameni au venit la tribunal pentru a se plânge că le-au fost încălcate drepturile cu privire la acordarea ajutorului de şomaj sau al salariilor compensatorii. Deşi sumele pentru care se judecă hunedorenii nu sunt exagerat de mari, cei mai mulţi dintre ei susţin că vor merge până la capăt cu procesele, chiar dacă, spun ei, duc o luptă inegală împotriva angajatorilor, mai puternici din punct de vedere financiar. 

Cere daune morale
Olga Şimo are 47 de ani, iar în ultimii 12 ani a lucrat ca vânzătoare-gestionară la o firmă din municipiul Petroşani. Anul acesta, în luna ianuarie, ea a fost concediată pe bază de absenţe nemotivate. Femeia consideră concedierea drept abuzivă şi şi-a acţionat şeful în instanţă. „Am fost dată afară pe nedrept. Mi s-a spus că am absentat nemotivat, când era vorba de zile libere. În plus, am avut o serie de conflicte cu patronul. Eu lucram într-un punct de lucru, dar în acte figuram în altul. Mi-au fost reţinuţi bani în mod abuziv şi nu am primit niciun fluturaş de salariu sau alte chitanţe, deşi lucram cu contract de muncă”, a povestit hunedoreanca. Pentru că nu are bani de avocat, ea se apără singură în instanţă. „Solicit banii din ziua concedierii până în prezent, şi daune morale în valoare de 10.000 de lei, de la foştii angajatori”, a adăugat Olga Şimo.

În ultimele luni, numărul proceselor intentate de hunedoreni foştilor lor angajatori a crescut simţitor. „Multor oameni le e frică de instanţă, chiar dacă sunt nedreptăţiţi. Eu, în schimb, voi merge până la CEDO, pentru drepturile mele”, declară Vasile Bârzov, aflat în aceeaşi situaţie cu hunedorenca Olga Şimo.

„De la începutul anului 2010 şi până în prezent, la Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale a Tribunalului Hunedoara au fost înregistrate 55 de dosare având ca obiect contestaţia la decizia de concediere”, a precizat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.

Între angajaţii care au contestat deciziile prin care au fost disponibilizaţi se numără şi cinci foşti lucrători în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Hunedoara.

Patronii, reclamaţi la ITM
Angajaţii nemulţmiţi că au fost concediaţi se pot adresa, de asemenea, şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara. „Cei mai mulţi dintre hunedorenii concediaţi reclamă că nu le-au fost acordate plăţile contestatorii. Noi putem amenda firmele care nu respectă legislaţia muncii în materie de diponibilizări şi concedieri”, a declarat Iacob Raţiu, inspectorul şef în cadrul ITM Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite