Cetatea dacică Ardeu îşi deschide porţile pasionaţilor de istorie şi arheologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologii le vor arăta vizitatorilor ce au descoperit la Ardeu. FOTO: MCDR Deva
Arheologii le vor arăta vizitatorilor ce au descoperit la Ardeu. FOTO: MCDR Deva

Muzeul din Deva lansează o invitaţie pentru turiştii interesaţi de arheologie şi de istoria monumentelor antice din judeţ: cetatea dacică de la Ardeu îşi va deschide porţile, miercuri, 27 august.

Ziua porţilor deschise pe şantierul arheologic de la Ardeu, unde se află urmele unei cetăţi dacice, vechi de peste 2.000 de ani, este organizată mirecuri, 27 august, de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

„În cadrul acţiunii va putea fi vizitat şantierul arheologic, situat pe culmea dealului Cetăţuie, unde vor fi prezentate unităţile de cercetare investigate în campania din acest an, precum şi istoria locului. Cu acelaşi prilej vor fi vernisate şi primele cinci panouri informative ale monumentului de la Ardeu”, a informat MCDR Deva.

Şantierul de la „Ardeu – Cetăţuie” este finanţat de muzeul din Deva şi organizat în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu ajutorul mai multor experţi arheologi de la cele două instituţii.

Cetatea Ardeu se află la aproximativ 20 de kilometri de oraşul Geoagiu, pe Valea Geoagiului, la marginea satului Ardeu din comuna Balşa.

Potrivit arheologilor, a fost locuită începând cu secolul I, î.Hr. Aici au fost descoperite urmele unei fierării dacice, ale unui atelier de bijuterie şi numeroase artefecte antice, printre care o statuie a zeului Mercur şi obiecte decorative din bronz.

cetatea ardeu

Cetatea avea un rol strategic, potrivit istoricilor, pentru că se afla în apropierea vechilor exploatări aurifere din Munţii Apuseni.

În prezent, ruinele fortăreţei sunt mai puţin vizibile faţă de ale altor monumente din aceeaşi perioadă. În zona cetăţii, în anii 1970 a fost înfiinţată o exploatare de calcar care a afectat o parte din perimetrul acesteia.


Vă recomandăm şi:

FOTO „Noua cetate a Devei“: cum şi-a schimbat înfăţişarea fortăreaţa în care sunt investiţi 40 de milioane de lei

Proiectul de reabilitare a Cetăţii Devei a ajuns în ultima sa parte, dar întârzierile cu care s-a derulat vor prelungi termenul de finalizare cu cel puţin şase luni. Treptat, schelele care înconjurau zidurile cetăţii au fost îndepărtate, astfel încât monumentul devine din ce în ce mai atrăgător pentru vizitatori.

FOTO Pelerinaj de Sânziene: ziua când se deschid cerurile peste cetăţile dacice. În Sarmizegetusa ritualurile sunt interzise

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei devin locuri de pelerinaj în perioada Sânzienilor. Aici, „cerurile se deschid”, spun cei care se îndreaptă spre monumentele UNESCO pentru a medita în incintele sacre, însă în cetatea Sarmizegetusa Regia, considerată un centru energetic, practicile religioase şi mistice au fost interzise.

FOTO Ciudăţeniile unei cetăţi din secolul al XIV-lea: fortul medieval Mălăieşti a fost înălţat, electrificat şi zugrăvit

Aproape 1,5 milioane de euro s-au investit în restaurarea unei fortăreţe medievale din Ţara Haţegului, însă rezultatul lucrărilor i-a nemulţumit pe specialişti, care spun că „modernizarea” cetăţii i-a distrus valoarea istorică.

Cetatea regală a Haţegului va fi pusă pe lista atracţiilor turistice, de voluntari

Cetatea regală a Haţegului va fi promovată de voluntari. Două trasee turistice vor fi amenajate pentru a-i aduce pe iubitorii de drumeţii la unul dintre monumentele istorice importante pentru trecutul Ţării Haţegului, însă mai puţin cunoscute în prezent.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite