Centrul istoric va fi reabilitat cu fonduri UE. Primăria anunţă o nouă promenadă în locul celei invadate de maşini

Centrul istoric va fi reabilitat cu fonduri UE. Primăria anunţă o nouă promenadă în locul celei invadate de maşini

Centrul istoric din Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Centrul istoric al municipiului Deva va fi reamenajat pe fonduri de la Uniunea Europeană. De un deceniu, zona istorică a fost transformată în promenadă, însă şoferii au fost lăsaţi să ocupe aleile cu maşini.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile din Deva fac o nouă încercare de a transforma zona Pieţei Unirii şi a Bulevardului 1 Decembrie 1918 într-un centru pietonal. Primăria anunţă că proiectul cu finanţare europeană

„Amenajare zonă pietonală centru istoric” a fost inclus în Portofoliul de proiecte al Strategiei Integrate pentru Dezvoltare Urbană (SIDU) 2014-2020. „În ianuarie 2018, Primăria Deva a demarat procedurile pentru achiziţionarea serviciilor de proiectare, în vederea elaborării documentaţiilor tehnico-economice, toate acestea fiind necesare pentru fundamentarea şi scrierea cererii de finanţare a proiectului. În prezent, proiectul se află în faza finală de aprobare a Planului Urbanistic Zonal de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara şi se lucrează la Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, pentru elaborarea cererii de finanţare care are ca termen de depunere data de 30 decembrie 2018”, a informat Primăria Deva.

Investiţia plănuită va duce la crearea unei zone exclusiv pietonale în Piaţa Unirii şi a unei zone pietonale/semipietonale pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (tronsonul cuprins între str. Avram Iancu şi Bulevardul Iuliu Maniu). „Toate lucrările ce vor fi executate în cadrul proiectului Amenajare zonă pietonală centru istoric vor avea în vedere specificul zonei şi vor lua în considerare spaţiul verde existent. Prin intervenţiile prevăzute în proiect, cablurile aeriene vor fi coborâte în canalizaţia subterană. De asemenea, în zonă vor fi montate camere de supraveghere video, mobilier urban şi pavimente specifice centrelor istorice”, a informat Primăria Deva.

Zona de promenadă a Pieţei Unirii a fost amenajată la începutul anilor 2000, pe Strada 1 Decembrie 1918 şi este adesea ocupată de maşini. De un deceniu,  administraţia locală din Deva a propus montarea a două bariere electromecanice pe Strada 1 Decembrie 1918, transformată parţial în centru pietonal, ca să delimiteze zona alocată pietonilor şi să interzică accesul maşinilor, cu excepţia celor ale unor instituţii publice care îşi aveau sediul în zonă. De asemenea, a fost stabilit un program de aprovizionare a magazinelor şi localurilor din centrul istoric, în care era permis accesul maşinilor care aduceau mărfuri. Barierele au fost rupte cu timpul şi, treptat, nimeni nu a mai ţinut cont de avertismentele poliţiştilor locali.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a eşuat „promenada” din centrul istoric al municipiului. Zona turistică a fost interzisă degeaba maşinilor

Prima parcare cu plată din municipiu. Ce taxe vor fi impuse şoferilor pe locurile amenajate în centrul istoric

FOTO Povestea unei afaceri interbelice: cum a devenit Petru Groza chiriaş de lux în centrul istoric al Devei

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: