Cinci turişti au rămas blocaţi în Peştera Cioclovina. Au fost salvaţi de speologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii au fost salvaţi de speologi şi salvamontişti.
Turiştii au fost salvaţi de speologi şi salvamontişti.

Cinci turişti, dintre care doi străini, au petrecut noaptea în Peştera Ponorici – Cioclovina, din Parcul Naţional Grădiştea Muncelului – Cioclovina. S-au aventurat în peşteră şi nu au mai putut ieşi, pentru scoaterea lor fiind mobilizaţi salvamontişti şi speologi.

O expediţie în Peştera Ponorici – Cioclovina, din Parcul Naţional Grădiştea Muncelului i-a pus în pericol pe cinci turişti care s-au aventurat în galeriile peşterii. Soţia unuia dintre cei cinci a sunat la 112, după ce nu a mai aflat nicio veste de la bărbatul despre care ştia că plecase împreună cu alţi prieteni, cu o dimineaţă în urmă, într-o expediţie în peşteră. Jandarmii montani şi salvamontiştii au plecat în căutarea grupului. Au observat o maşină parcată în zona peşterii şi indicii cu privire la faptul că oamenii au intrat în ea.

Jandarmii montani şi salvamontiştii au anunţat echipele SalvaSpeo (echipe din cadrul Salvamont specializate în salvări din peşteri, grote sau alte zone speologice), iar acestea au găsit în peştera Ponorici cinci persoane, trei bărbaţi şi două femei şi au început operaţiunea de scoatere a lor din peşteră. După o oră şi jumătate, toate persoanele au fost scoase din peşteră, fiind preluate de un echipaj SMURD chemat la faţa locului”, a informat sublocotenentul Lucian Stoichiţoiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Cei cinci turişti nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Expediţia în Peştera Ponorici – Coclovina îi putea pune în pericol. Ei le-au povestit salvatorilor că au încercat să traverseze peştera spre cealaltă ieşire, însă au coborât până la mijlocul ei şi nu au mai putut înainta din cauza apei mari din galerii. De asemenea, nu s-au mai putut întoarce, deoarece şi-au tras frânghiile folosite la coborâre.


Vă recomandăm şi:

Trei turişti şi-au pus vieţile în pericol pe Masivul Retezat. S-au rătăcit pe munte din cauza viscolului         Trei turişti care au pornit într-o drumeţie pe unul dintre traseele din Parcul Naţional Retezat, pe care accesul nu este indicat de salvamontişti pe timp de iarnă, s-au rătăcit după ce i-a prins noaptea şi viscolul pe munte. Salvamontiştii şi jandarmii montani au pornit pe urmele lor.

Operaţiune de salvare dificilă în Masivul Retezat: o tănără a fost blocată pe un versant, într-o râpă de 250 de metri         Mai multe echipaje de pompieri, jandarmi şi salvamontişti au fost implicate în salvarea unei tinere de 33 de ani, blocată pe un versant în Masivul Retezat. Operaţiunea a durat aproape trei ore, iar victima a fost salvată în cele din urmă.

FOTO VIDEO Muntele vrăjit al Hunedoarei: Retezatul. Expediţie în rezervaţia cu peisaje de basm Retezatul pare o catedrală a sălbăticiei, în care o dată ajuns, oricât de nepăsător ţi-ai dori să fii, nu poţi să nu te înclini în faţa frumuseţii locurilor. Primii paşi pe potecile Parcului Naţional Retezat, spre lacurile glaciare de pe crestele sale, te fac să te îndrăgosteşti iremediabil de aceste locuri.

VIDEO Drumuri periculoase: probleme pentru şoferii care au urcat în Retezat      Ultimii kilometri ai şoselei dintre comuna Rîu de Mori şi staţiuna montană Râuşor din Retezat au devenit aproape inaccesibili în această după-amiază din cauza zăpezii aşternute. Şoferii au avut probleme mari în a menţine autoturismele pe carosabil.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite