Cel mai temut cămătar al anilor 1990, aproape de libertate. Povestea lui Petru Şelaru, românul care şi-a ucis în bătaie un datornic, pentru 3.000 de dolari

Cel mai temut cămătar al anilor 1990, aproape de libertate. Povestea lui Petru Şelaru, românul care şi-a ucis în bătaie un datornic, pentru 3.000 de dolari

Petru Şelaru în 2014. SURSA: Emisiunea Condamnaţii / B1tv.

Petru Şelaru, un temut interlop al anilor 1990, condamnat la 17 ani de închisoare pentru o crimă săvârşită în 2001, a cerut liberarea condiţionată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ioan Petru Şelaru (44 de ani) a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru o crimă săvârşită în 2001. Atunci a ucis în bătaie un bărbat care îi datora 3.000 de dolari şi a fugit imediat din ţară. A fost capturat în Spania, în 2006, iar de atunci se află în detenţie. A depus o cerere de liberare condiţionată la Judecătoria Deva.

„Din examinarea cererii, se constată că deţinutul a fost condamnat de către Tribunalul Hunedoara prin s.p. nr. 46/2009 la pedeapsa de 17 ani închisoare. Pentru a deveni propozabil, deţinutul trebuie să execute 3/4 din pedeapsă, respectiv 4656 zile închisoare. Este adevărat că până în prezent condamnatul a executat 4920 zile închisoare (din care 378 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017), însă nu este suficient pentru a fi liberat condiţionat doar îndeplinirea fracţiei. Petentul a avut un comportament oscilant (2 abateri disciplinare care i-au fost ulterior anulate) pe tot parcursul detenţiei, deşi a însumat 41 recompense. Deţinutul a participat la activităţi educaţionale, de resocializare şi productive. Instanţa consideră că deţinutul a conştientizat ceea ce a făcut şi va fi apt să-şi asume responsabilitatea actelor sale, dar nu este încă pregătit pentru a fi liberat condiţionat, chiar dacă a beneficiat de zilele compensatorii, aspect care nu influenţează asupra gravităţii pedepsei şi cuantumului fracţiei rămase de executat. Prin urmare, instanţa apreciază că petentului i se poate reduce termenul pentru reînnoirea ei, considerând că a dat dovezi temeinice de îndreptare. Aşa fiind se va admite în parte cererea condamnatului şi se va stabili termen pentru reînnoirea ei la data de 28 februarie 2018”, se arată în dosar. Şelaru a contestat decizia instanţei, iar Tribunalul Hunedoara va soluţiona cererea sa în 9 ianuarie 2018.

A fugit din ţară imediat după crimă

Petru Şelaru a fost în anii 1990 unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai lumii interlope din Hunedoara. „Era cunoscut în municipiul Hunedoara ca o persoană violentă, răzbunătoare şi care s-a ocupat cu camăta, respectiv împrumuturi de bani la diferite persoane cu dobândă mai mare decât dobânda legală”, se arată în dosar. Şelaru a fost arestat de mai multe ori până când, în 4 decembrie 2001, a ucis un bărbat şi a fugit din ţară. După cinci ani în care numele lui a figurat pe lista celor mai căutaţi infractori români, a fost reţinut de autorităţile spaniole în vederea extrădării la data de 9 septembrie 2006, fiind predat autorităţilor rămâne în 30 ianuarie 2007.

În rechizitoriul dosarului în care a fost condamnat la 17 ani de închisoare, anchetatorii arătau că Petru Şelaru în seara de 4 decembrie 2001, Şelaru a sosit cu un taxi şi însoţit de doi bărbaţi, la locuinţa familiei lui Ioan Neag, pentru a-i cere acestuia să-i restituie suma de 3.000 USD.

„În stradă inculpatul a început să se certe cu victima, cerându-i banii pe care-i datora. Deoarece Neag nu avea bani, motivând că o să-i restituie doar în data de 21.12.2001, inculpatul l-a luat la bătaie, lovindu-l cu pumnii şi cu picioarele până când acesta a căzut jos. Cei doi martori s-au despărţit de inculpat şi victima urmărind cele desfăşurate de la distanţă, fiindu-le şi lor frică să nu fie bătuţi, deoarece ştiau că inculpatul este foarte violent. După ce victima a căzut jos, inculpatul a continuat să o lovească cu picioarele în torace şi abdomen. În urma gălăgiei iscate pe stradă, a început să se adune multă lume, situaţie în care inculpatul a părăsit locul faptei, cu intenţia de a nu fi văzut şi ulterior recunoscut. Coborând pe stradă, inculpatul a trecut pe lângă cei doi însoţitori, spunându-le să cheme salvarea, că are impresia că Neag a murit şi i-a atenţionat totodată să nu spună nimănui ce s-a întâmplat.Realizând că l-a ucis pe Ioan Neag inculpatul s-a confesat familiei”, se arată în dosar. Victima a murit în urma leziunilor interne suferite.

Audiat în rejudecare, Şelaru a susţinut că victima l-ar fi atacat cu o bucată de fier folosită la curăţarea ştiuleţilor de porumb. „Chiar reală dacă ar fi, această împrejurare nu poate fi considerată ca o provocare întrucât nu era aptă să determine o puternică tulburare sau emoţie inculpatului, o stare de surescitare sau de încordare nervoasă sub imperiul căreia să fi săvârşit infracţiunea”, informau anchetatorii. Petru Şelaru a mai fost condamnat anterior, ultima condamnare fiind de 8 luni închisoare pentru ultraj. A fost arestat preventiv la 5 iunie 2000 şi liberat condiţionat la 5 decembrie 2000 rămânând un rest de pedeapsă neexecutat de 60 zile închisoare.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Scrisoarea de teroare trimisă din puşcărie de un criminal odios, proaspăt eliberat: „Vă voi executa prin dinamitare şi voi scrie istoria cu sângele copiilor“

Vestea eliberării din închisoare a lui Beniamin Laichici, după 22 de ani ispăşiţi pentru cele cinci crime săvârşite într-o singură zi, a produs tulburări mari foştilor săi apropiaţi. O nepoată de-a fostului condamnat cere o protecţie împotriva lui, după în anii trecuţi a primit numeroase scrisori de ameninţare cu moartea de la el.

De ce a fost eliberat Beniamin Laichici după 22 de ani de puşcărie. A împuşcat mortal cinci oameni, într-o singură zi

Cel mai odios criminal al anilor 1990 a fost eliberat din închisoare. Soluţia a fost pronunţată de Tribunalul Bistriţa Năsăud, care a motivat, printre altele, că acesta a participat la un program educativ.

Mărturia poliţistului care a fugit după cel mai temut asasin din Deva: „Am auzit focurile trase pe stradă şi am alergat la el, dar... nu aveam pistolul la mine”

Poliţistul Sever Vecleniţ a fost martorul celei de-a cincea crime săvârşite de Beniamin Jian Laichici, unul dintre cei mai odioşi criminali din anii '90, şi a relatat că a fost la un pas să îl captureze pe asasin, de unul singur, însă lipsa pistolului l-a împiedicat să o facă.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările