Cele mai savuroase bancuri cu sovietici spuse de americani. Ronald Reagan: „De ce ruşii îşi reclamau papagalii la KGB?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa în Uniunea Sovietică în anii Războiului Rece a fost o temă preferată a umorului american, iar unele dintre cele mai faimoase bancuri pe seama sovieticilor au fost spuse chiar de fostul preşedinte al SUA, Ronald Reagan.

Istoricii i-au atribuit preşedintului american Ronald Reagan (1911 – 2004) meritul de a contribui decisiv, prin politica sa, la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Cel de-al 40-lea preşedinte american a rămas în istorie şi pentru bancurile sale savuroase despre starea de fapt din URSS, imperiul comunist aflat în declin la sfârşitul anilor 1980, în anii în care Reagan conducea SUA. „Am adunat poveşti spuse în Uniunea Sovietică de oamenii care locuiesc acolo, ceea ce relevă că au un simţ al umorului extraordinar, dar şi o atitudine cinică faţă de regim şi despre ce se petrece în ţara lor”, afirma preşedintele american, într-unul dintre discursuri. Iată câteva dintre bancurile relatate de Ronald Reagan despre sovietici:

Cât aşteptau sovieticii pentru o maşină
„Ştiţi că în Uniunea Sovietică este o întârziere de zece ani la livrarea unui automobil şi doar una din şapte familii din URSS deţine un automobil. Este o aşteptare de zece ani, iar oamenii pun banii în avans. Iată ce i s-a întâmplat unui bărbat venit să cumpere un autoturism. Cel care a primit banii, i-a spus: Ok, vă puteţi întoarce peste zece ani pentru a vă ridica maşina. Cumpărătorul a întrebat: Dimineaţa sau după-amiaza? Bărbatul din spatele tejghelei i-a răspuns: 10 ani de acum înainte, ce mai contează dacă e dimineaţă sau după-amiază? ... Păi, instalatorul va veni diminineaţa!”, relata Reagan.

Agricultura sovietică
Care sunt cele patru obstacole în calea dezvoltării agriculturii sovietice? Răspuns: Primăvara, vara, iarna şi toamna. (Ronald Reagan)

Americanul şi sovieticul despre conducerea ţării
„Un american şi un rus se contraziceau cu privire la ţara lor. Americanul spune: Uite, în ţara mea, pot merge la Biroul Oval, să bat cu pumnul în masă şi să îi spun preşedintelui <<Domnule preşedinte, nu îmi place felul în care conduceţi ţara>>. Rusul spune: Şi eu pot face asta. Americanul întreabă: Chiar poţi? Rusul: Da… Pot merge la Kremlin, la biroul secretarului general, să bat cu pumnul în masă şi să să spun <<Tovarăşe secretar general, nu îmi place deloc felul în care preşedintele Reagan îşi conduce ţara>>, a fost un alt banc spus de preşedintele american.

De ce se temeau miliţienii să dea amenzi în URSS
În Uniunea Sovietică mai puţin de o familie din şapte deţine un automobil, iar cele mai multe sunt conduse de birocraţi. Într-o zi, un ordin a fost dat către Poliţie, ca oricine va fi prins încălcând viteza lagelă, indiferent cine este, să fie amendat. Gorbaciov tocmai se întorsese în ţară. Era târziu şi se grăbea spre Kremlin, cu limuzina sa. Văzând că şoferul circulă prea încet, la un moment dat i-a spus acestuia să treacă în spate şi s-a urcat la volan în locul lui. A accelerat, însă din urmă au apărut doi miliţieni pe motociclete, care l-au oprit. Ceva mai târziu, unul dintre miliţieni l-a întrebat pe celălalt: „I-ai dat amendă?” „Nu!”, „Păi de ce?” Celălalt răspunde: „Era cineva foarte mportant...” „Păi ni s-a spus să dăm amendă oricui, indiferent cât de important este!”, „Dar pe acesta nu îl puteam amenda. Nu ştiu cine era, căci nu l-am putut recunoaşte, dar şoferul lui era Gorbaciov!”, relata preşedintele Ronald Reagan.

Împuşcat pentru că oricum nu ar fi ajuns acasă la timp
Un om mergea pe stradă noaptea, singur, în Moscova. Un soldat sovietic îi strigă să se oprească. Necunoscutul o ia la fugă, dar ostaşul îl împuşcă. Un om îl întreabă pe soldat „De ce ai făcut asta?”. Răspunde: „Se dă stingerea (alarma)”, arătând spre ceas. Omul îi spune soldatului: „Păi încă nu s-a dat alarma”. „Era un prieten de-al meu. Ştiu unde locuieşte şi nu ar fi ajuns la timp acasă!” (Ronald Reagan)

Papagalul reclamat la KGB
„Am auzit un banc despre un om din URSS care s-a prezentat la KGB pentru a reclama că şi-a pierdut papagalul. Cei de la KGB l-au întrebat de ce îi deranjează pe el şi de ce nu a mers direct la Miliţie. Răspunsul a fost: Eu doar vreau ca voi să ştiţi că nu sunt de acord cu niciun cuvânt pe care îl va avea de spus papagalul”, a fost un alt banc al preşedintelui american.

Ce-i aia lătrat
O altă povestire este despre trei câini: unul american, unul polonez şi unul din URSS care se întâlnesc şi vorbesc despre ce se petrece în ţările lor. Câinele din SUA spune: În ţara mea dacă latri şi tot latri până la urmă va veni cineva şi îţi va da carne. Câinele din Polonia întreabă: „Ce-i aia carne?” Câinele din Uniunea Sovietică întreabă: „Ce-i aia lătrat?”. (Ronald Reagan)

Culmea comunismului
Doi tovarăşi se plimbă pe o stradă din Uniunea Sovietică şi la un moment dat unul întreabă: Oare într-adevăr am ajuns la apogeul comunismului, este ce vedem acum comunismul în toată gloria lui? Celălalt răspunde: Pe dracu... Lucrurile se vor înrăutăţi şi mai mult. (Ronald Reagan)


Vă recomandăm să citiţi şi:

Episod sfâşietor din Al Doilea Război Mondial, în imagini rare: bombele aruncate din avion au devastat un vagon cu refugiaţi şi au ucis nouă oameni

Scrisoarea emoţionantă a fetei care s-a iubit cu un prizonier sovietic, fugit pe front: „Să am fericirea numai trei zile să mai trăiesc cu tine şi la urmă să mor”

Măcelul comis de ostaşii sovietici în 1944 într-un sat din Ardeal: „Ne-au spus că pentru fiecare soldat rus de care ne vom atinge, vor executa cinci români”

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite