Cât costă expertiza matriţei antice din Sarmizegetusa Regia. O tânără se judecă cu statul pentru o recompensă uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2016 durează procesul în care o tânără solicită o recompensă pentru că a făcut parte din grupul de vizitatori ai Sarmizegetusei Regia, care au dat peste o matriţă antică, extrem de preţioasă.

GALERIE FOTO

VIDEO

La aproape trei ani de la începerea procesului în care Andreea Ciuciu, o tânără din Arad, a solicitat despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la descopeirea matriţei dacice din Sarmizegetusa Regia, magistraţii au încuviinţat realizarea unei noi expertize a matriţei. Desemnarea expertului a fost dispusă prin tragere la sorţi, iar Andreea Ciuciu va trebui să achite circa 2.000 de lei onorariul provizoriu pentru expertiză.

„Pentru ca părţile să formuleze obiective pentru expertiza încuviinţată în cauză. Stabilită în sarcina reclamantei obligaţia de a achita onorariul provizoriu în cuantum de 2000 lei, precum şi de a indica şi depune la dosar autorizaţia expertului-parte, s-a acordat termen de judecată la 16 aprilie 2019”, se arată în soluţia Tribunalului Hunedoara, din 5 martie.

Procesul pentru recompensă a început în 2016 la Judecătoria Deva, apoi dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Hunedoara. În dosar au fost reclamate Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Ministerul Culturii, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Matriţa de la rădăcina fagului prăbuşit
În 2013, în preajma Sânzienelor, o furtună puternică a dus la dislocarea mai multor fagi bătrâni din Sarmizegetusa Regia, iar sub rădăcina unui trunchi smuls din pământ, a doua zi, un grup de vizitatori şi administratorul sitului, Vladimir Brilinsky, au descoperit un artefact unic în lume: o matriţă antică, împodobită cu reprezentări artistice ale unor animale mitice. Modul în care obiectul cu formă hexagonală a ajuns la Sarmizegetusa Regia şi originea sa au rămas un mister. Matriţa despre care arheologii susţin că a fost folosită pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal a fost realizată din bronz şi are o greutate de circa opt kilograme. Pe ea au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase, care au dat naştere mai multor interpretări. Pe matriţă se află trei tipuri de grifoni: grifonul-vultur, grifonul-leu şi grifonul-lup.

image

Dacă primele două tipuri se găsesc pe un spaţiu larg, grifonul-lup este specific spaţiului nord-pontic. Alături de ei sunt înfăţişaţi lei, tigrii, leoparzi, rinoceri, hipopotami, urşi, mistreţi, lupi, tauri, zimbri, câini, cerbi, cai, ţapi, antilope, iepuri.

În 2015, Andreea Ciuciu a solicitat autorităţilor statului român o recompensă de 500.000 de lei pentru participarea la descoperirea matriţei, iar procesul este judecat din martie 2017 la Tribunalul Hunedoara. Matriţa de bronz din Sarmizegetusa Regia a fost evaluată la circa 120.000 de euro, înaintea începerii procesului, de arheologul Adriana Pescaru, expert atestat, fost director al Muzeului Civilizaţiei dacice şi Romane din Deva.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele templelor dacilor: altare de sacrificii, locuri de observaţii cereşti şi sanctuare de iniţiere a războinicilor. De ce au fost distruse din temelii de romani

Matriţa antică din Sarmizegetusa Regia va fi reevaluată. Un istoric renumit a fost propus pentru expertizarea artefactului

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite