Câte hectare vor fi împădurite în 2022, în Hunedoara. Suprafaţa pe care au loc plantări s-a redus drastic în trei decenii

Câte hectare vor fi împădurite în 2022, în Hunedoara. Suprafaţa pe care au loc plantări s-a redus drastic în trei decenii

Pădure. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Suprafeţele pe care au loc împăduriri s-au redus simţitor în ultimii ani, faţă de anul 1990, în judeţul Hunedoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste trei milioane de lei vor fi investiţi în 2022 în lucrări silvice de curăţire şi regenerare a pădurilor administrate de Direcţia Silvică Hunedoara.

Cea mai vastă reţea de galerii subterane din ţinutul cetăţilor dacice. Ce secrete au peşterile de lângă Sarmizegetusa

Viaţa în mijlocul sălbăticiei. Cum trăiesc singurii locuitori ai satelor fantomă din pădurile Lacului Cinciş VIDEO

Fenomenele paranormale din Pădurea de Argint. Ce secrete ascunde „laboratorul mineralogic unic în lume” VIDEO

Serviciile au fost scoase la licitaţie publică şi  constau în recoltarea de seminţe (aproape 1.000 de kilograme), îngrijirea surselor de seminţe (plantaje), solarii, pepiniere, regenerarea pădurilor, cu gama de lucrări aferente: împăduriri, refaceri, completări curente, întretinerea culturilor tinere, ajutorarea regenerării naturale, degajari, curăţiri (521 de hectare), strângerea materialului lemnos rezultat din curăţiri efectuate în suprafeţe de probă, pentru suprafeţe administrate de ocoalele silvice Brad, Dobra, Geoagiu, Grădişte, Hunedoara, Ilia, Lupeni, Petroşani, Pui, Retezat, Simeria, se arată în caietul de sarcini.

Între lucrările silvice prevăzute în contract se află şi lucrări de întreţinere şi regenerare a pădurilor, pe 895 de hectare: vor fi împăduriri integrale pe 66 de hectare, completări pe 26 de hectare, lucrări de întreţinere pe 700 de hectare şi lucrări de ajutare a regenerării naturale pe circa 102 de hectare.

În 2021, Direcţia Silvică Hunedoara a scos la licitaţie publică lucrările de împădurire integrală a 59 de hectare, iar în 2020 împăduririle integrale au vizat 93 de hectare.

În ultimele trei decenii, numărul hectarelor împădurite anual prin lucrări silvice în judeţul Hunedoara a scăzut treptat. În 1990, mai mult de 1.000 de hectare de pădure au fost împădurite în judeţul Hunedoara. Atunci, însă, pădurile erau administrate aproape integral de statul român. 

Pădurile din judeţul Hunedoara se întind pe o suprafaţă de 318.000 de hectare, din care aproximativ jumătate se află în proprietatea statului român, iar cealaltă jumătate a fost retrocedată în ultimele trei decenii. Întinderea pădurilor din judeţul Hunedoara a crescut aproape 15.000 de hectare, faţă de anul 1990, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Controversele Retezatului. De ce s-au opus oficialii americani ridicării marelui baraj Gura Apelor din Hunedoara

Secretele militare ale combinatului din Hunedoara, dezvăluite de CIA: buncărele care puteau rezista bombelor atomice

Priveliştea sumbră a fostelor mine de fier de la Teliuc. Coloşii de beton în ruină de lângă Hunedoara VIDEO

Lacul care nu s-a oprit din creştere. A fost creat într-o carieră minieră şi a ajuns la dimensiuni uriaşe VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările