Comori dacice urmărite şi vândute pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea obiectelor de patrimoniu date în urmărire internaţională depăşeşte zece milioane de dolari. Kosonii proveniţi din zona cetăţilor dacice sunt vânduţi prin intermediul paginilor de licitaţii on-line la preţuri de peste 1.300 de dolari.

Primul obiect de patrimoniu cu origini hunedorene dat în urmărire internaţională şi afişat pe pagina de Internet a Poliţiei Române (IGPR), este o brăţară dacică de 1,5 kilograme, descoperită de braconieri în anul 2000, în situl Sarmisegetuza Regia.

„Brăţara spiralică este lucrată integral din aur de 23-24 karate. Este alcătuită din patru spire cu terminaţii aplatizate în formă de bandă, mult mai lăţite faţă de corpul spiralic al brăţării şi terminate cu protome (chipuri) de şarpe. Este lucrată în tehnica ‹au repousse›, adică prin ciocănire la rece”,  spune descrierea de pe pagina IGPR.

Tezaur de milioane de euro

În ultimii 11 ani, artefactul nu a putut fi găsit de anchetatori, în schimb au fost recuperate alte 13 brăţări din aur masiv, provenite din aceeaşi zonă clasată ca monument UNESCO. Recent, pentru ultima dintre ele, statul român a plătit unui colecţionar german o răscumpărare de aproximativ 300.000 de euro. Lista comorilor provenite din siturile judeţului şi date în urmărire pe Internet continuă cu alte trei brăţări din aur din aceeaşi zonă a fostei capitale sacre a Daciei.

EXCLUSIV Aurul dacic, scos din ţară de traficanţii de comori în rezervoarele maşinilor

Procurorii au cerut pedepse maxime şi daune de 6,6 milioane de euro în dosarul "comorilor dacice"

Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul

De asemenea, sunt căutate 300 de monede de tip koson, din aur, traficate în anul 2007 pe piaţa neagră, 12.000 de dinari romani din argint, furaţi în anul 2004 din situl Sarmisegetuza Regia, 2.440 de kosoni care fac parte dintr-un tezaur de 3.000 de piese descoperit în acelaşi sit şi 2.700 de monede din aur Lysimach, găsite în anul 1999 de braconieri şi scoase ilegal din ţară. Piese din aur şi argint, care ar putea fi chiar cele urmărite de poliţişti, sunt vândute la preţuri exorbitante pe paginile de licitaţii on-line. Preţul unui koson ajunge la 1.500 de dolari, în timp ce monedele Lysimach sunt propuse spre vânzare la preţuri de 5.000 de dolari bucata.

Pierdute şi răscumpărate


Potrivit inspectorului Bogdan Niţu, reprezentantul IPJ Hunedoara, anchetatorii care se ocupă de recuperarea pieselor de patrimoniu colaborează cu omologii lor din alte state, care pot verifica dacă piesele propuse spre vânzare provin din siturile devastate de braconieri. El adaugă că numărul artefactelor date în urmărire este mai mare decât cel afişat pe pagina IGPR.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite