Cetăţile dacice vor fi administrate de un nou serviciu înfiinţat de CJ Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii judeţeni au aprobat înfiinţarea Serviciului public de administrare a monumentelor istorice din judeţ, care va gestiona situaţia cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi situl fostei aşezări romane Micia, preluate de CJ Hunedoara.

Un nou serviciu va funcţiona, de la 1 aprilie 2014, în cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara. Consilierii judeţeni au aprobat înfiinţarea Serviciului public de administrare a monumentelor istorice din judeţ, care va răspunde de cele care au fost sau vor fi preluate de CJ Hunedoara. Primul monument istoric administrat de noul organism e situl UNESCO Sarmizegetusa Regia.

Cetăţile dacice Băniţa, Costeşti, Blidaru şi Piatra Roşie şi situl fostei aşezări romane Micia vor intra de asemenea în administrarea noului serviciu, după ce vor fi preluate de CJ Hunedoara. Compartimentul care administra Sarmizegetusa Regia îşi va înceta activitatea o dată cu înfiinţarea Serviciului public de administrare a monumentelor istorice.

„Gestionarea şi administrarea directă a monumentelor istorice aflate în competenţa de administrare a consiliului judeţean, în speţă cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, precum şi a altor monumente ce vor fi preluate în administrarea consiliului judeţean şi vor fi atribuite prin hotărâre în gestiunea sau administrarea directă a serviciului public menţionat, conduc în mod imperios spre necesitatea înfiinţării acestui serviciu public", a informat CJ Hunedoara. Şase oameni vor lucra în cadrul noului serviciu şi, de asemenea, acesta va fi constituit şi dintr-un consiliu ştiinţific, cu rol consultativ.


Vă recomandăm şi:

Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei Regia    Codul galben a dus la prăbuşirea mai multor copaci în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Trunchiurile smulse din rădăcini de vijelii au distrus zidul de apărare clădit de daci, în urmă cu 2.000 de ani, însă tot ele au scos la iveală o adevărată comoară: matriţa cu ajutorul căreia dacii îşi croiau bijuteriile din aur. 

Descinderi în satul de la poalele Sarmizegetusei Regia. Procurorii au recuperat antichităţi de 100.000 de euro    Procurorii şi poliţiştii au efectuat astăzi 14 percheziţii la domiciliile unor suspecţi de trafic de obiecte de patrimoniu antice. Descinderile au fost organizate în mai multe judeţe, printre care şi Hunedoara (în comuna Orăştioara de Sus), iar în urma acestora au fost recuperate bunuri în valoare de peste 100.000 de euro.

Legendele comorilor din Munţii Orăştiei: cum i-a cuprins febra aurului pe localnicii de la poalele cetăţilor dacice     Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute. 

FOTO Aici nu-i SarMISAgetusa: spirala yoghinilor, gonită de pe soarele dacilor     Adepţii MISA şi ai altor grupări spirituale se plâng că nu mai sunt lăsaţi să practice ritualuri în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Administratorii monumentului UNESCO au interzis aceste manifestări, din cauza distrugerilor provocate în sit.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite