Castelul Corvinilor - şantier uriaş. Cum s-a lucrat la restaurarea monumentului istoric FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. Foto: ADR Vest.
Castelul Corvinilor. Foto: ADR Vest.

Încă din toamna anului 2019, Castelul Corvinilor se află în şantier. ADR Vest a prezentat stadiul în care se află lucrările de restaurare.

Agenţia de Dezvoltare Regională Vest a prezentat stadiul lucrărilor de restaurare a Castelului Corvinilor, finanţate din fonduri de la Uniunea Europeană.

Secretele celor mai sinistre încăperi din Castelul Corvinilor. Unde se află locurile care dau fiori VIDEO

GALERIE FOTO

„Schelele sunt sus şi şantierul avansează la castel. Lucrările de execuţie sunt realizate la 42% la acest obiectiv. La Castelul Corvinilor sunt prevăzute lucrări complexe de consolidare şi reabilitare a zonelor afectate, parte din obiectiv, precum şi lucrări de restaurare - finisaje interioare şi exterioare, lucrări de reconstituire şi de amenajare a unor spaţii rezultate din reconstituirea unor planşee, refacerea şi introducerea lor în circuitul turistic”, a informat Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, care a publicat imagini din timpul lucrărilor de restaurare.


Castelul Corvinilor: Foto: ADR Vest.

Proiectul are ca beneficiar Primăria Hunedoara, iar valoarea totală a investiţiei este de 21.884.908 lei, finanţarea nerambursabilă fiind de 21.447.210 lei. „La solicitarea beneficiarului, perioada de implementare a fost prelungită de la 62 luni la 86 luni, până la data de 31 august 2021”, a informat ADR Vest.

castelul corvinilor in santier foto adr vest


Castelul Corvinilor. ADEVĂRUL.


Aflat în şantier din toamna anului 2019, Castelul Corvinilor a fost vizitat de peste 200.000 de turişti în 2020, în ciuda restricţilor impuse din cauza pandemiei de COVID 19, care l-au ţinut închis vizitatorilor timp de două luni.


Castelul Corvinilor: Foto: ADR Vest.

castelul corvinilor foto adr vest

Castelul Corvinilor rămâne deschis turiştilor, dar purtarea măştii de protecţie este obligatorie în incinta ansamblului istoric, iar cei care îi trec pragul trebuie să respecte regulile de vizitare mai stricte impuse pentru prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus.

Ce săli vor fi restaurate

Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor, finanţat de Uniunea Europeană cu aproape cinci milioane de euro, vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia.


Castelul Corvinilor: Foto: ADR Vest.

castelul corvinilor in santier foto adr vest

Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalaţiilor sanitare existente. Va fi introdus un sistem de încălzire electric în locul instalaţiilor pe gaz. De asemenea, vor fi amenajate spaţiile de vizitare şi vor fi introduse în circuitul de vizitare spaţii mai puţin accesibile din aşezarea medievală.

Povestea Castelului Corvinilor

Castelul din Hunedoara a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, pe locul unei aşezări mai vechi folosită de localnici ca adăpost împotriva invadatorilor. Încă din vremea vievodului, castelul era lăudat pentru frumuseţea sa.


Castelul Corvinilor: Foto: ADR Vest.

castelul corvinilor in santier foto adr vest

„Ioan Corvin a zidit un castel pe un munte înalt, pe care îl mângâie râuri liniştite; acesta este atât de întărit şi prin măiestria clădirii şi prin situaţia sa naturală, încât nu se înspăimântă de nici un atac de partea vrăjmaşilor”, relata cronicarul Antonio Bonfini, în secolul XV. Iancu de Hunedoara a murit în 1456, iar lucrările la castel au fost continuate de soţia sa, Elisabeta. Istoricii susţin că aceasta s-a implicat în transformarea edificiului într-unul somptuos faţă de nevoile oamenilor din secolul XV. Au fost aduşi meşteri francezi pentru a se ocupa de înfrumuseţarea capelei şi altor încăperi şi de extinderea castelului. Acesta avea bucătării, dormitoare încălzite, săli în care aveau loc ospeţe, o capelă, o fântână săpată în stâncă, dar şi turnuri de apărare, beciuri, temniţe şi o sală de tortură.

„Spre curte Elisabeta ridică o loggie cu două etaje, în stilul Renaşterii. Execuţia se datoreşte unor meşteri veniţi din Italia. Elisabeta s-a îngrijit apoi să îi dea castelului un aspect mai vesel, zugrăvind nu numai interiorul noilor încăperi, ci şi exteriorul Aripei Matia, precum şi alte clădiri”, scria istoricul Virgil Vătăşianu. Urmele picturilor care împodobeau castelul se văd şi astăzi, pe multe din zidurile lui.

De-a lungul secolelor, castelul medieval a suferit numeroase modificări, care însă nu i-au ştiribit originalitatea


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia rară a unui explorator englez despre primul popas în Ardeal: „Românii sunt extrem de arătoşi, dar frumuseţea femeilor e tulburată de muncile grele”

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite