Ce salarii au minerii. „Pentru aceşti bani muncim într-o mizerie şi o umilinţă extraordinare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mineri. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Mineri. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cât câştigă minerii din Valea Jiului. Lucrătorii în minerit primesc salarii mai mici faţă de alţi bugetari, deşi condiţiile de muncă din subteran sunt printre cele mai grele.

Mulţi dintre minerii care au protestat în ultimele zile în Valea Jiului s-au plâns că banii pe care îi primesc lunar în urma activităţii din mină nu le ajung pentru a-şi întreţine familiile.

Minerii nu au solicitat mărirea salariilor, ci doar primirea lor şi a bonurilor de masă la timp, în condiţiile în care nu le-au mai fost acordate de aproape un an.

„Vrem transportul, vrem tichetele de masă şi vrem banii de căldură! Şi să rămână salariul cum a fost şi până acum: pe 15 avansul, pe 30 plata”, afirma Marius Miron, unul dintre reprezentanţii minerilor din Lupeni.

Unii dintre protestatari au relatat cu au venituri de doar 1.700 de lei, în timp ce alţii au declarat că primesc 1.700 de lei plată şi 900 de lei avans. Salariul de încadrare al unui miner porneşte de la 1.386 de lei şi poate ajunge până la 4.106 lei.

„1.700 de lei plată, după 20 de ani de subteran. Şi nici pe ăia nu i-am primit. Nu ne putem duce acasă la familii şi să spunem că nu s-au dat banii”, relata Ştefan Ban, un miner de la Lupeni.

Necazurile minerilor, „tratate” cu băi de mulţime. Diana Şoşoacă: „Le-am spus tuturor, jos masca” VIDEO

Revoltă în subteran. Minerii din Lupeni au oprit lucrul din cauza întârzierilor salariale

Condiţiile primitive de muncă

Condiţiile de muncă din minele Văii Jiului sunt extrem de dure, se plâng oamenii, dovada fiind şi numărul mare al tragediilor petrecute în subteran. Accidentele de muncă din ultimii ani nu au fost urmate de investiţii în minerit, care să ducă la prevenirea altor tragedii. Lopeţile au rămas unealta de bază a ortacilor.

„Dintr-un salariu, nu pun 1.700 de lei, pun 2.000 de lei, să îmi spună şi mie care nu are o rată de plătit, de 300, de 400 de lei? Căci fără rate nu am putut să ne luăm nici măcar o canapea sau un pat sau ceva să le cumpărăm copiilor, să aibă condiţii unde să stea, unde să înveţe?. Nu mai punem la socoteală şcoala on-line, că a trebuit să ne împrumutăm să le luăm copiilor calculatoare”, a relatat un miner.

Minerii s-au plâns de salariile mici, neprimite la timp, şi în acelaşi timp i-au acuzat pe cei care conduc Complexul Energetic Hunedoara că au venituri uriaşe, unele cumulate cu pensiile. „Copiii lor mănâncă poate cinci îngheţate, cei doi copii ai mei împart o îngheţată în două”, a relatat un miner de la E.M. Lupeni.

La una dintre întâlnirile cu minerii de la Lupeni, în 19 februarie, Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, a fost întrebat cât câştigă lunat. Răspunsul acestuia a fost: 7.000 de lei. „Nu poţi veni în faţa noastră, care luăm 1.500 de lei plată. Aveţi nişte salarii nesimţite şi veniţi în faţa noastră să ne spuneţi că nu aveţi bani”, i-a reproşat un miner.

În Lupeni, aproape 700 de oameni lucrează în minerit. Mulţi dintre ei sunt singurii salariaţi din familie. Minele de cărbune au rămas cei mai mari angajatori din Valea Jiului, afirma Samuel Dioane.

„Minerii lucrează în condiţii foarte grele, mai rău ca sclavii pe vremuri, însă pe lângă toate problemele noastre din minerit, a mai apărut şi insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara, din cauza datoriilor acumulate, insolvenţă care ne-a pus capac. Din păcate, în Valea Jiului, în afară de minerit, la ora aceasta, de 30 de ani, nu există din câte ştiu eu o altă societate care să aibă mai mult de 500 de angajaţi, oamenii depind de Complexul Energetic Hunedoara”, a declarat directorul CEH.

Complexul Energetic Hunedoara, din care fac parte minele Livezeni, Lupeni, Lonea şi Vulcan din Valea Jiului şi termocentralele Paroşeni şi Mintia are circa 4.000 de angajaţi.

„Guvernul României, prin Ministerul Muncii şi cel al Energiei, a asigurat suma necesară plăţilor pentru cei 4.010 angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara. Suma totală plătită în această tranşă este de aproximativ 9 milioane lei”, arată un comunicat transmis, marţi, de Prefectura Hunedoara.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Primarul Devei i-a înfuriat pe mineri: „Devenii suferă că ei nu-s în stare să dea cărbune. Numai se plâng”

Termocentrala Mintia, oprită. Mii de locuinţe din Deva au rămas fără căldură şi apă caldă

Greva minerilor din Lupeni: „Oamenii au rămas în subteran şi nu mai ies decât scoşi de salvatori”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite