Centrul pietonal din Hunedoara va fi mai "verde". Investiţia a fost aprobată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din schiţele proiectului Centrului pietonal.
Una din schiţele proiectului Centrului pietonal.

Construcţia noului centru pietonal din Hunedoara nu va afecta zonele verzi ale Bulevardului Corvin, susţin aleşii locali, care au adoptat astăzi noile planuri ale investiţiei. Tema pietonalei a stârnit dezbateri aprinse în ultimele luni.

Planul urbanistic al centrului pietonal din Hunedoara a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Consiliului Local, cu amendamentul că proiectul va fi modificat, prin renunţarea la construirea unei alei în spatele blocurilor de pe Bulevardul Corvin, în zona Pieţei Florilor. Nu au lipsit certurile înainte de votarea proiectului de transformare a Bulevardului Corvin, pe tronsonul Parcul Copiilor – Casa de Cultură, în centru pietonal.

Problemele reclamate de consilierii locali care au luat cuvântul, dar şi de localnicii prezenţi în sala de şedinţe a primăriei au fost următoarele: Maria Mornea, consilier local, a afirmat că zona centrului civic nu se pretează la a fi transformată în centru pietonal, deoarece nu prezintă interes din punct de vedere estetic, că administraţia locală nu dispune de fondurile necesare derulării unui asemenea proiect şi că zona centrului istoric al Hunedoarei este mai potrivită pentru o asemnea investiţie. Viceprimarul Dan Bobouţanu a precizat că un astfel de proiect nu trebuie să ducă la afectarea zonelor verzi din spatele blocurilor de pe Bulevardul Corvin şi a confortului localnicilor. „Este mult mai avantajos să accesăm fonduri europene pentru un astfel de proiect”, susţine viceprimarul. Maria Cristea, reprezentanta locatarilor din zonă care se opun actualului proiect, a afirmat că nouă pietonală va aduce deservicii localnicilor.

„E un lucru bun pentru Hunedoara, dacă va fi construit un centru pietonal. Toţi cei care vor locui acolo vor avea mai multă linişte, pentru că acum pe Bulevardul Corvin este un trafic infernal. Vor creşte şi preţurile la apartamente. În loc de 50 de euro pe metru pătrat din zonă, preţul lor va creşte la 200 de euro pe metru pătrat, iar un apartament care este vândut acum cu 20.000 de euro va costa 50.000 de euro”, estimează Ovidiu Crişan. Atât Ovidiu Crişan, cât şi alţi aleşi locali au afaceri sau deţin spaţii în zona Bulevardului Corvin

Ce au votat consilierii locali
În nota de fundamentare a proiectului se arată următoarele: „Documentaţia prevede realizarea centrului pietonal, care crează premisele unei dezvoltări armonioase în zona centrală a localităţii. Amenajările propuse nu aduc prejudicii şi nu afectează armonia cadrului construit în care se încadrează. În plus, prin realizarea centrului pietonal se pune în valoare în mod suplimentar vegetaţia existentă pe b-dul Corvin cu amenajările şi completările specifice. De asemenea eliminarea circulaţiei auto de pe b-dul Corvin realizează mai multe avantaje: descongestionează trotuarele actuale canalizând fluxul pietonal major pe zona centrală a pietonalului, eliberând accesele către spaţiile comerciale perimetrice; facilitează accesele carosabile şi pietonale la spaţiile laterale ale bulevardului, prin realizarea unor accese carosabile suplimentare; asigură fluenţa circulaţiei pietonale şi carosabile în cvartalele adiacente, prin lărgirea aleilor; asigură necesarul de spaţii pentru parcaje în zonele unde acestea sunt în mod evident deficitare”, a informat Consiliul Local Hunedoara. Potrivit administraţiei locale s-au înregistrat la sediul Primăriei sesizări şi comentarii privind realizarea acestui proiect, după cum urmează: un număr de 72 de cetăţeni s-au declarat total împotriva desfiinţării zonelor verzi din spatele blocurilor O5 şi 95 din b-dul Corvin şi blocul 38 şi 2 din aleea Topitorului. De asemenea au înaintat un punct de vedere prin care sunt de acord cu realizarea proiectului fără a afecta zonele verzi şi copacii din spatele blocurilor. Un alt grup, însumând 218 semnături fiind reprezentaţi de doamna Pop Aurelia, s-au declarat total împotriva acestui proiect pe motiv că prin construirea de drumuri şi parcări vor fi afectate suprafeţe mari de zonă verde, precum şi foarte mulţi copaci”, a informat Consiliul Local Hunedoara, în nota de fundamentare a proiectului.


Vă recomandăm şi:

Gara din Hunedoara a ajuns într-o stare dezastruoasă. Salvarea staţiei CFR este aşteptată de peste şase luni

Dezastrul pune treptat stăpânire pe un simbol al Hunedoarei. Gara municipiului e părăsită de peste şase luni, iar nicio autoritate nu pare interesată de soarta ei. Clădirea staţiei CFR riscă să ajungă o ruină, la fel ca zeci de alte monumente impresionante de arhitectură pe care ale hunedorenilor. Din martie, niciun tren de călători nu mai pleacă din Hunedoara.

VIDEO Hunedoara inundată după o furtună devastatoare: zeci de străzi au rămas sub ape, iar canalizarea a cedat

Mai multe cartiere din Hunedoara au fost inundate în această după-amiază, în timpul unei furtuni devastatoare. Zeci de străzi sunt încă acoperite în totalitate cu apă, iar traficul rutier se desfăşoară cu dificultate.

Ciudata legendă a Castelului Corvinilor. Prizonierul Dracula, băgat în beci: „Ca să-l ţină pe vampir departe de casele lor, localnicii înfigeau un cuţit în uşă”

Castelul Corvinilor a păstrat legende înfiorătoare, iar una dintre cele care l-au făcut cunoscut în întreaga lume aminteşte despre întemniţarea voievodului Vlad Ţepeş, timp de şapte ani, într-un beci al monumentului istoric. Chiar dacă povestea nu este adevărată, susţin istoricii, ea a adus notorietate cetăţii din Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite