Ce se va întâmpla cu pădurea de fagi din Sarmizegetusa Regia. S-a hotărât soarta celor 9,5 hectare din jurul incintei sacre

Ce se va întâmpla cu pădurea de fagi din Sarmizegetusa Regia. S-a hotărât soarta celor 9,5 hectare din jurul incintei sacre

Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Soarta a aproape zece hectare de pădure din incinta Sarmizegetusei Regia, fosta capitală dacică din Munţii Orăştiei, a fost decisă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliul Judeţean Hunedoara pregăteşte scoaterea din fondul forestier a aproape zece hectare de pădure din incinta Sarmizgeteusei Regia.

Este vorba de arborii care se află pe traseele de vizitare şi care pun în pericol atât integritatea monumentelor din sit, cât şi siguranţa turiştilor, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara, luni, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara.

„S-a convenit ca titularul dreptului de administrare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, respectiv Consiliul Judeţean Hunedoara, să transmită o solicitare scrisă Direcţiei Silvice Deva privind scoaterea din fondul forestier a 9,5 hectare din cele 14,3 hectare aflate în această situaţie. După transmiterea acestei adrese, Direcţia Silvică va întocmi documentaţia pe care o va depune la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva în vederea eliberării avizului. Acest document va fi depus ulterior la Garda Forestieră Timişoara şi apoi la Ministerul Apelor şi Pădurilor, în vederea obţinerii acordului final”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Vestigiile aşezării dacice din Munţii Orăştiei sunt înconjurate de o pădure de fagi seculari, care au atins dimensiuni considerabile şi oferă turiştilor un peisaj de poveste. În ultimii ani, însă, în timpul unor furtuni şi chiar din senin, trunchiurile mai multor fagi au fost rupte şi s-au prăbuşit, unele chiar şi peste monumentele antice, pe care le-au distrus. Zeci de arbori au fost marcaţi ca fiind periculoşi pentru turişti şi pentru integritatea monumentelor.

În vara anului 2013, la rădăcina unui fag doborât de vijelie, a fost descoperită o comoară: o matriţă antică din bronz, artefact unic din vremea dacilor, ce poate fi văzut la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cetatea dacică Feţele Albe, distrusă din temelii de un incendiu provocat de discipolii preoteselor dace

Zeci de arbori seculari sunt în pericol de prăbuşire în Sarmizegetusa Regia. Fagii au fost uitaţi după scandalul tăierilor

Sarmizegetusa Regia, transformată din temelii: dispar betoanele din anii '80, se înalţă coloanele templelor dacice, iar drumul sacru va fi cu totul schimbat

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: