Ce se ascunde sub Sarmizegetusa Regia. Imagini rare de pe şantierele arheologice din anii 2000 FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Cronica Cercetărilor Arheologice. cimec.ro
Sursa Cronica Cercetărilor Arheologice. cimec.ro

Imagini rare de pe şantierele arheologice de la mijlocul anilor 2000 arată o faţă nevăzută a Sarmizegetusei Regia.

Imagini rare din timpul săpăturilor arheologice efectuate la Sarmizegetusa Regia la mijlocul anilor 2000 sunt publicate în Cronica Cercetărilor Arheologice din România (cimec.ro) şi dezvăluie cum arată monumentele din capitala dacilor ascunse sub pământ.

GALERIE FOTO DE PE ŞANTIERELE ANILOR 2000

Imaginile sunt însoţite de rapoartele efectuate de arheologi cu privire la campaniile de cercetare, care în ultimii ani au fost coordonate de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Universitatea „Babeş - Bolyai" din Cluj-Napoca, cu implicarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. 

Cei care accesează rapoartele preliminare de cercetare arheologică, publicate pe pagina Institutului de Patrimoniu, pot afla detalii despre tot ceea ce au descoperit specialiştii pe şantierele Sarmizegetusei Regia începând din anul 1983 şi până la cele mai recente campanii de cercetare arheologică. 

Sursa Cronica Cercetărilor Arheologice - cimec.ro 

sarmizegetusa regia Cronica Cercetărilor Arheologice din România Campania 2005

În anii 2000, arheologii care cercetau Sarmizegetusa Regia au descoperit, nu doar rămăşiţele vestigiilor istorice, dar şi urmele lăsate de numeroşii căutători de comori dacice. 

Marele mister al Sarmizegetusei Regia. Cine a distrus din temelii templele antice: dacii sau romanii?

„Cu prilejul funcţionării şantierului s-a constat împânzirea Dealului Grădiştii (locul Sarmizegetusei Regia), a Feţelor Albe şi a Meleii cu gropile făcute de căutătorii de comori, care au aruncat piesele de fier, mai rar de bronz. „Pieptănând" cele trei situri adesea s-a putut localiza provenienţa pieselor aruncate în jurul gropilor şi s-a constat că depozitele de fier şi de unelte au fost ascunse de daci în buza teraselor (întocmai ca la Căprăreaţa, unde s-a cercetat un mare atelier metalurgic de-acum bine cunoscut). Cantitatea şi diversitatea pieselor recuperate este impresionantă”, se arăta în raportul arheologilor, din anul 2001. 


Sursa Cronica Cercetărilor Arheologice - cimec.ro 

sarmizegetusa regia foto cimec

Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, se numără printre cele mai importante obiective turistice din România. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. 

În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Sarmizegetusa Regia a fost devastată la sfârşitul războaielor de cucerire a Daciei.


Sursa Cronica Cercetărilor Arheologice - cimec.ro

sarmizegetusa regia foto cimec


Sursa Cronica Cercetărilor Arheologice - cimec.ro

Cronica Cercetărilor Arheologice din România Campania 2004 la Sarmizegetusa Regia

Vă recomandăm să citiţi şi:

Urmaşii direcţi ai dacilor: „Cine a văzut Columna lui Traian va avea puţine dubii”

Zece ierburi puternice de leac folosite în Dacia. Cum s-a păstrat numele plantelor considerate vindecătoare

VIDEO Măgura Călanului, marea carieră antică de piatră. Ce s-a ales de „punctul zero al cetăţilor dacice”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite