Cetatea regală din Ţara Haţegului va fi promovată prin sport. Turiştii sunt invitaţi să alerge spre monument

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii sunt invitaţi la cros spre cetatea regală.
Turiştii sunt invitaţi la cros spre cetatea regală.

Turiştii care vor să descopere într-un mod inedit Ţara Haţegului sunt invitaţi Crosul Cetăţii regale a Haţegului, eveniment organizat sâmbătă, 4 aprilie 2015, de la ora 12:00, pe traseul de acces la ruinele monumentului istoric.

Voluntarii Geoparcului Ţării Haţegului organizează Crosul Cetăţii regale a Haţegului, un eveniment dedicat iubitorilor de sport şi pasionaţilor de istorie.

Competiţia, care va avea loc în 4 aprilie, este structurată pe două secţiuni: “Crosul Scutierilor” şi “Crosul Cavalerilor” şi va avea loc în Pădurea Haţegului. “Crosul Scutierilor” se va desfăşura pe o distanţă de trei kilometri, iar la “Crosul Cavalerilor” concurenţii vor avea de parcurs o distanţă de şase kilometri. Cele două secţiuni se vor desfăşura pe trei categorii de vârstă: până la 13 ani, 14-40 de ani şi peste 41 de ani. Pentru fiecare categorie de vârstă vor fi premiaţi câştigătorii locurilor I, II şi III.

“Ideea de a organiza acest eveniment mi-a venit în timp ce mă uitam la televizor. Cineva alerga într-un parc mare şi foarte frumos.  Mă gândeam ce interesant ar fi să avem şi noi un loc în care să putem alerga în natură. Apoi, mi-am dat seama că acest traseu ar putea fi o astfel de destinaţie şi că ar putea găzdui chiar o competiţie. Am propus proiectul atât celorlalţi voluntari, cât şi echipei Geoparcului, iar proiectul a fost primit cu interes. Aşa a luat naştere Crosul Cetăţii Regale a Haţegului, care sperăm să devină o competiţie de tradiţie şi la care aşteptăm cât mai mulţi concurenţi de toate vârstele”, a declarat Daniel Barboni, voluntar pentru Geoparc şi iniţiator al competiţiei.

Înscrieri până în 15 martie
Concurenţii se vor putea înscrie doar la una dintre cele două secţiuni ale crosului, până pe data de 15 martie 2015.  Având în vedere că această competiţie se desfăşoară pe teren accidentat, participanţii sunt sfătuiţi să fie echipaţi corespunzători (încălţăminte sport, echipament sportiv etc.).

Evenimentul este susţinut de Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi Asociaţia Drag de Haţeg. Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi care protejază şi valorifică natura şi cultura acestui spaţiu. Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes naţional în 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat în Reţeaua Europeană a Geoparcurilor şi în Reţeaua Globală (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Haţeg sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizată de Universitatea din Bucureşti.


Vă recomandăm şi:

FOTO Castelul bântuit, cetatea infestată de vipere. Cum au descris vedetele Travel Channel excursia în Hunedoara

Realizatorii seriei de documentare Ghost Adventures, difuzată de Travel Channel, au dedicat un episod special Castelului Corvinilor din Hunedoara, care va fi prezentat de postul TV în seara de Halloween.

FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

Cetatea Devei, fortul necucerit al Transilvaniei. Zece lucruri mai puţin ştiute despre fortăreaţa ridicată pe un con vulcanic

Timp de mai multe secole, Cetatea Devei a fost una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite