Cinci legende celebre din Ţara Haţegului. Cine păzeşte fabuloasa comoară a lui Decebal ascunsă sub albia râului Strei

Cele mai frumoase legende din Ţara Haţegului vorbesc despre dramele unor domniţe care au stăpânit în trecut castelele şi cetăţile din acest ţinut.
Povesti scornite de babe in iernile grele, la gura cuptorului...
Comentariu neaprobat.
Unii au istorie bazata pe manuscrise, documente in original. Altii au istorie pe baza de legende, scrisul ajungand foarte tarziu pe meleagurile lor. Nu putem fi toti la fel.
Kovács Péter Hungarian hater, nu e de mirare că spui astfel de bazaconii. De fapt dacii și apoi vlachii apar în manuscrise. Herodot a scris despre geți în Histories, Strabo a scris despre ei, Dio Cassius a scris despre ei, Dioscoride Pedanios și Virgiliu i-au menționat, Lucian din Samosata i-a menționat, Iuvenal i-a menționat. Stephanus Byzantinus care a trăit în al secolul al 6-lea d. Chr a scris despre ei. știm despre proto daci că au cucerit populațiile indigene acum 3500 de ani: en.wikipedia.org/wiki/Dacians Iordanes în Gotica i-a confundat pe goți cu geții, pentru a le da goților istoria măreață a daco-geților. Procopius( 500–565) i-a menționat pe vlachi, limbă vlachă apare prima oară menționată într-o cronică bizantină lui Theofilact din Simocatta, datând din anul 587 (episodul cu expresia Torna, torna, fratre!). Numele Blökumenn este menționat într-o saga nordică care relatează evenimente din 1018-1019. Benjamin din Tudela a fost printre primii care a folosit denumirea de "vlah" pentru o populație care vorbește limbă latină. Denumirea de « Vlahi » apare pentru prima oară în anul 976 în scrierile cronicarului grec Ioan Skilites, în contextul confruntării Bizantinilor cu Primul Imperiu Bulgar, în cadrul căruia romanicii erau astfel desemnați în limbă slavă. După Ioan Skilites, cuvântul « Vlahi » este folosit de Ghiorghios Kedrenos și de Nichita Honiatis relatând Răscoala Asǎnestilor din 1185. Scriitorul bizantin Kekaumenos, autorul Strategikon (1078), a descris o revoltă a vlahilor în nordul Greciei, în 1066. Anna Comnena în Alexiade (capitolul XIV) identifică vlahii din Balcani cu dacii, descriind locațiile lor în jurul munților Haemus: "... de fiecare parte a pantelor sale locuiesc multe triburi foarte bogate, dacii și tracii pe partea de nord, și la sud, mai mult tracii și macedonenii ". Istoricul bizantin Ioan Kinnamos a descris expediția militară a lui Leon Vatatzes în nordul Dunării, în care a menționat participarea vlahilor in luptele impotriva maghiarilor în 1166. en.wikipedia.org/wiki/Vlachs ro.wikipedia.org/wiki/Valahi Despre maghiari ce știm înainte să se fi așezat în Panonia în secolul 9 d. Chr? Nimic, așa că ciocul mic.