Cine salvează staţiunea Parâng, lăsată de izbelişte în plin sezon turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Emil Părău a anunţat că este dispus să investească un milion de lei în staţiunea montană Parâng, aflată în prezent într-o situaţie dificilă. Kranz Eurocenter, firma care s-a asociat cu Primăria Petroşani pentru a administra staţiunea, a denunţat contractul chiar la începutul sezonului turistic.

Firma Kranz Eurocenter, care administra împreună cu Primăria Petroşani staţiunea montană Parâng, a denunţat contractul şi s-a retras din asocierea cu municipalitatea.

Firma austriacă implicată şi în proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil Parâng semnase la începutul acestui an un contract de concesiune prin care urma să se ocupe de îngrijirea şi funcţionalizarea telescaunului, a instalaţiilor de schi, de administrarea pârtiilor şi a sistemului de alimentare cu energie electrică din staţiune. Profitul din turism urma să îl împartă cu municipalitatea, însă în acest sezon de iarnă, reprezentanţii Kranz nu s-au aşteptat la profit, ci la pierderi. În plus, administraţia locală din Petroşani a acumulat datorii către constructori.

„Noi aveam nişte datorii la ei, de prin august, pe care o să le plătim în această lună. În plus, pentru firmă era o pierdere, nu aveau nici un câştig”, declara primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Ridzi. Primăria Petroşani este nevoită să găsească soluţii urgente pentru preluarea telescaunului şi a celorlalte instalaţii, dar şi pentru plata angajaţilor care deservesc instalaţia de transport pe cablu.

După modelul Straja
Emil Părău, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Valea Jiului, s-a oferit să colaboreze cu Primăria din Petroşani, pentru administrarea staţiunii Parâng. Emil Părău este investitor în turism şi s-a implicat în ultimii aproape 20 de ani în dezvoltarea staţiunii montane Straja.

„Investesc 1.000.000 de lei unde şi cum trebuie şi vă garantez că, la anul, lucrurile vor sta altfel. În 1995, când am început să mă implic activ în turism, Parângul atrăgea de 10 - 15 ori mai mulţi turişti pe weekend decât Straja. Acum este invers şi lucrurile merg din ce în ce mai rău, ceea ce este inadmisibil pentru o staţiune care are atât de multe de oferit. Pot aduce instalaţii în plus faţă de cele existente, le pot amplasa astfel încât să deservească mai multe pârtii simultan şi voi demonstra că se poate. Nu este prea târziu ca municipiul Petroşani să demonstreze că poate câştiga pariul cu turismul. Astăzi, Straja există şi aduce bani în Valea Jiului”, a spus Emil Părău, citat de zvj.ro.

Proiectul domeniului schiabil, lăsat fără fonduri
Staţiunea Parâng din Valea Jiului este implicată într-un proiect amplu de dezvoltare, dar investiţia de aproape 70 de milioane de euro a fost blocată de guvern, care nu a mai alocat fonduri pentru aceasta. Proiectul domeniului schiabil din Parâng este realizat de asocierea de firme Kranz Eurocenter Piteşti – Acomin Cluj şi Doppelmayer Austria.

Proiectul domeniului schiabil Parang 2011


Domeniul schiabil din Parâng urma să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare, având 12 pârtii. De asemenea, pentru acces, între Petroşani şi staţiunea montană Parâng va fi amenajată o telegondolă. Până în primăvara acestui an, când proiectul a fost suspendat, în dezvoltarea domeniului schiabil au fost investiţi peste şapte milioane de euro, aproape jumătate venind de la bugetul local al municipiului Petroşani. Au fost realizate circa 10 procente din lucrări.

Vă recomandăm şi:

FOTO Valea Jiului iese din sărăcie ajutată de turiştii de sezon

CAMPANIE "REŢETA SUCCESULUI": Emil Părău a pariat pe cartea turismului

FOTO VIDEO Peisajul postapocaliptic al Hunedoarei: ce a rămas din combinatul devastat pentru fier vechi 

Gest nobil: au arborat drapelul naţional pe cel mai înalt vârf al Hunedoarei

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite