Coadă uriaşă la mormântul lui Arsenie Boca. Pelerinii fără grija COVID-19 au invadat Prislopul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstirea Prislop a primit mii de pelerini în primele două zile ale anului 2021. Oamenii au aşteptat zeci de minute la coadă pentru a ajunge la mormântul lui Arsenie Boca.

Autocarele cu pelerini au lipsit la început de an din parcarea întinsă a Mănăstirii Prislop, dar sâmbătă, 2 ianuarie 2021, aceasta s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de şoferi care au sperat să prindă locuri de staţionare cât mai aproape de poarta aşezământului.

GALERIE FOTO DE LA MĂNĂSTIREA PRISLOP

Cei mai puţin norocoşi au fost nevoiţi să îşi lase maşinile chiar şi la doi kilometri de mânăstire şi să îşi continue călătoria pe jos. În curtea mănăstirii unde se află mormântul călugărului Arsenie Boca (1910 – 1989), oamenii s-au înghesuit la chioşcurile cu suveniruri, lumânări şi obiecte religioase.

VIDEO DE LA MĂNĂSTIREA PRISLOP

Au ocupat în număr mare aleile din jurul bisericii medievale şi au înaintat cu greu spre cimitir, din cauza aglomeraţiei.

Sâmbătă, pelerinii care au vrut să se roage în faţa mormântului lui Arsenie Boca au trebuit să aştepte chiar şi câteva zeci de minute pentru a ajunge în faţa acestuia. Unii nu au ţinut cont de restricţiile impuse pentru prevenirea pandemiei de Covid 19, astfel că nu au purtat masca de protecţie şi nu au respectat regulile de distanţare socială.


Parcarea mănăstirii Prislop Foto: Daniel Guţă 

image

Spre deosebire de 28 noiembrie 2020, în ziua comemorării duhovnicului Arsenie Boca, când circuitul de vizitare a fost delimitat cu garduri metalice, iar din loc în loc oaspeţilor mănăstirii le-au fost puse la dispoziţie recipiente cu dezinfectant, de această dată gardurile au lipsit, iar soluţiile de dezinfectare a mâinilor puteau fi găsite doar la intrarea în curte.


Mormântul lui Arsenie Boca Foto: Daniel Guţă

Mănăstirea Prislop a fost înfiinţată în secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul mai multor evenimente istorice. Aici se afla chilia sfântului Ioan, un călugăr care şi-a dăltuit singur, într-o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului, locul de vieţuire, însă a murit înainte de a termina lucrarea, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic. La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab.

image

La mijlocul secolului al XVI-lea, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci, domniţa a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”. Tot aici a fost înmormântat călugărul Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pelerinaj în pandemie la mormântul lui Arsenie Boca. Cum au fost primiţi oamenii la Mănăstirea Prislop VIDEO

FOTO Uriaşa transformare a colţului de Rai al lui Arsenie Boca de la Prislop în ultimele două decenii

VIDEO Pelerinaj uriaş la mormântul lui Arsenie Boca. Cât de aglomerată a fost Mănăstirea Prislop

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite