Ce îi aşteaptă pe hunedoreni în 2015. Proiectele care schimbă soarta judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la loturile 3 şi 4 din autostrada Deva - Lugoj sunt unul dintre cele mai importante proiecte derulate în judeţ. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Lucrările la loturile 3 şi 4 din autostrada Deva - Lugoj sunt unul dintre cele mai importante proiecte derulate în judeţ. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Anul 2015 este termenul limită al proiectelor finanţate de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Administraţiile locale sunt nevoite să se grăbească în derularea proiectelor pe fonduri de la UE, pentru a mai putea beneficia de finanţare externă. Autorităţile din Deva şi Hunedoara, dar şi Consiliul Judeţean, au planuri mari de investiţii, pentru 2015.

Cel mai important proiect derulat în municipiul Hunedoara în 2015 este ecologizarea terenurilor din zona fostului combinat siderurgic. Până la finalul anului, firmele contractate de Primăria Hunedoara trebuie să finalizeze ecologizarea celor 20 de hectare ocupate de rămăşiţele uzinelor hunedorene.

În zonă va fi înfiinţat un parc de afaceri, care va beneficia de o clădire de birouri cu trei etaje, iar terenurile ecologizate vor fi parcelate şi cedate investitorilor. Valoarea proiectului depăşeşte zece milioane de euro, din care o treime reprezintă finanţarea UE, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013.

Ştrand nou în Hunedoara
Administraţia locală din Hunedoara a obţinut fonduri şi pentru modernizarea tronsonului de şosea Hunedoara – Sântuhalm, la ieşirea din municipiu, iar lucrările vor începe în această primăvară. Proiectul în valoare de 10,6 milioane de lei este finanţat aproape în totalitate de UE, prin POR 2007 – 2013.

Până la finalul acestui an va fi construit şi ştrandul de două milioane de euro, în municipiul Hunedoara, potrivit reprezentanţilor primăriei. Cheltuielile necesare investiţiei sunt acoperite de la bugetul local.

În Hunedoara, în luna mai 2015 Castelul Corvinilor va fi gazda primului târg internaţional al castelelor. Numărul vizitatorilor monumentului istoric va creşte, potrivit estimărilor autorităţilor locale, în administrarea căruia se află castelul.

hunedoara ecologizare

Cetatea Devei intră în circuit
În Deva, cel mai important proiect care trebuie finalizat în următoarele luni este reabilitarea zonei istorice a cetăţii şi reincluderea ei în circuitul turistic. Lucrările la cele două incinte exterioare ale monumentului istoric sunt aproape de final, iar proiectul în valoare de nouă milioane de euro a fost finanţat în cea mai mare parte de Uniunea Europeană şi Guvernul României. Ulterior, şi incinta I a Cetăţii Devei, va fi inclusă într-un proiect de reabilitare, a informat primarul Devei, Petru Mărginean.

Cetatea Devei în august 2014

Administraţia locală din Deva nu a mai realizat proiectul pasajului subteran din centrul civic al municipiului, însă fondurile necesare investiţiei vor fi redistribuite. În locul proiectului de circa şapte milioane de euro, finanţat de Uniunea Europeană prin programul Operaţional regional 2007 – 2013, primăria a solicitat finanţare pentru alte şase proiecte, care trebuie finalizate până în decembrie 2015. Este vorba de: reamaneajarea Pieţei Arras, construirea unei piste de biciclişti pe Calea Zarandului, amenajarea parcului din zona autogării Devei, reabilitarea bulevardelor Decebal şi Iuliu Maniu şi a Pieţei Dacia.

Deponeu ecologic şi şosea spre cetăţile dacice
Consiliul Judeţean Hunedoara are termen finalul anului 2015 pentru închiderea gropilor de gunoi din judeţul Hunedoara şi înfiinţarea deponeului ecologic de la Bârcea Mare. Investiţia se ridică la aproape 100 de milioane de lei, iar cea mai mare parte a finanţării este acoperită de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Lucrările de construcţie a staţiilor de sortare a deşeurilor au început în toamna anului 2014, iar cele de închidere şi ecologizare a fostelor gropi de gunoi sunt în stadiu avansat.

O altă promisiune a Consiliului Judeţean Hunedoara este modernizarea drumului de acces spre Sarmizegetusa Regia. Instituţia a obţinut finanţare pentru proiectul şoselei spre cetăţile dacice, iar până la finalul lunii decembrie acesta trebuie finalizat. “Principalele tipuri de lucrări care sunt necesare se referă la lărgirea drumurilor existente, acoperirea cu asfalt, crearea de şanţuri de colectare a apelor pluviale, consolidarea versanţilor prin ziduri de sprijin, reparaţii ale podurilor si ale podeţelor de pe tronsoanele vizate de lucrări”, se arată în proiectul de 41 de milioane de lei, finanţat de UE.

image

Finalul anului 2015 va aduce drumuri modernizate în judeţul Hunedoara. Cele mai importante proiecte, aflate în derulare, sunt reabilitarea DN 66 (Defileul Jiului) şi modernizarea DN 76 Deva – Brad – Oradea. Tronsoanele 3 şi 4 ale autostrăzii Deva – Lugoj, care traversează judeţul Hunedoara, nu vor fi finalizate în 2015, ele având termen primăvara anului viitor.

În plan politic, sunt şanse mari ca anul 2015 să aducă alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. Justiţia decide soarta actualului şef al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, învinuit într-un dosar de corupţie şi aflat în faţa sentinţei într-un alt dosar în care instanţa decide asupra icompatibilităţii sale cu funcţia deţinută.


Vă recomandăm şi:

Piaţa Arras din Deva va fi reamenajată cu fonduri de la UE. Proiectul va avea o valoare de peste un milion de euro

Piaţa Arras din Deva îşi va schimba înfăţişarea, printr-un proiect estimat la aproape 1,4 milioane de euro, finanţat de Uniunea Europeană. Consilierii din Deva sunt invitaţi să adopte miercuri, documentaţia de avizare a lucrărilor de reamenajare a pieţei, pentru ca proiectul să poată fi depus.

FOTO „Noua cetate a Devei“: cum şi-a schimbat înfăţişarea fortăreaţa în care sunt investiţi 40 de milioane de lei

Proiectul de reabilitare a Cetăţii Devei a ajuns în ultima sa parte, dar întârzierile cu care s-a derulat vor prelungi termenul de finalizare cu cel puţin şase luni. Treptat, schelele care înconjurau zidurile cetăţii au fost îndepărtate, astfel încât monumentul devine din ce în ce mai atrăgător pentru vizitatori.

FOTO Ştrand nou în Hunedoara până în vara anului viitor. Cum arată şantierul la o lună de la începerea lucrărilor

Aproape două milioane de euro vor fi investiţi în construirea ştrandului din Hunedoara, cea mai mare parte a fondurilor urmând să fie achitată de la bugetul local, dacă în viitorul apropiat administraţia locală nu găseşte alte mijloace de finanţare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite