Cetatea Sarmizegetusa Regia îşi dezvăluie secretele de Ziua Porţilor Deschise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de vizitatori sunt aşteptaţi sâmbătă la „Ziua Porţilor Deschise”, la Sarmizegetusa Regia. Începând de la ora 10:00, turiştii care vor trece pragul cetăţii dacice din Munţii Orăştiei vor fi întâmpinaţi de arheologi şi specialişti în istorie care le vor fi îndrumători în incinta monumentului istoric aflat în prezent în patrimoniul UNESCO.

Mai multe evenimente speciale, dedicate Sarmizegetusei Regia vor avea loc sâmbătă, de Ziua Porţilor Deschise.
 

„Ca în fiecare an, în cadrul acestui eveniment va fi asigurat ghidaj de specialitate gratuit, vor fi prezentate descoperirile arheologice recente şi se va organiza un atelier interactiv unde publicul va putea viziona reconstituiri tridimensionale ale diferitelor construcţii dacice şi ale unor artefacte”, a informat Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, organizator al evenimnetului, alături de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Cei care vor ajunge sâmbătă la Sarmizegetusa Regia vor putea afla, de asemenea, povestea matriţei antice din atelierul unui bijutier care în urmă cu aproximativ 2.000 de ani a locuit în vechea capitală a Daciei.

Piesa extrem de valoroasă din punct de vedere ştiinţific a fost scoasă la iveală în urma unei furtuni care a dus la prăbuşirea fagului sub rădăcinile căruia se afla.
Sarmizegetusa Regia este situată în Munţii Orăştiei, la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Orăştie, pe Valea Grădiştei.

image

În zona monumentului UNESCO, fostă capitală a Daciei preromane, au fost descoperite în ultimii ani numeroase artefacte şi bijuterii antice. Din primăvara anului trecut, situl a intrat în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, care s-a ocupat de îngrijirea monumentului şi a stabilit un regulament şi un program strict de vizitare.

image

Vă recomandăm şi:

Matriţa bijutierului dacilor din Sarmizegetusa Regia va fi expusă în Muzeul din Deva. Povestea piesei care a uimit oamenii de ştiinţă

O matriţă din bronz, din atelierul unui bijutier din vremea dacilor, se va alătura colecţiilor Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Va fi piesa de rezistenţă a unui muzeu care adăposteşte peste două kilograme de aur şi peste trei kilograme de argint în bijuterii şi obiecte de artizanat vechi de până la două milenii.

Un yoghin a plătit o amendă de 500 de lei pentru un ritual în sanctuarul solar de la Sarmizegetusa Regia

Jandarmii au amendat cu suma de 500 de lei un turist care a intrat în sanctuarul mare circular din Sarmizegetusa Regia pentru a medita. Bărbatul le-a declarat oamenilor de ordine că a parcurs un drum de 3.000 de kilometri din Irlanda, pentru a se ruga în fostul templu dacic, în seara în care „cerurile s-au deschis”.

FOTO Pelerinaj de Sânziene: ziua când se deschid cerurile peste cetăţile dacice. În Sarmizegetusa ritualurile sunt interzise

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei devin locuri de pelerinaj în perioada Sânzienilor. Aici, „cerurile se deschid”, spun cei care se îndreaptă spre monumentele UNESCO pentru a medita în incintele sacre, însă în cetatea Sarmizegetusa Regia, considerată un centru energetic, practicile religioase şi mistice au fost interzise.

Copilul care a descoperit o comoară de galbeni în valoare de 500.000 de euro

Flavius are 11 ani şi se poate considera unul dintre cei mai norocoşi copii din satul hunedorean Ocolişu Mic de la poalele cetăţilor dacice. A dat peste o comoară de galbeni, în valoare de aproape 500.000 de euro, însă nu s-a gândit nicio clipă la valoarea ei. S-a bucurat doar de descoperire şi a dat banii familiei, care i-a predat apoi autorităţilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite